Disciplina off-road inseamna competitivitate in teren accidentat. Competitii care scot la rampa abilitati de pilotaj, dar si de navigatie. Dar si curaj, determinare, un focus pe cele mai mici detalii, ingrediente indispensabile pentru a depasi situatii limita. Abilitati care sunt translatate si-n viata fiecarui practicant de off-road. Dar si, nu de putine ori, cu siguranta ati bagat de seama de-a lungul timpului, sunt puse in sprijinul comunitatii. Pentru ca natura si locurile care le sunt gazda, dar si oamenii ce le au in grija zi de zi, merita nu doar respect, ci si astfel de gesturi de multumire.

Despre toate acestea a fost vorba, in weekendul ce tocmai s-a terminat, si la Caianu Mic. Acolo unde, Best Ride, impreuna cu Transilvania Rally Team, si cu concursul lui Paul Stir, primarul comunei, si al echipei sale, au organizat Cupa Caianu Mic 2021. O competitie aflata la momentul debutului in calendarul Comisiei Nationale de Off-Road, din cadrul Federatiei Romane de Automobilism Sportiv.  Si care, potrivit cutumelor, evident, a avut caracter de eveniment restrictionat ( Cupa).

Spectacol de tinuta

Spectacolul era garantat. Zona, pentru cei ce n-o cunosc, este realmente o incantare. Localitatea este specifica zonei Somesului si Lapusului si se gaseste la 17 km de Beclean, 26 km de Dej, 83 km de Cluj Napoca, 53 km de Bistrita. Pe soseaua E58, intre Dej și Beclean, in mijlocul localitatii Uriu, exista o “aschie de drum” care te ajuta sa razbesti pana sub culmile Tiblesului. Insotit tot timpul o “vana de ape”, care nu este alta decat Valea Ilisuii, Valea satului, caselor, cum se mai numea, afluent al Somesului Mare, la 10 km distanta dai de Caianu Mic.

Localitatea Caianu Mic este atestata documentar din anul 1456, de altfel ca și celelalte sate din raza comunei, dar istoria acestor localitati se pierde in negura vremii. Exista urme de locuire inca din neolitic, dupa cum se poate vedea in muzeul școlii, unde sunt expuse topoare de piatra. Continuitatea locuirii zonei este dovedita de uneltele din epoca bronzului si a fierului.

Valea Ilisua este strajuita de dealuri cuprinse in general intre 350 – 400 m altitudine maxima si 275 m altitudine minima, ocupand 90% din suprafata totala a comunei. Un loc potrivit pentru a creiona un traseu complex, menit a pune la incercare din plin abilitatile participantilor. Si a fost, cu adevarat, un spectacol de tinuta, mai bine de 7.000 de oameni savurand prestatia celor 63 de masini si SSV-uri aflate pe lista de concurs.  Fondul de premiere pus la dispozitie de Best Ride s-a ridicat la 3000€. Spectacolul sportivilor a fost completat, in seara de 26.09.2021, cu o demonstratie de taekwondo sustinuta de un numar de 40 de copii din comuna Caianu Mic, pregatiti de antrenorul Marius Muti, presedintele clubului sportiv ILYO.

Concursul de Off Road Caianu Mic  din perioada 25-26.09.2021 a beneficiat de toate masurile tehnice si organizatorice prevazute de legislatia in vigoare privind organizarea unor astfel de activitati. Au fost prezenti la fata locului:

– un echipaj medical din partea serviciului de ambulanta Bistrita-Nasaud, care sa poata acorda primul ajutor;

– un echipaj din partea Serviciului Public Judetean Salvamont Bistrita-Nasaud pentru a interveni in cazul unor situatii de urgenta, in ziua de 25.09.2021;

– un echipaj din partea Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bistrita-Nasaud in vederea interventiei in situatii de urgenta, in ziua de  26.09.2021;

– un echipaj din partea Jandarmeriei;

– agenti de politie din cadrul IPJ Bistrita-Nasaud;

– un echipaj din partea Serviciului de actiuni special din cadrul IPJ;

– un echipaj din partea Serviciului Voluntar pentru Situatii de Urgenta Bistrita-Nasaud.

