Test de iarna din nou. Sunt deja zone in care a nins si se apropie cu pasi rapizi perioada de vacanta. Daca ati amanat momentul schimbului de pneuri este momentul sa-l faceti. Chiar daca, poate, faptul ca variatia temperaturilor si zambetul sagalnic al soarelui va indeamna sa amanati momentul.

Conform Codului Rutier, pneurile de iarna sau all season cu marcajul corespunzator sunt obligatorii indiferent de perioada anului daca drumul este acoperit cu zapada, gheata sau polei. Or, in momentul de fata putine sunt zonele din tara in care nu avem parte de astfel de fenomene. Iar cei care nu au masinile dotate cu cauciucurile potrivite pot primi amenzi al caror cuantum ajunge la 2.900 de lei.

Insa, veti vedea in materialul care urmeaza, lipsa anvelopelor potrivite nu inseamna doar pericolul de a va alege cu o amenda. Este vorba despre cele la care va supuneti pe dumneavoastra sau pe cei care urca la bordul masinii. Asadar, s-au intrebat cei de la Tyre Reviews, la ce temperatura pneurile de vara nu mai sunt optime?

„Crossover point”

In limbajul de specialitate l-au numit crossover point. Practic este acea valoare de la care performantele anvelopei impun schimbarea acesteia. Ei bine, studiile spun ca media industriei este de 7 grade. Pentru a afla daca practica are darul de a o certifica, cei de la Tyre Reviews au mers pentru un test de iarna la Test World, in nordul Finlandei. Cea mai mare baza de teste pentru anvelope. Si nu numai.

Au efectuat teste de franare cu toate tipurile de anvelope – vara, CrossClimate, all-season, iarna, iarna nordica -, in conditii de uscat si ud la temperaturi de 0, 2, 6, 10 si 15 grade Celsius. Ca si performantele tuturor cauciucurilor, in varianta 205/55/R16, pe un Volkswagen Golf 7.

Ei bine, testul a relevat, spre exemplu, ca la 2 grade Celsius, la 50 km/h, distanta de franare creste cu 5 metri in cazul unei anvelope de iarna. Practic mai bine de o masina. Si, retineti, vorbim despre conditii pe care le intalnesti frecvent in diminetile de start de iarna. Semn ca avertismentul dat anterior are acoperire.

Care sunt celelalte concluzii ale testului, in filmul care urmeaza.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.