Prognoza meteo pentru saptamana care tocmai a inceput arata multa zapada si, din experienta anilor trecuti, autoritatile vor fi luate din nou pe nepregatite 🙂

Astfel, va venim in ajutor cu un cateva sfaturi despre ceea ce trebuie sa faceti ca sa nu aveti probleme pe drumurile acoperite cu zapada:

1) Anvelope de iarna

Anvelopele de iarna fac diferenta pe un drum acoperit cu zapada si mai ales cu gheata. In plus, sunt obligatorii prin lege, iar amenda nu e deloc mica.

2) Verificati masina

O vizita la mecanic nu strica. Sistemul de franare ar trebui verificat chiar daca nu v-a dat senzatia ca nu si-ar face treaba. De asemenea, folositi antigel si lichid de parbriz rezistent la temperaturi scazute.

10 sfaturi pentru condusul pe zapada P90249736_lowRes_frozen-romania-02-20

3) Echipati-va masina

In cazul in care planuiti un drum lung, asigurati-va ca luati cu voi un curatator de parbriz, o lopata, lanturi si ceva care sa va tina de cald in cazul in care ramaneti blocati pe undeva.

4) Curatati masina

Nu pleca la drum inainte de a curata bine masina. Vizibilitatea e foarte importanta in orice circumstante, cu atat mai mult iarna.

5) Adaptati viteza la conditiile de drum

Daca drumul e acoperit cu zapada redu viteza, pentru ca va fi mult mai usor de redresat in cazul in care pierzi controlul.

6) Atentie la pedalele de acceleratie si frana

Foarte important pe o suprafata alunecoasa e sa nu bruschezi masina. Pedala de frana nu trebuie apasata brusc, pentru ca risti ca rotile sa se blocheze si urmarea e evidenta. De asemenea, nu accelera brusc, pentru ca risti sa pierzi controlul.

10 sfaturi pentru condusul pe zapada P90249828_highRes

7) Folositi frana de motor

Pe un carosabil alunecos e indicata folosirea franei de motor, trecerea dintr-o treapa superioara in una inferioara fara apasarea pedalei de frana, ci doar a pedalei de ambreiaj.

8) Umpleti rezervorul

Asigurati-va ca la drum lung umpleti rezervorul si chiar puteti lua si rezerve, pentru a nu ramane fara combustibil si dardai in cazul unor blocaje.

9) Fara depasiri riscante

Nu va avantati la depasiri periculoase pe suprafete acoperite cu zapata si gheta.

10) Atentie sportita la viraje

Cele mai multe derapaje se produc la viraje, pentru ca viteza nu e adaptapta conditiilor de drum. Fiti precauti si incetiniti atunci cand luati o curba mai dificila.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.