Doua dintre cele mai populare SUV-uri s-au comporat slab la un crash test proiectat pentru a arata cat de bine sunt protejati pasagerii din fata intr-o coliziune violenta.

Jeep Grand Cherokee si Ford Explorer au fost testate recent in SUA de catre Institutul de Asigurare pentru Siguranta pe Autostrazi la un tip de coliziune deosebit de violenta si periculoasa, scrie CNN.

8 SUV-uri au fost testate in total, iar Jeep Grand Cherokee si Ford Explorer au primit cel mai mic punctaj, primind calificativul „slab”.

In cadrul testului, un vehicul este propulsat la 65 de kilometri pe ora si loveste o bariera cu partea exterioara a barei de protectie de pe partea pasagerului din fata.

Cadrul usii de la Explorer a fost zdrobit spre interior in timpul impactului. Institutul de Asigurare a descoperit ca, dupa un impact atat de violent, pasagerul ar fi suferit leziuni la nivelul soldului drept, dar si la picioare. Estimarile au fost facute pe baza citirilor luate de la manechinul testului de impact.

Ford sustine insa ca Explorer este sigur si ca a avut rezultate de top la toate celelalte teste de impact. Producatorul auto american a adaugat ca o noua versiune a Explorer-ului va fi disponbila anul viitor si ca se asteapta ca masina sa obtina scoruri de top la toate testele de impact ale Institutului de Asigurari, inclusiv la testul la care a primit calificativul „slab”.

Compartimentul ocupantului de la Grand Cherokee a fost, de asemenea, zdrobit in interior. Capul manechinului testului de impact s-a scufundat in airbagul din fata pana in momentul in care a lovit bordul. De asemenea, airbagul lateral nu s-a umflat in totalitate, in timp ce usa laterala a șoferului s-a deschis. Din aceasta cauza, capul manechinului s-a deplasat in afara vehiculului. „Leziuni la nivelul picioarelor si capului sunt foarte probabile”, constata Institutul de Asigurari.

„Toate vehiculele FCA (FCAU) din SUA indeplinesc sau depasesc standardele federale de siguranta”, a declarat Fiat Chrysler Automobiles, producatorul Jeep, într-o declaratie.

„Vehiculele FCA SUA sunt proiectate pentru a aborda situatiile de sofat din lumea reala. Nici un test individual nu masoara siguranta generala a vehiculelor”, a adaugat acesta.

Atat Explorer, cat si Grand Cherokee au obtinut un rating „marginal”, al doilea cel mai slab rating posibil, cand acelasi test de impact a fost efectuat pe partea conducatorului auto.

In acelasi test, Kia Sorento, Volkswagen Atlas si GMC Acadia au primit ratingul de top, „bun”. Trei alte SUV-uri, Toyota Highlander, Nissan Pathfinder si Honda Pilot, obtinand evaluarea „acceptabil”.

Institutul de Asigurari pentru Siguranta pe Autostrazi este un grup privat finantat de industria asigurarilor auto. Testele de impact pe care le efectueaza sunt diferite de cele impuse de guvernul federal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.