Vertical Madness, cea de a 17-a ediție a Red Bull Romaniacs, cel mai dificil raliu hard enduro din lume, a debutat pe 27 octombrie. Și a făcut-o cu o sesiune de calificări total atipică. Cel mai rapid, pe traseul de 17 km ai clasei Gold, a fost sud-africanul Wade Young, câștigătorul titlului din 2018. Mani Gyenes, nevoit să concureze la Iron din pricina unei accidentări, a terminat cu al doilea timp al clasei.

Wade, urmat de Gomez și Bolt

La ora 9, pe o ceață densă de să o tai cu cuțitul, concurenții s-au aliniat la start. Dar nu înainte să treacă printr-un triaj medical. Riderii clasei Gold au fost primii care au ieșit pe traseu. Campionul de anul trecut, Manuel Lettenbichler, fiind „deschizătorul” cursei. Urmat de Alfredo Gomez și de britanicul Graham Jarvis, top 3-ul ediției de anul trecut.

Ca la fiecare întrecere de gen, și la Vertical Madness, sesiunea de calificări are o importanță crucială pentru riderii de top. Deoarece stabilește ordinea de plecare în prima zi de offroad. Câștigătorul calificărilor pornește de pe locul 3, locul secund pleacă de pe 2,  iar ocupantul locului 3 în calificări deschide plutonul riderilor în prima zi de concurs.

Vertical Madness: Wade Young, cel mai rapid în calificări Vertical-Madness-3-1024x683

Astăzi Wade Young a plecat de pe poziția 12. Însă a reușit să obțină cel mai bun timp la finalul cursei, iar mâine va avea cel mai mare avantaj strategic. Sud-africanul a fost mai rapid cu 44 de secunde decât Gomez și Billy Bolt. Și l-a devansat cu 58 de secunde pe „Regele Carpaților”, britanicul Graham Jarvis. Proaspăt recuperat după o accidentare serioasă la degetul mare al mâinii stângi, campionul entítre, Manuel Lettenbichler, a încheiat cursa la 1 minut și 3 secunde în urma liderului. El va pleca mâine din poziția a 5-a.

Emanuel Gyenes, pe doi la Iron

Fabien Poirot a deschis cursa pentru riderii de la clasa Silver, urmat la câte un minut distanță de danezul Peter Weiss și de spaniolul Fernando Valera. Primii doi au făcut o cursă excelentă, chiar dacă au terminat la 22, respectiv, 38 de secunde în spatele liderului Joe Deakin din Marea Britanie, în timp ce Valera a căzut până pe locul 15.

Clasa Bronze la Vertical Madness a fost deschisă de britanicul Jack Berry. El a fost urmat de americanul McCarthy și de rusul Dmitry Tagirov. Niciunul dintre cei trei nu a reușit să urce pe podium la finalul calificărilor. El au fost conduse autoritar de germanul Alexander Gehlert.

Emanuel Gyenes, singurul rider din lume care a participat la toate edițiile Red Bull Romaniacs, a intrat și anul acesta în competiție. Numai că a abordat competiția Vertical Madness la clasa Iron. După fractura suferită în iunie la piciorul drept, sătmăreanul se află încă în perioada de reacomodare cu motocicleta. Însă își dorește să-și păstreze recordul și iată că a înregistrat al doilea timp în calificări. Cel mai rapid la Iron a fost francezul Courty Romain.

Rich Mumford, timp de referință la noua clasă, Atom

Organizatorii Red Bull Romaniacs au creat în acest an, pentru toți entuziaștii sportului pe două roți, clasa Atom. Una dedicată sportivilor amatori care doresc să încerce traseul unui concurs de importanța raliului din România. Sportivii din clasa Atom de la Vertical Madness au avut de parcurs cel mai simplu traseu de astăzi. Doar 8 kilometri, pe care cel mai rapid concurent, americanul Rich Mumford, i-a parcurs în 23 de minute și 21 de secunde.

Mâine începe însă greul pentru toți concurenții. Prima zi adevărată de off road la Vertical Madness și primele coborâri, la care vor trebui să aibă mare grija de motociclete. Clasa Gold va avea de parcurs 114 kilometri, clasa Silver 116, clasa Bronze 128, iar clasele Iron și Atom 89, respectiv, 79 de kilometri. Startul este programat la ora 7:45 dimineața, riderii din clasele Gold și Bronze fiind primii care vor ieși pe traseu.

Impresii

Wade Young (Africa de Sud, #13): „A fost un pic mai dificil cu navigația din pricina ceții din anumite zone ale traseului. Am încercat să nu fac greșeli și să am un ritm cât mai bun. Urcările au fost destul de dificile pentru că se aluneca destul de mult, dar sunt fericit că sunt bine și am terminat calificările.Când am ajuns la start erau 0 grade Celsius și mă aștept să avem dimineți la fel  și în următoarele zile.”

 Manuel Lettenbichler (Germania, #1): „Cred că a fost un mod bun de a începe această ediție a Red Bull Romaniacs. Sper ca vremea să rămână la fel ca astăzi, adică să nu plouă. Chiar dacă a fost ceață, aderența mi s-a părut destul de bună.”

Rezultate complete: https://www.redbullromaniacs.com/results/2020/ttq/official-qualifications/.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.