Top sfaturi de sezon. Seria continua cu sfaturile noastre pentru cei care si-au programat o vacanta dedicata sporturilor de iarna in perioada urmatoare.

Pregatirea masinii

Fara indoiala, fie ca este vorba despre cateva sute de kilometri, dar mai cu seama cand distanta este mai lunga, pregatirea masinii este esentiala. Iar dincolo de faptul ca ea trebuie sa fie in cele mai bune conditii tehnice, trebuie sa fie dotata si cu anvelope corespunzatoare. De altfel, acestui subiect i-am dedicat un articol special inaintea sezonului rece. Iar detaliile le puteti gasi aici.

Pe de alta parte, nu uita de lanturi. S-ar putea sa ai nevoie de ele. Si nici de trusa pentru situatii de urgenta, cu triunghi reflectorizant si vesta. In unele tari aceste accesorii sunt chiar obligatorii. Dar chiar si in cazul in care nu sunt, se dovedesc extrem de utile.

Ce faci cu echipamentul?

Ideal este sa ai suport pentru schiuri. Exista mai multe tipuri:

  • montat pe portbagaj
  • montat pe suportul rotii de rezerva exterioare
  • montat pe carligul de remorcare
  • magnetic

Top sfaturi: Daca ati optat pentru cel din urma, ideal pentru cei care merg la schi ozazional, trebuie sa va adaptati stilul de mers. Pentru ca la viteze de peste 90 de km/h, in special in conditii de vreme rea, dar nu numai, se pot desprinde. De altfel, noi il recomandam pe primul.

O alta solutie este aceea a unui portbagaj-cutie, suplimentar. Acesta va permite sa aveti laolalta tot echipamentul. Nu uitati insa ca montarea sa presupune si inconveniente. Aerodinamica este afectata, la fel, centrul de greutate al masinii se schimba, motiv pentru care maniera de condus trebuie adaptata. In plus, trebuie sa luati in calcul si cresterea consumului.

Top sfaturi: Nu recomandam plasarea echipamentului in habitaclu. Nici macar atunci cand l-am ancorat foarte bine. In cazul unei coliziuni la 50 km/h, o pereche de schiuri care cantareste 5 kg are forta de impact a unui obiect de 30 de ori mai greu!

Planifica intreaga calatorie

Inainte de a porni la drum, planifica intreaga calatorie. Stabileste itinerariul, dar si punctele in care te vei opri. Ai nevoie de momente de relaxare, iar acestea ar trebui sa fie si mai dese daca esti insotit de copii.

Este bine sa-ti faci un plan privind etapele – recomandarea este sa imparti pe durata a doua sau mai multe zile o distanta mai lunga de 1.000 de km. Astfel incat sa eviti problemele si sa ai parte de vacanta dorita.

Top sfaturi – nu uita de:

  • Navigatie. Daca masina nu este dotata cu sistem de navigatie, este de preferat sa achizitionati unul. In plus, verificati daca hartile sunt actualizate.
  • Extensii charger. O sa doriti sa incarcati dispozitivele mobile. Faceti o estimare privind numarul acestora si achizitionati adaptoare pentru priza cu iesiri multiple.
  • Gadget-uri. In special daca ii luati in vacanta si pe cei mici, asigurati-va ca le oferiti acestora actvitati care sa le distraga atentia. Este de preferat sa preinstalati pe dispozitive filmele sau jocurile lor preferate, pentru ca nu veti avea vreme sa interveniti la acest capitol in timpul drumului. Si, investiti in casti. Astfel, daca doresc, vor putea urmari acelasi lucru simultan (si evitati o alta bataie de cap). Pe de alta parte, eliminati zgomotul care v-ar putea distrage atentia.
  • Playlist. Daca obisnuiti sa ascultati muzica, pentru a evita sa schimbati posturile de radio, faceti un playlist cu muzica favorita. Va va oferi si o stare de confort si va va permite si sa ramaneti concentrat la drum, eliminand momentele de interactiune cu interfata audio.
Protejeaza masina

Ajuns la destinatie, nu uita sa protejezi masina. Asigura-te ca nu ai lasat consumatori porniti (luminile, de regula), pentru a nu te trezi ramas fara baterie. Apoi, mergi macar o data pe zi la masina pentru a vedea in ce conditii este. Si, in cazul unor ninsori, indeparteaza zapada din jurul masinii. Este de preferat sa o faci treptat si nu la plecare, cand sarcina ta o sa fie mult mai dificila.

Atentie!

Fiecare tara are regulile sale. In ceea ce priveste anvelopele, dar nu numai. Iata cateva exemple.

Franta

  • Obligativitatea anvelopelor de iarna si a lanturilor este semnalata prin semne
  • Este ilegal sa folosesti sisteme de navigatie care semnaleaza pozitionarea camerelor radar

Germania

  • Nu exista o perioada a anului in care anvelopele de iarna trebuiesc folosite, insa sunt obligatorii in conditii meteo specifice acestui anotimp
  • Este ilegal sa depasesti un autobuz scolar atunci cand este oprit pentru urcarea / coborarea pasagerilor

Austria

  • Anvelope cu caneluri de minimum 4 mm intre 1 noiembrie si 15 aprilie si in conditii de iarna in restul anului
  • Este obligatoriu sa formezi un coridor de urgenta in cazul ambuteiajelor

Italia

  • Anvelope cu caneluri de minimum 1.5 mm intre 15 noiembrie si 15 aprilie si in conditii de iarna
  • Amenzile pentru infractiuni serioase cresc cu o treime in ceea ce priveste cuantumul intre orele 22 si 7

Elvetia

  • Anvelopele de iarna nu sunt obligatorii, dar soferii care obstructioneaza traficul sau cauzeaza accidente si nu au astfel de pneuri primesc sanctiuni suplimentare
  • Triunghiul reflectorizant trebuie pastrat intr-un loc in care ofera acces imediat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.