Anvelope de vara este un subiect care trebuie sa reprezinte o prioritate pentru cei care isi vor relua activitatea dupa 15 mai. Va recomandam ca intre primele drumuri pe care le veti efectua sa fie cel pentru schimbarea pneurilor. Si, in acest sens, va oferim si opiniile specialistilor Nokian Tyres.

„Folosirea anvelopelor de iarna primavara si vara poate fi doar o solutie temporara. Pentru o perioada mai lunga de timp, utilizarea unor anvelope de iarna poate fi periculoasa. Mai ales in lunile cu temperaturi ridicate”. Declaratia ii apartine lui Martin Dražík, Expert and Product Manager, Central Europe, Nokian Tyres.

Riscurile induse de folosirea anvelopelor de iarna in sezonul cald

Condusul unei masini dotate cu anvelopele de iarna in sezoanele de primavara si vara aduce multe riscuri. Ele sunt fabricate dintr-un compus mai moale, asigurand functionarea lor corecta la temperaturi mai scazute si de inghet. In conditii mai calde, acestea nu au acelasi comportament. In plus, se uzeaza mai repede si astfel creste riscul de acvaplanare pe drumurile umede. Astfel ca se recomanda sa folositi anvelope de vara.

Care sunt riscurile folosirii anvelopelor de iarna pe timp de vara?

  • Distanta de franare este mai mare cu pana la 20%.
  • Performanta anvelopelor este semnificativ mai mica.
  • Manevrabilitatea este mai putin precisa. Riscul cel mai mare il prezinta condusul pe drumuri umede. Anvelopele de iarna nu sunt proiectate pentru a transfera rapid apa in timpul ploilor de vara, ci pentru a asigura aderenta pe zapada si noroi. Astfel ca riscul de acvaplanare este mai mare.
  • Anvelopele de iarna contin un compus mai moale si, prin urmare, se vor uza mult mai repede in zilele calduroase.
Schimbarea anvelopelor, o necesitate pentru siguranta

Unii soferi considera ca pot folosi anvelopele de iarna si vara daca reusesc sa depaseasca perioada de tranzitie. Este o greseala frecventa, iar riscurile la care va expuneti le-ati aflat deja.

„Daca in situatia actuala nu este posibila schimbarea anvelopelor si trebuie sa folositi masina, incercati sa minimizati riscurile pe cat posibil”, recomanda specialistii Nokian Tyres. Si ne ofera si cateva sfaturi pentru cazurile in care nu puteti efectua schimbul la timp.

Cum reduci riscurile in cazul utilizarii temporare a anvelopelor de iarna 

  • Calatoriti numai daca este necesar.
  • Calatoriti pe distante mai scurte si luati in calcul faptul ca este posibil sa intalniti si alti soferi cu anvelope necorespunzatoare.
  • Ajustati viteza, deoarece distanta de franare este mai mare si manevrabilitatea mai scazuta.
  • Cresteti de pana la doua ori distanta de siguranta in trafic.
  • Aveti grija la viraje, incetiniti si luati in calcul faptul ca este posibil ca alti soferi sa conduca in conditii similare.
  • Programati schimbarea anvelopelor cat mai curand posibil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.