Dakar 2021 le-a oferit competitorilor în ziua a doua o schimbare radicală de peisaj. Și a oferit, în egală măsură, modificări în fruntea ierarhiilor. Nu și pentru Mani Gyenes, care rămâne lider la Malle Moto. Dar să rememorăm povestea zilei.

S-a plecat de la Bisha către vest, ținta fiind Wadi Ad Dawadir. Au dispărut traseele pietruite care au testat, în prima etapă, nervii și anvelopele concurenților. De data aceasta, platourile nisipoase au fost peisaj pentru prima parte a spectacolului.

Pentru ca apoi, toată lumea să fie invitată să-și demonstreze măiestria pe dune. Către final, acestea erau ”sparte” de vântul care a suflat generos, în rafale, în ultimele zile. Astfel că, deloc surprinzător, maeștrii acestui tip de teren, Nasser Al-Attiyah (auto) sau Joan Barreda (moto) s-au dovedit cei mai rapizi.

Cursa pe scurt

De regulă, în a doua zi de competiție, concurenții au o abordare mai circumspectă, iar ierarhiile nu se schimbă prea mult. La Dakar 2021, Joan Barreda a arătat din nou că o astfel de abordare nu face parte din ADN-ul său. De altfel, el a obișnuit să strălucească în prima săptămână, chiar cu riscul ca ulterior, mizând totul pe atac, să dispară prematur din ierarhie.

Barreda a plecat de pe locul 20 și a sprintat convingător depășind concurent după concurent. Și s-a impus, devenind noul lider al categoriei. În timp ce Toby Price și Kevin Benavides au pierdut o jumătate de oră, Mathias Walkner 2 ore și 30, iar Andrew Short a părăsit întrecerea, trădat de motocicletă. La Malle Moto, Mani Gyenes a fost pe locul 3 în această etapă, dar rămâne lider la general.

La auto, Nasser Al-Attiyah și-a adăugat a 37-a victorie de etapă colecției sale impresionante. Sosit al doilea, Stéphane Peterhansel a preluat frâiele în fruntea clasamentului general.

O luptă încinsă are loc în categoria vehiculelor ușoare, în care un nou jucător a apărut printre pretendenții la coroana. La volanul lui Can-Am, Saleh Al Sahif a devenit al doilea saudit câștigător de etapă în Dakar. La șase ani după Yazeed Al-Rajhi a triumfat în dunele chiliene din zona Iquique.

În fine, în cursa camioanelor, se pare că Dmitri Sotnikov preia rolul de lider de echipă pentru Kamaz. A câștigat a doua etapă consecutivă, iar acum conduce clasamentul general cu 17 minute în fața bielorusului Sarhei Viazovich.

O lovitură zdrobitoare

După al treilea timp în prima etapă, Matthias Walkner și-a dorit să țină ritmul cu colegul său Toby Price pe specialele către Wadi Ad-Dawasir. O problemă de ambreiaj i-a spulberat însă planurile. A rămas blocat într-o dună la scurt timp după ce a ajuns la km 46. Forțat să oprească și să-și repare motocicleta, austriacul a pierdut mai bine de două ore.

Vestea bună pentru el este că a reușit să ajungă la linia de sosire. Însă, chiar dacă va încerca să recupereze timpul pierdut în următoarele zile, speranțele de a obține un nou titlu în Dakar, după cel din 2018, sunt mici. Iar KTM a pierdut unul dintre atuurile importante în încercarea de a-și recâștiga coroana. De altfel, echipa nu are un reprezentant în top 10 al clasamentului general. Sam Sunderland, poziția a 12-a, este la 12:50 de Barreda.

Performanța zilei

Pablo Copetti a fost revelația zilei secunde. Americano-argentinianul a ratat ediția din 2020 din cauza unei accidentări pe care a suferit-o cu cu câteva zile înainte de competiție. Dar acum și-a arătat valoarea. De la kilometrul 178 de kilometri a început să-și pună la respect rivalii și s-a dus glonț către a patra victorie de etapă. Și prima după ediția din 2017. Un semn că reglajele din lockdown, pe care l-a petrecut, cu al său Yamaha Raptor 700 în deșerturile din Nevada și California, a dat roade!

Statistica zilei: 25

Joan Barreda a ajuns la 25 de probe speciale câștigate, egalându-l pe Marc Coma. De la prima sa victorie de etapă în 2012, „Bang-Bang” și-a probat constant viteza. Și iată că a ajuns să depășească performanța lui Hubert Auriol. Pilotul Honda n-a reușit însă până acum să o concretizeze și cu un triumf în Dakar. Până acum nu a fost mai sus de locul 5. Practic, o istorie similară cu aceea a lui Jordi Arcarons, care a câștigat 27 de etape, dar nu și titlul. Barreda nu și-a spus însă ultimul cuvânt!

Etapa 1: Dakar 2021: Price și Sainz la comandă după etapa 1

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.