Dakar 2021 a continuat cu runda cu numărul 5. Una care i-a avut în prim-plan pe Benavides, devenit noul lider la moto, și De Villiers, a cărui abordare inteligentă a adus un nou succes celor de la Toyota.

Rețeta clasică

Din punctul de vedere al traseului, a fost o zi care ne-a oferit o rețetă clasică pentru Arabia Saudită. Dune de diverse dimensiuni, platouri cu nisip, zone pline de pietre, dar și platouri întinse acoperite cu macadam sau nisip.

Acesta este cadrul pe care concurenții au putut să-l admire între Riyadh și Al Qaisumah… în cazul în care ochii lor nu au fost țintuiți pe indicațiile navigației. Concentrați pentru a face alegerile corecte.

Piloții au avut nevoie, de altfel, și de momente în care trebuiau să-și reducă avântul. Lucru pe care, se pare, l-au uitat oameni precum Joan Barreda și Daniel Sanders, la moto, ori Stéphane Peterhansel și Nasser Al-Attiyah în categoria auto. Motiv pentru care au plătit cu timp pierdut.

Cursa pe scurt

Cei ce încep în forță nu au întotdeauna ultimul cuvânt pe Dakar. La edițiile anterioare, Kevin Benavides a simțit efectele aceastei zicale pe propria piele. De data aceasta, a fost mai temperat. Și a mizat pe ideea constanței. Iar lucrurile au mers în favoarea sa. Măcar până acum.

A câștigat etapa și a ajuns în bivuacul de la Al Qaisumah în postura de nou lider al clasamentului general. Zâmbind chiar dacă o căzătură în dune l-a făcut să termine ziua cu nasul spart și glezna rănită. Fără îndoială, îi este dator colegului său Ignacio Cornejo. Care i-a fost ghid și l-a secondat în ierarhia zilei. Una pe care o termină pe locul 3 în clasamentul general.

La categoria auto, clasamentul îi are în continuare pe primele poziții pe Stéphane Peterhansel și Nasser Al-Attiyah. Chiar dacă au făcut greșeli care i-au permis lui Giniel De Villiers să-și treacă în cont cel mai bun timp al zilei. În plus, ”Peter” și Nasser sunt mult în fața lui Carlos Sainz. Spaniolul a profitat de retragerea lui Henk Lategan pentru a urca pe ultima treaptă a podiumului, dar este la 48 de minute în spatele liderului.

Ziua a fost și mai dură pentru Sébastien Loeb, care a pierdut încă 50 de minute. Nici cei de la SRT nu au avut o seară fericită după ce au văzut cum se spulberă speranțele unui final de Top 10 pentru Mathieu Serradori și Yasir Seaidan.

În cursa quad, Nicolás Cavigliasso și-a trecut în cont cel mai bun timp al zilei și se distanțează la general. Același lucru l-a făcut și”Chaleco” López, dar chilianul are un avans fragil, de sub 11 minute, față de Aron Domżała în categoria vehiculelor ușoare. În cursa camioanelor s-a impus Andrey Karginov. Lider este Dmitry Sotnikov, care are un ecart liniștitor, de 33 de minute, în fața coechipierului său Anton Shibalov.

Performanța zilei

A fost o zi aproape perfectă pentru Africa de Sud. În primul rând, Giniel De Villiers a reușit să câștige etapa. Pilotul Toyota a apelat la experiență și la abilitățile sale de navigație în deșertul saudit pentru a evita capcanele pe una dintre cele mai dificile etape ale acestei ediții. Rivalii săi de astăzi nu au fost Al-Attiyah sau Peterhansel, ci Brian Baragwanath. Cel care a reușit să urce pe podium pentru a doua oară în acest an.

La polul opus, să notăm accidentul suferit de Henk Lategan în primii kilometri. Cel care reușise în etapele precedente clasări pe locurile 3, respectiv 2. Debutantul s-a răsturnat și sud-africanii trebuie să aștepte până anul viitor pentru a spera sp monopolizeze un podium e etapă

O lovitură zdrobitoare

Încă o dată s-a demonstrat că fiecare moment înaintea finișului poate conta. A simțit-o și Kris Meeke. Britanicul a avut cel mai bun timp în prolog, dar apoi a simțit pe pielea sa cât de dificil este Dakarul. În etapa a patra însă, cu al doilea timp, părea că și-a revenit.

În runda a cincea din Dakar 2021 însă, era doar pe 9 după primul intermediar. A apăsat vârtos pedala și revenise în trioul fruntaș. Însă, o problemă mecanică pe ultima porțiune a specialei i-a spulberat planurile. La sfârșitul zilei, erau încă în așteptarea echipei lor de asistență cu puțin peste 100 km de la linia de sosire.

Statistica zilei: 75

Victoriile lui Kevin Benavides și Nicolás Cavigliasso au dus la 75 numărul succeselor de etapă pentru riderii argentineni. Această cifră impresionantă îi are drept principali autori pe competitorii de la quad, care au adunat 62 de triumfuri.

Etapa 1: Dakar 2021: Price și Sainz la comandă după etapa 1

Etapa 2: Ziua a doua, o zi pentru vulpile deșertului

Etapa 3: Dakar 2021: Price și Al-Attiyah, un pariu sigur

Etapa 4: Barreda și Al-Attiyah, victorii cu V mare în Dakar 2021

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.