Raliul Sibiului, etapa a treia a Campionatului National de Raliuri Betano, i-a prilejuit campionului in exercitiu, Simone Tempestini, un nou succes. Primul pe macadam in acest sezon si al treilea, din tot atatea posibile, in 2020. Astfel ca Simone si copilotul sau, Sergiu Itu, incheie prima jumatate a stagiunii cu procentaj maxim.

9 din 9 probe adjudecate de Tempestini/Itu

Dupa ce anul trecut a abandonat chiar pe prima proba speciala, dupa un accident, Simone Tempestini a venit cu dorinta revansei. Si nu a mai lasat loc de emotii la revenirea Raliului Sibiului pe macadam. Alaturi de Sergiu Itu si-a trecut in cont cel mai bun timp pe toate cele 9 probe speciale.

Pilotul de la Napoca Rally Academy a luat un avantaj serios inca de la prima proba speciala, Cheile Cibinului. El a fost mai rapid cu 34,2 secunde decat Sebastian Barbu. La finalul primei zile de concurs, dupa patru probe speciale si 34,5 kilometri, Tempestini a inregistrat un timp total 23:35,3 minute. Pe 2 s-a clasat favoritul local Sebastian Barbu, la 01:31,1. In timp ce Dan Girtofan a fost al treilea, la 01:51,6 in spatele liderului.

Girtofan si Barbu, pe podium

Podiumul final general, la capatul celor 9 probe de la Raliul Sibiului, i-a avut ca protagonisti tot pe Tempestini, Barbu si Girtofan. Insa cu o rocada intre ultimii doi. O pana pe PS5 Rau Sadului l-a intarziat enorm pe sibian, care a ajuns la 3.49,5 minute in spatele lui Tempestini.

Barbu a recuperat pana la final, insa nu indeajuns sa il mai ajunga pe Girtofan. Care a bifat astfel la Raliul Sibiului al treilea podium consecutiv din actuala editie de campionat. Ultima oara cand Giri a terminat o cursa de campionat in afara podiumului se intampla in 2018, la Iasi. Atunci a ocupat pozitia a patra. De-atunci a bifat 11 podiumuri pe plan intern si 3 internationale.

S-a conturat si podiumul la general

La fel ca la Raliul Perla Harghitei Tess, marea surpriza a fost Norbert Maior. Cu sora sa Francesca in dreapta, la bordul unui model Peugeot 208 R2, Norbert a incheiat pe 4 la general. Pilotul in varsta de 21 de ani s-a impus insa la 2 Roti Motrice si clasa RC4 in Raliul Sibiului.

Runda de la Sibiu a incheiat prima jumatate a sezonului 2020, care programeaza un total de 6 runde. Astfel, Tempestini a ajuns la 130 de puncte, fiind urmat de Dan Girtofan, cu 99. Norbert Maior a strans 75 de puncte dupa trei runde si are un avantaj mare fata de ceilalti piloti din clasamentul general, Cristian Dolofan, aflat pe 4, strangand 32 de puncte.

Badiu si Budai, victorii pe linie in cupele monomarca

Acasa, la Sibiu, Raul Badiu a bifat al treilea succes din tot atatea posibile in Cupa Dacia. Acolo unde concureaza sub culorile celor de la DTO Rally Team. In absenta etapelor de WRC, Badiu a revenit la Cupa Dacia pe care a mai catigat-o in 2013 si 2015. Cu 9 din 9 probe speciale adjudecate la Raliul Sibiului, Badiu a fost mai rapid cu 05:04,6 decat Cristian Sugar, campionul de anul trecut. Dragos Popa a fost al treilea in aceasta etapa, la 07:33,7 in spatele lui Badiu.

In Cupa Swift, Danut Budai s-a impus si el pentru a treia oara consecutiv in 2020. Hunedoreanul a castigat 4 probe speciale la Raliul Sibiului. Insa a avut un avantaj final de 01:27,6 in fata lui Bogdan Talasman, al doilea clasat. Favoritul local Alex Ardelean a completat podiumul cupei monomarca, bifand si doua victorii pe probe.

21 de abandonuri

Dintr-un total de 53 de echipaje care au luat startul, 21 nu au ajuns la finis in Raliul Sibiului. Macadamul si-a cerut tributul, 14 masini de concurs inregistrand probleme tehnice. Printre cei care au fost obligati la abandon se numara Bogdan Marisca si Vali Porcisteanu. Cel din urma, pe Power Stage, intr-un moment in care se afla pe locul 3.

Urmatoarea etapa din Campionatul National de Raliuri este Raliul Iasului in perioada 4-5 septembrie.

Clasamente provizorii Raliul Sibiului: Raliul Sibiului clasamente provizorii

Foto: Liviu Reti

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.