GPS ADVENTURE TROPHY

GPS Adventure Trophy, a doua intrecere din calendarul off-road din 2019, se va desfasura la finele acestei saptamani la Rupea. O competitie altfel, in care accentul cade pe navigatia in teren accidentat si nu pe viteza de parcurgere a traseului. Un alt tip de challenge si un format care ofera acces la competitii unui spectru mai amplu de concurenti.

Echipajelor le revine sarcina sa gaseasca cat mai multe puncte GPS (way point-uri) intr-un interval de timp stabilit. Concursul se desfasoara pe doua clase de dificultate.

Vorbim mai intai despre Clasa Adventure. Aceasta este deschisa oricarei masini cu tractiune integrala din clasa SUV sau Off-Road. Way point-urile sunt amplasate pe drumuri accesibile masinilor din clasele amintite, astfel ca nu este nevoie de o pregatire suplimentara a acestora.

Clasa Navigator este deschisa concurentilor care detin masini dotate cu cauciucuri MT si troliu. Dat fiind specificul concursului, care pune accent pe cunoastintele de navigatie si nu pe dificultatea traseului, se poate participa si cu masini tip buggy sau cu vehicule din clasa SSV. Conditia este ca si acestea sa fie dotate cu cauciucuri adecvate si cu troliu.

Desfasurarea concursului

Navigatorii de la ambele clase primesc de la organizatori o lista cu 30 de coordonate GPS, o lista cu 12 azimut-uri si o harta cu scara 1:50000 pe care sunt pozitionate cele 42 de way point-uri.

Cele 12 azimuturi reprezinta proiectie cu grade si distanta dintr-un way point definit in lista celor 30. Spre exemplu, din WP 10 se ia azimut 234 ‘cu distanta 545 m, si se determina WP 11. Totodata, fiecare dintre aceste WP vor avea o descriere. Acestea vor avea darul de a le identifica suplimentar. Pentru a confirma trecerea prin WP a echipajului trebuie ca track-ul gps al acestuia sa treaca printr-o raza de 50m fata de punct (centru cercului). Pentru cele 12 WP-uri determinate prin azimuturi este necesara si o confirmare foto. In imagine, unul din membrii echipajului trebuie sa atinga cu o mana masina de concurs si cu cealalta marcajul specific WP-ului. Pozele vor fi trimise pe WhatsApp arbitrului oficial.

Cele 30 de WP-uri din lista de coordonate se cuantifica cu 5 puncte/wp iar cele 12 WP-uri din lista de azimuturi cu 8 puncte/wp. Concurentii vor lua startul la ora 10 si pana la ora 16 vor trebui sa ajunga la finis. Pentru fiecare sfert de ora intarziere li se va anula cate un WP prin care au trecut, pornind de la ultimul.

Clasamentul se stabileste in functie de numarul de puncte obtinute de fiecare echipaj. In cazul in care doua sau mai multe echipaje au obtinut un punctaj egal, departajarea intre ele se face dupa lungimea track-ului. Echipajul care are trackul mai scurt va avea castig de cauza.

Transparenta totala gratie Rally GPS

Pentru inregistrarea track-ului gps organizatorul pune la dispozitia concurentilor aparate Garmin Etrex 10. Concurentii au responsabilitatea de a pune baterii noi (doua bucati, tip AA) in GPS si de a se asigura de buna functionare a aparatului pe durata competitiei. Monitorizarea este efectuata de echipa Rally GPS.

Organizatorii recomanda ca in fiecare masina sa existe un smartphone sau o tableta pe care sa fie instalata aplicatia Rally Gps. Aceasta va furniza un raport de cursa al fiecarui echipaj, care va evidentia parcursul si numarul de WP-uri atinse. La finele competitiei, rapoartele vor fi printate si afisate la secretariat iar in acest mod concursul se va bucura de o transparenta totala.

Totodata, organizatorii recomanda drept aplicatii utile pentru navigatie MotionX (IOS) , respectiv Orux Maps (Android).

Un proiect de suflet

Intrecerea este un proiect de suflet pentru Romica Chiriac. El a imbinat dragostea pentru alergare si pentru natura intr-o cariera notabila in orientare. A fost multiplu campion national si a participat la trei editii ale Campionatelor Mondiale, ca si la 9 etape de Cupa Mondiala.

