Dakar 2021 a propus marți o nouă etapă, cea de-a treia, Wadi Ad-Dawasir – Wadi Ad-Dawasir. Au fost 226 km de legătură și 403 km de probă specială.

Traseu

Altitudinea are un efect foarte mic asupra temperaturii din Arabia Saudită. Motocicliștii și echipajele au concurat în cea mai mare parte a celor 403 km ai specialei la aproximativ 1.000 de metri deasupra nivelului mării. Dar platourile vaste care se întindeau până la orizont nu au provocat vertij cum fac munții.

Cu toate acestea, a existat un adversar natural. Vântul care continuă să bată în rafale peste regiune. Acesta a transformat în special dunele punctate despre prima parte a traseului în trepte abrupte. Adevărate capcane pentru concurenți. În plus, a îndepărtat orice urmă care ar fi putut indica existența unor trase. Sădind semințele îndoielii în mintea multor navigatori. Inclusiv a copilotului lui Carlos Sainz, care s-a învârtit în cerc un pic prea mult.

Price și Al-Attiyah au ieșit la rampă

Toby Price a arătat că în această competiție nu sunt două zile la fel. Și și-a trecut în cont a doua victorie în Dakar 2021. Nu el este însă la conducere, ci unul dintre talentele în căutare de afirmare. Americanul Skyler Howes, care s-a dovedit a fi cel mai constant până acum și a preluat conducerea în clasamentul general moto, după ce a finalizat runda în poziția a 9-a.

Tot despre constanță este vorba și la categoria auto. Stéphane Peterhansel și Nasser Al-Attiyah sunt deja departe în față. Nasser fiind cel care și-a adjudecat această etapă. Cel mai apropiat urmăritor lor, Mathieu Serradori, îi urmează la 26 de minute. În replică, spaniolul Carlos Sainz a pierdut o jumătate de oră, și este la 33:34 de lider. În timp ce  Sébastien Loeb se află acum la 45 de minute în spatele lui „Peter”.

„Chaleco” López, un alt die-hard în Dakar, a crescut avansul la categoria vehiculelor ușoare. El și-a trecut în cont cea de-a 15-a victorie de etapă din cariera care l-a găsit înscris la două categorii. În cursa de camioane, Dmitry Sotnikov de la Kamaz rămâne lider chiar dacă bielorusul Sarhei Viazovich i-a trecut în cont a doua etapă câștigată în Dakar 2021. În fine, argentinianul Nicolás Cavigliasso s-a impus la categoria Quad, devansându-l cu 6:41 pe Giovanni Enrico. Cel care rămâne însă liderul categoriei.

Performanța zilei

Henk Lategan a reușit al doilea timp în speciala a treia din Dakar 2021. Și, iată, pune în umbră mulți dintre protagoniști categoriei. După ce s-a inițiat în raliuri în În Africa de Sud, alături de tatăl său, Hein, el a trecut la volan. A concurat și la Monte Carlo, împotriva idolului său Sébastien Loeb. Și nu i-a luat mult campionului sud-african de cross-country pentru a urca în premieră pe podium la o etapă din Dakar.

În vârstă de 26 de ani, Henk, coechipier al lui Giniel de Villiers în echipa Toyota Gazoo Racing, este însoțită în modelul Hilux de Brett Cummings. Și vorbim despre un fost competitor în Malle Moto, ale cărui abilități de navigație au contribuit, desigur, la acest rezultat. Mai mult, grație acestei performanțe, Lategan este primul în ierarhia debutanților și ocupă acum locul 7… chiar în spatele eroului său, Loeb!

O lovitură zdrobitoare

Până când un concurent trece linia de sosire, orice se poate întâmpla și astăzi Bernhard Ten Brinke a dat o ilustrare nefericită a exact asta. Aflat pe poziția a patra la penultimul punct de control, olandezul a avut mai puțin de 50 de kilometri de acoperit atunci când un accident i-a zdrobit complet speranțele. După ce și-a făcut derulat și i-a făcut rău lui Hilux, Ten Brinke a sperat inițial să obțină ajutor de la un alt concurent, înainte de a se resemna în cele din urmă să aștepte echipa sa de asistență. Orele pierdute la întoarcerea sa în Wadi îl vor priva de orice speranță de pe ultimul loc pe podium, pe care l-ar fi putut viza în mod legitim… dacă ar fi condus o cursă perfectă!

Stat de zi: 38-37

Cu al treilea succes în specialele din acest an, incluzând prologul de lângă Jeddah, Nasser Al-Attiyah se mândrește acum cu un total de 38 de victorii. Un total cu care îl devansează cu o unitate pe rivalul său Carlos Sainz în statistica Dakar. Deocamdată pentru numărul de victorii de etapă în categoria auto. Deși Nasser își dorește să o facă și la numărul de titluri.

În această etapă din Dakar 2021, Al-Attiyah s-a confruntat cu dificila sarcină de a deschide plutonul. Dar a evitat cu măiestrie capcanele navigației. În ciuda celor trei victorii din acest an, Al-Attiyah mai are însă până la performanța lui Stéphane Peterhansel. Francezul a bifat 47 de succese, cu trei mai puțin decât deținătorul recordului la această categorie, Ari Vatanen.

Etapa 1: Dakar 2021: Price și Sainz la comandă după etapa 1

Etapa 2: Ziua a doua, o zi pentru vulpile deșertului

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.