Hello Siberia Expedition a luat startul. Aventura se va incheia la Oymyakon, in Siberia, si, asa cum v-am promis, va tinem la curent cu drumul parcurs de Attila si Kinga Bertici.

Primele imagini sunt de pe traseul din Ucraina, catre granita cu Rusia. Si, in acest moment al itinerariului Hello Siberia Expedition, unul dintre punctele extrem de interesante este localitatea Mukacevo.

Unul dintre orasele Fischer Sports

Orasul face parte din Ucraina dupa al Doilea Razboi Mondial. S-a dezvoltat din punct de vedere industrial. Si, pe langa industria alimentara, a bauturilor (bere si vin) si de prelucrare a tutunului, este cunoscut ca una dintre principalele puncte de productie pentru Fischer Sports.

Fischer Sports este liderul mondial in productia de echipamente de schi nordic, dar produce si echipament pentru celelalte discipline din schi (inclusiv biatlon, freestyle sau sarituri), dar si pentru hochei. Compania se lauda cu 129 de medalii, intre care 45 de aur, la editiile din acest an ale Campionatelor Mondiale.

Asezare de pe vremea tracilor

In zona aceasta a Rutheniei Carpatice primele vestigii dateaza din secolul 10 iC, de pe vremea tracilor. In anul 895, triburile hunice au ajuns aici prin Trecatoarea Verecke. Si, ulterior, localitatea avea sa faca parte mai intai din Regatul Maghiar, iar apoi, in secolul XVI, din Principatul Transilvania. De-aici a izbucnit, in 1687, Revolta anti-Habsburgica a lui Imre Thököly. Regiunea avea sa joace un rol important si in Razboiul de Independenta a lui Rákóczi.

Hello Siberia Expedition: Prin Ucraina, via Mukacevo PalanokLa mijlocul secolului XVIII a trecut sub control austriac si avea sa fie mai intai fortareata habsburgica, iar apoi inchisoare. Aici a fost intemnitat, spre exemplu, Alexandru Ipsilanti Eteristul. Descendent direct al lui Constantin Brancoveanu si fiu al domnului Constantin Ipsilanti.

Teritoriu al Cehoslvaciei dupa Tratatul de la Trianon

Dipa Tratatul de la Trianon, din 1919, Mukacevo a facut parte din teritoriul Cehoslovaciei. Avea sa fie insa reanexat de Ungaria in noiembrie 1938, ca parte a Primului Diktat de la Viena. O decizie care avea sa-i afecteze pe numerosii evrei rusi si polonezi din zona. Cu totii au fost deportati si incredintati comando-ului Einsatzgruppe condus de Friedrich Jeckeln. Si ucisi in 27-28 august 1941 in masacrul de la Kamianets-Podilskyi.

Chiar si asa, populatia a pastrat o componenta importanta de cetateni evrei. Pana in 1944 toti aveau sa fie deportati la Auschwitz, aceasta fiind, de altfel, ultima comunitate europeana care a cazut victima Holocaustului.

La finele lui 1944, Armata Rosie a ocupat zona. Initial a redat teritoriul Cehoslovaciei. Pentru ca in 1945, ca urare a unui tratat, sa fie integrat in Republica Sovietica Ucraina. Polulatia maghiara a fost expulzata in marea sa majoritate, astfel ca acum doar 8,5% sunt de aceasta nationalitate. Ucrainenii, 77%, rusii – 9%, dar si germani, romani si evrei completeaza spectrul populatiei actuale.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.