Simone Tempestini si Sergiu Itu au obtinut o victorie categorica in Cotnari Rally Iasi si si-au asigurat matematic titlul cu o etapa inainte de incheierea Campionatului National de Raliuri Dunlop.

Cei doi, aflati la bordul unui Citroen C3 R5, acelasi cu care concureaza si in World Rally Championship, au avut doar o singura proba din cele 10 in care nu au fost pe prima pozitie, super speciala de la Râpa Galbena.

Pe finalul rundei de la Iasi cei doi nu au mai avut emotii dupa ce singurul echipaj care mai ramasese matematic in lupta pentru titlu, format din Valentin Porcisteanu si Dan Dobre, aflat pe 2 atât in clasamentul general, cât si in cel de etapa, a abandonat in penultima proba.

Podiumul a fost completat de campionul national en-titre Bogdan Marisca, al carui copilot a fost de aceasta data Karoly Borbely, acestia pilotând un Ford Fiesta R5, iar pe 3 au sosit Gergo Szabo si Levente Csegzy (Mitsubishi Lancer Evo).

Dupa aceasta etapa, a sasea din Campionatul National de Raliuri Dunlop, in care au câstigat 42 de puncte, Tempestini si Itu au ajuns sa acumuleze 208 puncte in clasamentul general FIA, in timp ce Porcisteanu si Dobre au 145 de puncte.

Numarul etapelor care vor conta pentru alcatuirea clasamentelor finale individuale ale CNRD 2018 va fi N-1 (6 rezultate) din 7 etape.

Se vor aduna cele mai bune 6 rezultate. Rezultat inseamna, punctele totale adunate la o etapa (puncte din clasamentul general sau clasa, plus puncte bonus pe zile plus puncte power stage (daca acestea exista).

Simone Tempestini a triumfat la Iasi si a castigat titlul in Campionatul National de Raliuri tempestini1

Cifrele unui sezon dominant pentru Simone Tempestini

Victoria de la Iasi i-a asigurat lui Simone Tempestini al treilea titlu de campion absolut in Campionatul National de Raliuri Dunlop. Cifrele acestui succes reusit de pilotul in varsta de 24 de ani sunt insa spectaculoase.

Simone, care detine deja titlul de cel mai tanar campion din istoria Romaniei la raliuri, performanta reusita in 2015, s-a impus in 5 din cele 6 etape care s-au desfasurat in actuala editie de campionat avandu-l pe Sergiu Itu in dreapta sa. Cei doi au urcat pe prima treapta a podiumului la Tess Rally Brasov, Transilvania Rally Cluj, Raliul Moldovei Bacau, Raliul Perla Harghitei si Cotnari Rally Iasi.

Singurul pas gresit facut de Tempestini in actuala stagiune a fost la Arad, acolo unde s-a impus clar in primele trei probe speciale si era lider, abandonand dupa o eroare neasteptata in Super Speciala din centrul orasului.

In total, pana in acest moment, inainte de Raliul Sibiului, clujeanul, care are in palmares si un titlu WRC la Juniori, a castigat 53 din cele 72 de probe speciale desfasurate in sezonul 2018, ceea ce inseamna o rata de succes de 74% din totalul probelor.

Daca se iau in calcul exclusiv probele in care a luat startul, Tempestini are o rata a victoriilor pe probe de aproape 80%. Este un adevarat record pentru Campionatul National de Raliuri Dunlop in ultimul deceniu.

La precedentele doua titluri cucerite, Simone a avut un procentaj de 64% de probe castigate in 2015 si 61% in 2016. La primil trofeu, pilotul de la Napoca Rally Academy a a ratat o singura etapa, Raliul Moldovei, iar in 2016 nu a incheiat pe prima pozitia decat la Raliul Sibiului si Raliul Moldovei.

Sezonul 2018 – castigatori
1. Tess Rally Brasov – Simone Tempestini/Sergiu Itu
2. Transilvania Cluj Rally – Simone Tempestini/Sergiu Itu
3. Raliul Aradului Kia – Valentin Porcisteanu/Dan Dobre
4. Raliul Moldovei Bacau – Simone Tempestini/Sergiu Itu
5. Raliul Perla Harghitei – Simone Tempestini/Sergiu Itu
6. Cotnari Rally Iasi – Simone Tempestini/Sergiu Itu
7. Raliul Sibiului – ?

Top probe speciale castigate in 2018:
1. Simone Tempestini 53
2. Valentin Porcisteanu 10
3-4. Dan Girtofan 4
Bogdan Marisca 4
5. Constantin Aur 1

A mai ramas de disputat Raliul Sibiului.

Sursa: Federatia Romana de Automobilism Sportiv (FRAS).

Sursa foto: Rallyphoto.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here