Anvelope de iarna! Par sa devina un subiect fierbinte mai devreme decat va imaginati. Se anunta un val polar care va aduce si primele zapezi. Iar conform Codului Rutier, pneurile de iarna sau allseason sunt obligatorii indiferent de perioada anului daca drumul este acoperit cu zapada, gheata sau polei.

ANM (Administratia Nationala de Meteorologie) a anuntat deja ca racirea vremii afecteaza nordul tarii. Perviziunile vorbesc insa si de o extindere treptata spre sud. Si, dincolo de temperaturi negative noaptea si dimineata, va aduce precipitatii sub forma de lapovita si ninsoare. In plus vor exista conditii pentru aparitia poleiului.

Cand trebuie sa montezi anvelopele de iarna? 

Asadar, atentie! Soferii care circula in zonele acestea trebuie sa aiba masinile dotate cu anvelope corespunzatoare. Ceea ce inseamna de iarna sau allseason cu marcajul corespunzator. Daca nu o fac, pot primi amenzi al caror cuantum ajunge la 2.900 de lei.

Nu exista vreun termen limita pentru dotarea masinilor, obligativitatea exista permanent. Conteaza doar conditiile meteo existente in zona sau regiunea prin care circula automobilul.

Atentie la inscriptionare

Anvelopele trebuie sa fie inscriptionate corespunzator. Marcajul trebuie sa fie M+S, M&S sau M.S.. Reamintim, M si S sunt abrevierile pentru Mud (noroi) si Snow (zapada). Nu uitati sa verificati daca detineti astfel de pneuri.

Daca un control efectuat in situatiile in care prezenta lor o impune, fapta consituie contraventie de gravitate maxima. De altfel ea este incadrata in clasa a patra de amenzi, care prevede o amenda intre 9 si 20 de puncte. Ceea ce, la valoarea de 145 de lei punctul, inseamna o amenda intre 1.305 lei si 2.900 de lei.

In egala masura, nici nu veti mai putea circula cu masina pana ce nu veti remedia situatia. Ceea ce inseamna ca nu veti plati doar amenda, ci vi se va retine si certificatul de inmatriculare. Or, pentru a evita astfel de situatii, este de preferat sa va luati masuri de siguranta.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.