Asigurarile RCA vor avea parte de o noua legislatie. Potrivit acesteia, daunele acordate de asiguratori ar putea fi platite direct persoanei pagubite. Legea a fost initiata pentru a respecta noile norme ale Uniunii Europene in ceea ce priveste calculul primelor de asigurare.

Modificarile au fost impuse de catre Comisia Europeana la sesizarea companiilor de asigurare, sub amenintarea procedurii de infrigement.

Legea a trecut deja de Senat

Legea a fost deja adoptata tacit de Senat. Iar maine ar urma sa fie votata in Camera Deputatilor. Acolo unde a ajuns si un amendament referitor la modul de plata al daunelor. Acesta prevede redefinirea conceptului de despagubire. Ca si, in egala masura, eliminarea celui de reparatie.

Mai exact, in prezent companiile de asigurari platesc daunele catre service-uri. Iar potrivit amendamentului, sumele ar urma sa ajunga la persoana pagubita. Aceasta ar putea ulterior sa-si repare masina la orice service doreste.

Clientul in pericol?

In principiu, masura poate sa fie buna. Si vorbim despre cazurile in care service-urile solicita preturi foarte mari pentru reparatiile facute pe asigurarile RCA. Lucru semnalat de catre companiile de asigurari. Care au si initiat amendamentul.

Potrivit Economica.net, asociatiile de consumatori se opun insa acestei schimbari. Si atrag atentia ca despagubirile ar putea sa fie mai mici decat cele acordate service-urilor. Ceea ce inseamna ca vor exista persoane obligate sa vina cu fonduri proprii pentru reparatii. Un alt element luat in calcul este cel al incasarii daunelor fara a mai repara masinile.

Nici Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) nu este de acord cu unele schimbari. Spre exemplu cu eliminarea pragului de 25% impus pentru ponderea cheltuielilor administrative. Or, anterior, existau companii in cazul carora procentul ajungea la 40%. Sau, cu faptul ca dispare obligativitatea firmele de asigurare de a informa ASF despre modificarea tarifelor.

Ramane acum de vazut care este forma finala in care se va vota legea. Si nu ne ramane decat sa speram ca ea va ajuta, asa cum este normal, asiguratul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.