Uber, Bolt si Clever Go revin in legalitate. Guvernul s-a tinut de cuvant in aceasta privinta si a adoptat o Ordonanta de Urgenta care le reglementeaza activitatea. Practic conditiile impuse sunt foarte asemanatoare cu regulile care se aplica si companiilor clasice de taximetrie.

Potrivit actului normativ, serviciile de ride-hailing vor putea functiona pe piata din Romania dupa obtinerea anuala a unui aviz tehnic de la Ministerul Comunicatiilor si plata unei taxe de 50.000 de lei. OUG stabileste si conditiile impuse soferilor.

Soferii trebuie sa fie atestati

Soferii care doresc sa activeze pe piata de ride-hailing pentru Uber, Bolt si Clever Go, trebuie sa indeplineasca cateva conditii. Varsta minima este de 21 de ani, iar permisul de conducere categoria B trebuie sa aiba minimum doi ani vechime. In plus, doritorii trebuie sa obtina un certificat de atestare a pregatirii profesionale. Cel care vizeaza transportul de persoane in regim de inchiriere este eliberat de Autoritatea Rutiera Romana (ARR).

In plus, la momentul derularii activitatii trebuie sa aiba asupra lor mai multe acte. Mai intai asigurari, RCA, respectiv una pentru persoane si bunurile acestora. In plus, sunt necesare copii ale contractului incheiat intre sofer si operatorul de transport alternativ, respectiv a autorizatiei pentru transport alternativ.

Conditii impuse pentru masini

Masinile cu care se practica astfel de servicii Uber, Bolt sau Clever Go, trebuie sa aiba o vechime de cel mult 15 ani. In plus, sa aiba cel mult 5 locuri si sa aiba Inspectia Tehnica Periodica (ITP) efectuata la fiecare 6 luni. Ele pot fi in proprietatea soferilor, achizitionate in leasing sau inchiriate.

O alta masura prevede afisarea in partea dreapta-jos a parbrizului a unui ecuson. Acesta trebuie sa aiba o forma rotunda, cu diametrul de 10 centimetri. El trebuie sa includa numarul de inmatriculare al masinii si denumirea platformei utilizata de sofer.

Soferii care nu respecta aceste reguli vor fi amendati cu sume de pana la 5.000 de lei.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.