Nokian Tyres plc va investi într-o fabrică greenfield din România, prima fabrică cu emisii de CO2 zero din industria anvelopelor.

Consiliul de Administraţie al Nokian Tyres a luat decizia de a investi într-o nouă fabrică de anvelope pentru autoturisme, în România. Ea va fi situată în Oradea, în nord-vestul României, în apropiere de graniţa cu Ungaria.

Investiție totală estimată la aproximativ 650 milioane de euro

Capacitatea anuală a fabricii va fi de 6 milioane anvelope, cu potenţial de extindere în viitor. Locaţia va găzdui şi o unitate de distribuţie pentru depozitarea şi distribuţia anvelopelor. Investiţia totală este estimată la aproximativ 650 milioane de euro. Construcţia este programată să debuteze la începutul anului 2023 şi se estimează că primele anvelope vor fi produse în a doua jumătate a lui 2024. Producţia de anvelope comerciale este programată pentru începutul anului 2025.

„Această investiţie este o decizie strategică semnificativă, care ne va permite creşterea viitoare. O unitate de producţie de clasă mondială în Europa este un pas cheie în obţinerea unei capacităţi suplimentare şi crearea unei platforme de producţie echilibrate, pe măsură ce începem să construim noile anvelope Nokian fără Rusia”, spune Jukka Moisio, Preşedinte şi CEO al Nokian Tyres.

Numărul de angajați planificat al fabricii din România este de aproximativ 500. Ea se va concentra pe producţia de jante mai mari pentru pasageri şi SUV-uri, care vor fi vândute în principal pe piaţa central-europeană.

„Europa Centrală este o piaţă importantă pentru noi, iar investiţia arată angajamentul nostru faţă de ea. Noua locaţie va fi amplasată strategic, în apropierea clienţilor noştri. După o evaluare amănunţită a peste 40 locaţii şi a mai multor factori, precum disponibilitatea forţei de muncă înalt calificate, avantajele logistice şi mediul de afaceri stabil, a devenit clar că Oradea este cea mai bună alegere pentru noua noastră fabrică”, spune Adrian Kaczmarczyk, Vicepreşedinte Senior, Supply Operations.

Nokian Tyres plc va investi 650 milioane de euro intr-o fabrica greenfield din Romania NokianTyres_factory_inNokia_Finland_02-scaled

Prima fabrică cu emisii de CO2 zero din industria anvelopelor

„Suntem hotărâţi să construim o fabrică cu emisii de CO2 zero – prima din domeniul nostru. Locaţia din România susţine acest obiectiv, deoarece putem utiliza energia verde produsă în apropierea amplasamentului. În plus, evaluăm critic procesele de producţie pentru a găsi cele mai durabile moduri de a produce anvelope”, continuă Kaczmarczyk.

În iunie 2022, Consiliul de Administraţie al Nokian Tyres a decis să iniţieze o ieşire controlată din Rusia. Din cauza războiului şi înăspririi sancţiunilor ulterioare, nu mai este fezabil şi nici sustenabil ca Nokian Tyres plc să-şi continue operaţiunile în Rusia. În octombrie, Nokian Tyres a semnat un acord de vânzare a operaţiunilor sale din Rusia.

Pentru a-şi asigura aprovizionarea cu produse, Nokian Tyres a decis la începutul anului să-şi accelereze planurile de a investi în noi capacități de producţie din Europa, iar fabrica din România este un element cheie al acestor planuri. În plus, Nokian Tyres continuă să-şi extindă capacitatea fabricilor sale din Finlanda şi SUA, urmărind să devină mai diversificată din punct de vedere geografic în operaţiunile sale de producţie.

Comunicat remis Best Ride

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.