Programele Rabla Clasic și Rabla Plus pentru anul 2021 vor debuta la 26 aprilie. Reducerile prin Rabla Clasic pot ajunge până la 12.000 de lei din prețul total al autovehiculului nou.

A fost însă introdusă interdicția de înstrăinare a autovehiculelor nou-achiziționate în cadrul programului. Precum și obligativitatea restituirii finanțării în cazul nerespectării acestei interdicții. Pentru achiziția de mașini electrice, bonusul este de 45.000 de lei, iar pentru cele hibrid plug-in de 20.000 de lei.

Valoarea ecobonusurilor Rabla

Valoarea ecobonusurilor acordate pentru stimularea achiziționării autoturismelor cât mai puțin poluante:

  • ecobonus în valoare de 1.500 de lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, exceptând motocicletele, echipat cu sistem de propulsie care generează o cantitate de emisii de maximum 96 g/km NEDC în regim de funcţionare mixt, conform informaţiilor înscrise în COC, sau echipat cu motorizare GPL/GNC;
  • ecobonus în valoare de 1.500 de lei în cazul în care în COC este înscrisă şi cantitatea de emisii conform standardului WLTP, pentru autovehiculul nou exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 105 g/km NEDC în regim de funcţionare mixt, sau echipat cu motorizare GPL/GNC;
  • ecobonus în valoare de 1.500 de lei în cazul în care în COC este înscrisă doar cantitatea de emisii conform standardului WLTP, se acordă pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 124 g/km WLTP în regim de funcţionare mixt;
  • ecobonus în valoare de 3.000 de lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, exceptând motocicletele, echipat cu sistem de propulsie hibrid.

Ecobonusurile se pot cumula, ajungându-se astfel la o reducere de 12.000 de lei din prețul total al autovehiculului nou.

Programul Rabla pentru motociclete

Pentru achiziționarea de motociclete noi în schimbul unui vehicul uzat, prima de casare e de 5.500 de lei.

Beneficiarii vor derula toate procedurile specifice de achiziție a autoturismului nou în 150 de zile. Atât cât este valabilitatea notei de înscriere în cadrul Programului Rabla Clasic. De asemenea, primele de casare pot fi transferate între toate tipurile de persoane fizice sau juridice. Această schimbare va permite accesarea programului și de către cei care nu au o mașină veche de casat.

Totodată, a fost introdusă interdicția de înstrăinare a autovehiculelor nou-achiziționate în cadrul programului, precum și obligativitatea restituirii finanțării în cazul nerespectării acestei interdicții. Ediția din acest an a Programului Rabla Clasic va beneficia de un buget total de 440 de milioane de lei, cu 35 de milioane de lei mai mare decât în 2020.

Programul Rabla Plus 2021

Pentru Programul Rabla Plus 2021, bugetul este de 400 de milioane de lei, dublu față de bugetul de anul trecut.

În cadrul acestui Program se acordă două tipuri de ecotichete, respectiv 45.000 de lei pentru mașinile full electrice și 20.000 de lei pentru mașinile hibrid plug-in, dar nu mai mult de 50% din valoarea autoturismului nou. Cei care vor dori să renunțe la o mașină veche, poluantă, și să achiziționeze un autovehicul electric, vor beneficia atât de prima de casare acordată prin Programul Rabla Clasic, în valoare de 7.500 de lei, cât și de ecotichetul alocat în cadrul Programului Rabla Plus.

Pentru motociclete electrice finanțarea de la stat este de 5.500 de lei. Iar cine dorește să achiziționeze o motocicletă electrică și predă o mașină uzată, ecotichetul se poate cumula cu prima de casare în valoare de 5.500 de lei. Valoarea cumulată a ecotichetului și a primei de casare nu poate depăși 50% din valoarea de achiziție a motocicletei electrice.

Valabilitatea notei de înscriere în cadrul Programului Rabla Plus a fost extinsă la 240 de zile de la data emiterii. Timp în care beneficiarii vor derula toate procedurile specifice de achiziție a autoturismului nou.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here