Honda l-a pierdut pe Cornejo, liderul categoriei moto. Însă continuă să facă legea la categoria moto în ediția 2021 din Dakar.

Bine ați venit într-o lume specială. Una în care, de-a lungul a sute de mii de ani, procesele geologice au modelat rocile în sculpturi imense. Cu forme familiare, sau, uneori, cu aer psihedelic. O ciupercă aici, un mamut acolo, o lalea, o piramidă sau o coloană amintind de Pantheon…

În acest peisaj suprarealist, principala preocupare a concurenților a fost navigația. Nu toată lumea a dus la bun sfârșit acest demers. Pe listă figurând și Sam Sunderland, care a fost aproape de a pierde locul de pe podium. A reușit totuși să-l păstreze. Și numai din pricina problemelor lui Nacho Cornejo, ale cărui speranțe la victorie au fost spulberate.

Etapa pe scurt

Nimeni nu se aștepta ca Dakar 2021 să se transforme în acestă etapă într-un joc de supraviețuire. Cei patru piloți Honda care-l încadrau pe Sam Sunderland în Top 5 nu au avut nevoie să impună un ritm infernal pentru a ieși la rampă. Căci Sam a avut probleme cu orientarea și a pierdut timp prețios.

Într-o zi favorabilă pentru Honda, am avut parte de schimbarea liderului. Nacho Cornejo a căzut la kilometrul 252 km al specialei și a fost nevoit să abandoneze cu 90 de km înainte de final. Proba a fost câștigată de Ricky Brabec, care a urcat pe poziția a doua a ierarhiei. Însă campionul en-titre este la 0:51 de coechipierul său Kevin Benavides, care a devenit acum favorit la victorie.

La categoria auto, Yazeed Al-Rajhi și-a trecut în cont o nouă victorie de etapă. La general, duelul dintre Stéphane Peterhansel și Nasser Al-Attiyah nu a dus la schimbări majore. Peterhansel a pierdut timp în fața lui Nasser, dar rămâne lider cu un avans de 17:01.

Pablo Copetti s-a impus la categoria Quad, dar rămâne pe locul patru într-o ierarhie condusă de Manuel Andújar. „Chaleco” López și-a setat ritmul în funcție de performanța lui Austin Jones. Astfel că victoria de etapă i-a revenit lui Serghei Karyakin. López își păstrează poziția de lider, la 10:13 de americanul Jones.

În fine, la categoria camioane, Martin Macík a făcut dubla. Podiumul este însă monopolizat de cei de la Kamaz, Sotnikov având 47 de minute avans în fața lui Shibalov.

Performanța zilei

Ricky Brabec a probat de ce este campionul en-titre! Americanul era, la momentul zilei de pauză, la aproape 20 de minute în spatele liderului. Reacția sa a fost rapidă și spectaculoasă. A câștigat prima parte a etapei maraton și de atunci a terminat fiecare etapă pe podium. Și a recuperat poziție după poziție. Mai cu seamă că Xavier De Soultrait, Toby Price și Nacho Cornejo au ieșit din competiție.

Victoria lui Brabec în etapa a 10-a, combinată cu performanța mediocră a lui Kevin Benavides, îl aduce pe american în postura de a pune presiune pe colegul său în cursa pentru victorie.

Decepție pentru Cornejo

Susținătorii lui Nacho Cornejo se pregăteau probabil deja să deschidă șampania. Chilianul de 26 de ani părea în măsură să-și adjudece ediția actuală din Dakar. Chiar și după ce a căzut, părea că va putea merge mai departe. Însă ritmul său s-a redus simțitor. Și, mai grav, Cornejo a început să se resimtă. Fiind nevoit să părăsească traseul, cu elicopterul de asistență. Și implicit Dakar 2021.

Statistica zilei: 7

Deși Serghei Karyakin a terminat anul trecut pe locul doi, rusul nu mai câștigase nicio etapă în Dakar din 2019. Victoria din runda a 10-a a făcut din Karyakin al șaptelea câștigător de etapă din actuala ediție la categoria vehicule ușoare.

Etapa 1: Dakar 2021: Price și Sainz la comandă după etapa 1

Etapa 2: Ziua a doua, o zi pentru vulpile deșertului

Etapa 3: Dakar 2021: Price și Al-Attiyah, un pariu sigur

Etapa 4: Barreda și Al-Attiyah, victorii cu V mare în Dakar 2021

Etapa 5: Dakar 2021: Benavides și inteligența lui De Villiers

Etapa 6: Barreda și Sainz au ”îmblânzit” nisipul în Dakar 2021

Etapa 7: Ricky Brabec iese, în fine, la rampă

Etapa 8: Al-Attiyah la victoria de etapă cu numărul 40

Etapa 9: Cornejo și „Peter” fac un pas către victorie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.