Rabla Clasic 2020 are startul oficial astazi. Programul permite casarea a 60.000 de masini vechi. Si, ca o noutate, anul acesta este disponibil inclusiv pentru motociclete.

”Incercam, chiar si in aceste momente grele, sa sustinem politicile de mediu, sa va sprijinim pe voi si sa ne respectam promisiunile. Trebuie sa fim atenti in aceasta perioada si sa evitam cat se poate suprapunerea celor doi factori care ne pot afecta: coronavirus si calitatea aerului. Daca v-ati uitat in ultimele zile pe starea aerului din Romania, poate ati observat ca aceasta a fost una foarte buna. Insa, am ajuns sa atingem aceasta stare doar pentru ca izolarea ne-a facut pe multi dintre noi sa ne parcam masinile si sa ramanem acasa. Ganditi-va cum ar fi sa avem aceleasi date de aer intr-o perioada de activitate normala. Eu cred ca se poate!”, a declarat Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor.

Buget record

Rabla Clasic 2020 beneficiaza de un buget record, cifrat la 405 milioane de lei. Numarul de masini casate, pe care l-am amintit, depinde de modul in care vor fi accesate bonusurile. Insa, cu siguranta, va depasi 50.000 de unitati daca se va accesa intreaga suma.

Prima de casare este de 6.500 lei. La aceasta se pot adauga, conform comunicatului de presa emis de Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor bonusuri. Cuantumul acestora este:

  • 1.000 de lei daca masina pe care o alege beneficiarul are pragul de emisii
    de 96 de g de CO2 per km
  • eco-bonus nou de 1.000 de lei, in cazul in care este aleasa o masina cu sistem GPL sau GNC.
  • 2.500 de lei daca masina are sistem de propulsie hibrid (anul trecut valoarea era de 1.700 de lei).

„Partea frumoasa a acestui program este ca puteti adauga peste prima de casare doua eco-bonusuri si, astfel, suma decontata de noi din costul masinii poate sa depaseasca 2.000 de euro. Dau si un exemplu, ca sa fie clar pentru toata lumea: daca vreunul dintre voi alege sa cumpere o masina hibrid conventional, cu un prag de emisii de 96 de g CO2 i se va putea deconta din costul masinii peste 2.000 de euro”, spune ministrul Costel Alexe.

Program pentru motociclete

Rabla Clasic include pentru prima data si posibilitatea de a casa o masina si a achizitiona o motocicleta. Prima de casare in acest caz nu mai este insa de 6.500 de lei, ci de 3.500.

Pasii pe care trebuie sa ii urmeze un beneficiar al programului RABLA CLASIC

1. Sa obtina de la dealeri cererea de inscriere in program. Aceasta are o valabilitate de pana la 120 de zile;
2. Apoi, in 30 de zile de la obtinerea cererii, beneficiarul trebuie sa caseze autovehiculul vechi;
3. Dupa care, in cadrul celor 90 de zile care au mai ramas, cetatenii trebuie sa incheie formalitatile de achizitie a masinii.

Se lucreaza la modificarea procedurilor

Criza Coronavirus are un efect pozitiv in acest caz. Ei bine, ca si in alte domenii, a pus punct tergiversarilor in ceea ce priveste digitalizarea procedurilor. Se lucreaza deja la o modificare a procedurilor, astfel incat prezenta fizica a beneficiarului la sediul dealerului sa nu mai fie necesara.

„Avand in vedere conditiile speciale in care ne regasim, le-am cerut colegilor mei de la AFM sa analizeze posibilitatea de transmitere digitalizata a documentelor in cadrul programului. Sper ca in zilele care urmeaza sa avem gata un sistem online si sa puteti parcurge aproape toti pasii de acasa”, a adaugat Costel Alexe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.