Pentru asigurarea linistii si ordinii publice si evitarea unor incidente neplacute, au fost prezenti, pe toata durata evenimentului, pe parcursul celor doua zile, 20 de agenti de securitate de la Profesional Fight Gym, avand asupra lor semne distinctive.

Cursa pentru…viata

7.000 de oameni. Da, pentru ca, aminteam deja, off-road-ul nu inseamna doar intrecere sportiva. Ci si un eveniment perfect integrat in viata regiunii si a localnicilor, fundamentat pe trei piloni care vor reprezenta o constanta pentru existența acestui proiect: social (solidaritate), economic, mediu. Iar atunci cand vorbim despre aceasta latura, trebuie spus ca Paul Stir, primarul comunei Caianu Mic, este un concurent redutabil in Campionatul National de responsabilitate sociala. Lucru confirmat de alegatorii sai care, la ultimul scrutin, l-au ales cu 95.4 la suta, record in Romania. Un alt record fiind faptul ca la primul mandat a fost cel mai tanar primar din Romania.

Si, daca vorbim despre impactul competitiei, promovarea grijei fata de mediu, element natural esential in acest gen de intreceri, a reprezentat unul dintre scopurile atinse. Traseul a fost realizat in stransa colaborare cu autoritatile locale, iar normele de protectie a naturii au trebuit respectate de catre toti participanții la eveniment (nu doar sportivi).

Apoi, economic vorbind, se stie ca potrivit cifrelor auditate, 80% din bugetul unei competitii de motorsport il reprezintă sume „investite” în zona in care se desfășoară competiția. Vorbim despre sume la bugetul local (taxe, autorizații, impozite), dar și despre cheltuieli facute catre agenții economici locali (transport și combustibil, cazari, catering, cumparaturi) atat de catre oficiali si competitori, cat si de fanii prezenti la eveniment. O alta componenta importanta este sporul de imagine, cu impact asupra turismului. In plus, dezvoltarea segmentului ”sporturilor cu motor” în zona poate deschide portile catre o noua piata, care include evenimente de profil (inclusiv teste), activitati turistice tematice, ori cele induse de localnicii care vor incepe o cariera in competitii.

Si nu este totul. Vorbeam si despre responsabilitate sociala. Evident, tinand cont ca editia 2021 a Cupei Caianu Mic se disputa in condițiile speciale induse de pandemie, organizatorii au luat masuri de siguranță pentru prevenirea infectării și transmiterii COVID-19, competitia beneficiind de triaj epidemiologic.

Si mai mult decat atat. Chiar daca in zona gradul de incidenta al cazurilor COVID-19 este de 1,64 la mia de locuitor, organizatorii si primarul Paul Stir, alaturi de echipa sa, au pus la cale proiectul unei Caravane de Vaccinare. Au fost testate 2030 de persoane, cu teste rapide antigen, de catre personal medical calificat, respectiv, spectator, organizatori, concurenti si staff tehnic. Si au fost identificate 1327 de persoane vaccinate sau trecute prin boala. Identificarea persoanelor testate, vaccinate sau trecute prin boala, s-a facut cu bratari de culoare alba, verde si albastra. Si, evident, toate persoanele care au dorit acest lucru au putut beneficia de serviciile echipei de vaccinare mobile in zilele de 25-26.09.2021.

Site-ul competitiei : https://onoffroad.eu/cupa-caianu-mic-2021/

Rezultatele competitiei se pot gasi : https://onoffroad.eu/cupa-caianu-mic-2021/rezultate/

Mai multe poze pot fi vizualizate aici : https://www.facebook.com/bestride.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.