Cornejo și Peterhansel sunt competitorii care au izbutit să mai facă un pas către triumful în Dakar 2021 la capătul buclei Neom – Neom de marți.

Rai pentru unii, iad pentru alții

Etapa a 9-a a Dakar 2021 a fost raiul pentru fotografi și cameramani. Dar iad pentru concurenți! Litoralul a fost gazda startului buclei speciale din jurul orașului Neom. Contrastul dintre marea albastră și nuanțele de maro ale malurilor a fost uimitor. Ca imagine.

Concurenții nu au avut însă prea mult timp pentru a admira peisajul. Căci foarte rapid au simțit amenințarea pietrelor care puneau în pericol integritatea pneurilor. Carlos Sainz și Nasser Al-Attiyah au pierdut timp prețios, în timp ce dificultățile de navigație i-au fost de folos lui Nacho Cornejo. Al cărui talent a ieșit din nou la iveală. Ca de obicei, într-o etapă în care strategia juca un rol important.

Cursa pe scurt

Unele surprize nu vin chiar din senin. În ultimele zile, Nacho Cornejo și-a etalat abilitățile de navigație. Și s-a insinuat în partea superioară a clasamentului general la categoria moto. Apoi a preluat conducerea și încet-încet a început să se distanțeze de urmăritori. Reușind să găsească echilibrul perfect între momentele în care a redus viteza sau, dacă a fost necesar, a accelerat.

Performanța chilianului Cornejo l-a obligat pe Toby Price să forțeze. Iar australianul a părăsit competiția după ce a căzut, ceea ce înseamnă că Sam Sunderland a rămas singurul pilot oficial KTM. Sam este pe locul al treilea, exact la mijlocul unui grup de patru piloți Honda. Și-l are în spate pe deținătorul titlului, Ricky Brabec, care forțează pentru a oferi niponilor un podium integral la finele competiției.

La auto, a ieșit la rampă liderul clasamentului general, Stéphane Peterhansel. El a izbutit cel mai bun timp al zilei și a profitat de faptul că Nasser Al-Attiyah și Carlos Sainz au pierdut timp din pricina unor pene. Astfel că a mai câștigat 12 minute în disputa cu pilotul din Qatar. Și estee mai aproape de victorie.

La Quad, chilianul Giovanni Enrico și-a adjudecat prima poziție. La general, continuă duelul dintre Manuel Andújar și Alexandre Giroud. Argentinianul conduce și a mai pus 15 secunde la ecartul față de secondantul său.

Un alt chilian, Chaleco López, a dat o lovitură importantă și a revenit în fruntea clasamentului general câștigând etapa din categoria vehiculelor ușoare. Iar în cursa camioanelor, primul a fst cehul Martin Macík. Victoria sa nu i-a periclitat însă poziția liderului Dmitry Sotnikov.

Performanța zilei

Anul acesta, Chaleco López ia parte la al 10-lea său Dakar. O performanță în sine, menită să-l propulseze pe chilian între cei mai experimentați concurenți ai clasei. Lucru pe care-l probează din plin. În etapa a șasea, o problemă mecanică, părea că a pus capăt visului său de a câștiga Dakar 2021. Și-a adjudecat însă cele două speciale ale maratonului și a bifat apoi a treia victorie de etapă. Și cum polonezul Domzala a abandonat, iar Seth Quintero și Austin Jones au avut probleme, a revenit pe prima poziție la general. Cu un avans de peste 12 minute în fața lui Jones.

Lovitură de teatru

Toby Price a pornit ca din pușcă în această etapă, dar a căzut la kilometrul 155. Colegul său de echipă, Sam Sunderland, și deținătorul titlului Ricky Brabec, s-au oprit să-i vină în ajutor în timp ce aștepta echipa medicală. Price a fost transportat cu elicopterul la spitalul din Tabuk, unde a fost diagnosticat cu fractură de claviculă. Pentru el, Dakar 2021 s-a încheiat. Lucru care s-a mai întâmplat o singură dată în cele șase ediții anterioare la care a luat parte.

Statistica zilei: 64

Chile a bifat două succese în etapa a 9-a prin Chaleco López și Giovanni Enrico. Și a ajuns la 64 de victorii de etapă în istoria Dakar.

Etapa 1: Dakar 2021: Price și Sainz la comandă după etapa 1

Etapa 2: Ziua a doua, o zi pentru vulpile deșertului

Etapa 3: Dakar 2021: Price și Al-Attiyah, un pariu sigur

Etapa 4: Barreda și Al-Attiyah, victorii cu V mare în Dakar 2021

Etapa 5: Dakar 2021: Benavides și inteligența lui De Villiers

Etapa 6: Barreda și Sainz au ”îmblânzit” nisipul în Dakar 2021

Etapa 7: Ricky Brabec iese, în fine, la rampă

Etapa 8: Al-Attiyah la victoria de etapă cu numărul 40

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.