Hello Siberia Expedition si-a atins tinta. Attila si Kinga Bertici au ajuns la Oymyakon, polul frigului, telul acestei aventuri.

N-a fost simplu. Sotii Betici au plecat din Satu Mare pe 12 decembrie. Si, asa cum ati aflat deja din materialele noastre si relatarile lor, au fost 12.000 de kilometri plini de incercari. De toate felurile.

Final cu emotii

De altfel, nici ultima sectiune nu a fost lipsita de emotii. Drumurile acoperite cu zapada, temperaturile foarte joase (pana la – 50 de grade Celsius), au constituit obstacole dificile. Ba mai mult, pe 8 ianuarie, ajunsi la Tomtor, la 30 de kilometri de Oymyakon, au fost nevoiti sa se opreasca. Si aceasta din pricina unor probleme cu masina.

In primi 200 de kilometri nu au intampinat probleme. Temeperatura era de – 30 de grade. Dupa trecerea muntilor si parasirea drumului principal, au inceput insa problemele. Attila povesteste: „Cand am intrat in depresiune a inceput filmul nostru pe care nu il vom uita niciodata! Am deja peste 2 milioane de kilometri condusi, dar acesti ultimi 200 de kilometri au fost cei mai grei din viața mea. Noi ne uitam la temperaturile din Tomtor care indicau -42 si am zis, ok, no problem. Insa in depresiune am avut parte de -50 de grade. Iar masina a inceput sa se comporte foarte ciudat”.

„Masina parca se ridica in aer, precum un elicopter”

Nu aveau nici semnal la telefon, iar la -47 de grade a simtit ca „efectiv masina a vrut sa se ridice in aer, precum un elicopter. Numai frrrrr, drrrrr, zgomote fasaitoare. Nu am stiut ce se intampla, iar atunci cand am ajuns pe un deal, la – 40 de grade, lucrurile au revenit la normal. Temporar. Cana am intalnit iar temperaturi de – 48 de grade, masina parca a vrut sa se rupa”.

La jumatatea drumului s-au gandit daca sa se intoarca sau sa continue. Au decis sa mearga mai departe si au ajuns la Tomtor epuizati la maxim. S-au cazat la un localnic, pentru ca azi, 9 ianuarie, sa ajunga in Oymyakon (evident, trebuie sa tineti cont de diferenta de fus orar). Vor ramane acolo o zi, iar apoi vor porni inapoi spre casa.

Un drum pe care-l estimeaza de aproximativ 20 de zile. Insa nu este exclus sa mai aiba si cateva opriri. Pentru ca sunt zone pe care si-au propus sa le descifreze mai bine la intoarcere.

Pana vom avea si vlogul cu finalul Hello Siberia Expedition, iata-l pe cel cu penultima sectiune, „Drumul Oaselor”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.