Taxa Firea, sau Vinieta Oxigen, cum a fost numita de Primarul Capitalei, a devenit, in mod oficial, istorie. Consiliul General al Municipiului Bucuresti a abrogat-o, in sedinta sa de astazi.

Decizia a fost adoptata cu 35 de voturi favorabile si 8 abtineri. O cifra interesanta in conditiile in care tot Consiliul General al Municipiului Bucuresti marsase pe punerea sa in aplicare.

Imbunatatirea calitatii aerului in municipiul Bucuresti reprezinta, cu siguranta, o chestiune care trebuie tratata cu seriozitate. Iar masurile pentru atingerea acestui obiectiv sunt necesare. Insa este necesar ca acestea sa fie reale, lucru care, din pacate, nu se intampla in demersul Primarului General al Capitalei.

Primarul General anuntase deja ca se va renunta la Vinieta Oxigen. Trecand acest demers la capitolul realizari in proiectul personal de promovare a viitoarei candidaturi pentru un nou mandat.

Contestari in instanta

Chiar Gabriela Firea recunoaste ca HCGMB nr.539/2019 a fost contestata, vizandu-se incusiv actiuni in instanta legate de Taxa Firea. Potrivit Agerpres, in referatul de aprobare se precizeaza: „Chiar daca in timpul dezbaterii publice nu a existat un procentaj masiv de opinii potrivnice masurilor propuse, cei mai multi bucuresteni doresc masuri anti-congestie in trafic si antipoluare, inclusiv anumite restrictii de circulatie pentru cei care polueaza, precum si plata unei viniete ecologice, pe principiul poluatorul plateste, dupa intrarea in vigoare a actului normativ, a sporit numarul contestatarilor, multi dintre acestia formuland plangeri impotriva sau contestandu-l in instanta”.

Totodata, se precizeaza ca s-a realizat o consultare publica a bucurestenilor cu privire la mentinerea sau nu a vinietei antipoluare. Dar si referitor la restrictiile din zona centrala ZACA – cea mai afectata de poluare – pentru autoturismele intens poluante: non Euro, Euro 1, Euro 2, Euro 3.

„Un numar de peste 85% dintre respondenti sustin anularea restrictiilor si a vinietei. S-au inregistrat si un numar de 441 de plangeri prealabile formulate de cetateni sau organizatii care cer in instante anularea hotararii prin care s-a introdus vinieta antipoluare”, aminteste sursa citata.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.