Președintele Autorității de Supraveghere Financiară, Mișu Negrițoiu, a vorbit, într-o întâlnire cu reprezentanții pieței, despre posibilitatea ca Biroul Asigurătorilor Auto să preia, printre altele, și sarcina de a asigura mașinile pe care firmele nu le doresc, din cauza numărului mare de accidente în care au fost implicate.

ASF vrea asigurări RCA speciale pentru șoferii ''răi'' mgd_65220900-300x169Negrițoiu nu a prezentat foarte multe detalii, limitându-se la a spune că “printre țintele biroului ar trebui să fie și absorția vârfurilor de primă. Să preia asigurații cu risc ridicat”. Președintele ASF a spus că această activitate ar putea fi preluată chiar de un asigurător dedicat exclusiv acestui scop.

Ideea înființării unei structuri care să preia clienții “răi” a venit în contextul în care criza RCA, ce a culminat cu plafonarea tarifelor prin lege, a fost generată tocmai de creșterile uriașe de preț pentru categoriile care provoacă foarte multe daune, cum sunt transportatorii profesioniști.

Sursele Profit.ro au explicat că sunt luate în calcul 2-3 modele utilizate deja în țări precum Franța sau, mai ales, Statele Unite. Unul dintre modele, care este cel mai probabil să fie aplicat și în România, presupune înființarea unui Pool de Asigurare, format din mai multe companii din domeniu care ar putea fi asigurători sau reasigurători, care să preia șoferii cu grad ridicat de risc. Riscurile, adică probabilitatea de a plăti daune, sunt împărțite între companiile respective, în așa fel încât acestea să nu înregistreze pierderi majore și nici să nu fie forțate să fixeze prețuri absurd.

Astfel de instrumente sunt folosite la scară largă în diverse alte domenii unde riscurile sunt imposibil de preluat de către un singur asigurător. Un exemplu este riscul de secetă pentru asigurările agricole, care este preluat, în multe țări ale lumii de Pool-uri dedicate. Un alt exemplu sunt mult mai complexele riscuri care intervin la centralele nucleare. În România, un astfel de Pool funcționează în cazul asigurărilor de calamitate.

Sursa: Profit.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here