CCR, sau, oficial, Curtea Constitutionala a Romaniei, rade din ce in ce mai des de cetatenii Romaniei. Ultima dovada este reprezentata de Codul Rutier.

Astfel, Curtea Constitutionala a respins, pentru a doua oara, modificarea Codului rutier prin care Politiei ii era interzis sa utilizeze dispozitivele de masurare a vitezei din autovehicule care nu au inscrisurile Politiei si nu sunt amplasate in locuri vizibile. Iar decizia a fost adoptata in unanimitate. Aceasta dupa ce Camera Deputatilor adoptase legea in mai. Cu scorul 186/ 21/ 7.

Ce a considerat CCR neconstitutional

Prima reglementare declarata neconstitutionala se refera la mijloacele tehnice. Astfel, potrivit CCR, Politia Rutiera poate sa foloseasca mijloace tehnice necertificate sau omologate. In plus, nici macar nu trebuie sa-si bata capul cu verificarea metrologica. Evident, nu este o portita, ci o imensa bresa menita sa permita abuzuri.

Un al doilea articol vizeaza instalarea dispozitivelor pentru masurarea vitezei. Aici i se permite Politiei sa foloseasca si autovehicule neinscriptionate. In plus, oamenii legii pot sa foloseasca dispozitivele mobile (pistol) si de la distante mai mari de 10 metri de automobilele inscriptionate. Si nici macar nu sunt obligati sa poarte uniforma.

Liber la „vanatoare”

CCR nu se afla la prima decizie de acest gen. Este pentru a doua oara cand respinge modificarile aduse Codului rutier in aceste spete. Varianta adoptata de Parlament a fost intre timp modificata, pentru a trece. Insa nici de data aceasta pentru CCR nu au primat interesele cetateanului.

In consecinta, atentie conducatori auto! Politia Rutiera are liber la „vanatoare”. Sa fie oare din pricina faptului ca Guvernul are nevoie de bani? Nu este exclus in conditiile in care Curtea Constitutionala nu se afla la prima decizie in ton cu dorinta majoritatii. Iar acest tip de hotarari nu fac decat sa amplifice semnele de intrebare referitoare la comportamentul magistratilor care fac parte din aceasta Curte.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.