GPS ADVENTURE TROPHY, o competitie altfel Romica-Chiriac

Ulterior, a decis sa treaca la o alta disciplina sportiva in care sa-si puna in valoare cunostintele, dar si dragostea pentru natura. S-a dedicat competitiilor de off-road, in care si-a trecut in cont, in mai bine de un deceniu si jumatate de cariera, inclusiv un titlu national la clasa Extrem. Si, pe langa cariera sportiva, s-a implicat ca organizator de competitii. Dar nu numai.

Evenimente auto, lansari de modele pentru cele mai importante marci din segment (Mercedes-Benz, Nissan, Peugeot…), Proiectul Digital Romania (IGo) sunt doar cateva diintre realizarile trecute pe cartea sa de vizita. Li se adauga “4×4 Wild Tours”, prin ale carei pachete le ofera romanilor, dar si turistilor straini, sansa de a trai experiente off-road de exceptie si sa descopere locuri speciale din Romania.

“Un astfel de concurs le ofera sansa de a descoperi frumusetea intrecerilor de off-road si celor aflati la inceput de cariera. Ca si celor care nu au ajuns la un nivel care sa impuna masini preparate la cel mai inalt nivel. Daca vreti, GPS Adventure Trophy nu este doar un concurs. Este o pledoarie pentru aventura in natura si competitiile de off-road”, spune Romica Chiriac.

Pledoarie pentru zona si natura

Iubitor de natura, dar si, asa cum aminteam, promotor al frumusetilor Romaniei, Romi Chiriac a dus mai departe ideea. “Tinand cont ca nu exista un traseu impus, fiecare echipaj trebuie sa se asigure de faptul ca va alege o varianta sigura. Insa, in egala masura, in declaratia pe proprie raspundere pe care o vor semna la inscriere vor trebui sa isi asume faptul ca vor avea grija de mediu. Natura este a tuturor. Si trebuie sa avem grija de ea atunci cand suntem implicati intr-un concurs, dar si in viata de zi cu zi”, precizeaza acesta.

In plus, daca fiecare competitor va avea posibilitatea de a descoperi minunile naturii din zona, si pentru apropiatii acestora exista o multime de puncte de atractie. Cetatea Rupea este doar cea mai la indemana atractie a zonei.

GPS ADVENTURE TROPHY, o competitie altfel Cetatea_Rupea_-_vedere_de_ansamblu.-1024x493

Poti vizita si bisericile reformate sau pe cele evanghelice fortificate, intre care cea de la Viscri face parte din patrimoniul UNESCO. Ori vulcanii noroiosi de la Baile Homorod. Padurea de goruni de la Mercheasa, acolo unde se gaseste cel mai batran arbore din Romania, care a implinit 900 de ani. Sau Vulcanul Stins, Lacul de Smarald si Coloanele de Bazalt de la Racos.

“Si lista, credeti-ma, este suficient de lunga pentru a te face sa te indragostesti de zona. Acesta este si demersul nostru. De a le oferi sportivilor sansa de a se intrece, iar apropiatilor lor de a descoperi o zona superba a Romaniei”, conchide Chiriac.

GPS Adventure Trophy 12-14 aprilie
Programul competitiei

Vineri ,12 aprilie:
Orele 17-23 Inscrierea in competitie
Orele 20-23 Cina
Sambata, 13 aprilie:
Orele 7:00-8:30 Mic dejun
Orele 8:30-9:00 Briefing
Ora 10:00 Start competitie
Ora 16:00 Finish competitie
Ora 20:00 Masa festiva si Party
Duminica 14 aprilie:
Orele 8:00-10:00 Mic dejun
Ora 10:00 Festivitate de premiere

Locatia
Secretariatul si Parcul Tehnic sunt amplasate la ,,Motel Dumbrava’’, situat pe DN13, in apropierea orasului Rupea.

Coordonate GPS: Lat 46.056646°,LonE 25.178989°

GPS ADVENTURE TROPHY, o competitie altfel Dumbrava-RupeaZona de concurs este pe teritoriul judetului Brasov si se incadreaza intr-o raza de 35 km in jurul Motelului Dumbrava.

2 COMENTARII

  1. Taxa de participare este 550 lei/persoana
    Taxa de participare include:
    – dreptul de participare in competitie
    – cazare pe durata competitiei
    – vineri seara – cina
    – sambata – cina festiva,party
    – sambata si duminica-mic dejun
    – diplome de participare pentru toti concurentii
    – cupe si diplome pentru premianti

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.