Kia Motors a facut urmatorul pas in strategia sa de electrificare a gamei. Compania sud-coreeana a dezvaluit versiunile Plug-in Hybrid ale modelelor Kia XCeed si Ceed Sportswagon. Ele urmeaza sa fie comercializate in Europa la inceputul anului 2020. Cele doua noi modele cu emisii scazute aduc pentru prima data sistemele de propulsie electrice in segmentul compact al familiei Ceed.

Emilio Herrera, Chief Operating Officer al Kia Motors Europe, a declarat: „Aceste doua modele reprezinta urmatoarea etapa importanta pentru Kia, pentru ca introducem sistemele de propulsie avansate, de ultima generatie, in gama noastra de automobile din ce in ce mai mare. Vanzarile noii game Ceed au crescut cu 40.1% in prima jumatate a anului 2019, fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar noile versiuni Plug-in Hybrid vor spori atractivitatea gamei.”

Kia ofera versiuni PHEV pentru XCeed si Ceed SW Kia-1
Modelele electrice sunt pe val

„In prima jumatate a anului 2019, modelele electrice au reprezentat aproximativ unul din sapte automobile Kia vandute in Europa. O tendinta care este in continua accelerare”, a adaugat Herrera. „In timp ce alte branduri vorbesc despre planurile lor viitoare pentru electrificare, Kia a lansat deja o gama intreaga de automobile electrice. Gama noastra de ofera acum cumparatorilor mai multe optiuni si costuri de intretinere scazute in mai multe categorii de automobile.”

Versiunile Plug-in Hybrid ale modelelor Kia XCeed si Ceed Sportswagon vor fi construite la Žilina, in Slovacia. Acestea sunt primele modele plug-in fabricate de brand in Europa. Garantia fara egal Kia, de sapte ani 150.000 kilometri, este oferita standard. Ea acoopera pachetul de baterii si motorul noului sistem de propulsie.

Propulsie plug-in cu emisii scazute si capabilitati de condus 100% electrice

Noul sistem de propulsie beneficiaza de un pachet de baterii litiu-ion de 8.9 kWh. El combina un motor electric de 44.5 kW si un motor in patru cilindri ‘Kappa’ de 1.6 litri GDi (injectie directa benzina). Puterea totala a sistemului de propulsie este de 141 CP. Cuplul maxim este de 265 Nm. Ceed Sportswagon accelereaza de la 0 la 100 kmh in 10.8 secunde, iar modelului Kia XCeed in 11.0 secunde.

Sistemul de propulsie este cuplat la o transmisie cu dublu ambreiaj si sase trepte (6DCT). Aceasta permite un stil de condus mai captivant decat automobilele cu transmisia e-CVT. Transmisia traditionala e-CVT hybrid converteste o parte din puterea motorului termic prin motorul electric. Ceea ce se traduce intr-o pierdere de putere din conversia energiei. Transmisia 6DCT Kia este diferita, permitand ca toata puterea sa fie transferata catre transmisie, cu o pierdere minima de energie.

Regenerarea energiei de franare si sunet virtual

Modelele beneficiaza si de tehnologia de regenerare a energiei de franare. Aceasta este disponbibila standard. Kia estimeaza o autonomie in modul complet electric de aproximativ 60 de kilometri pentru ambele modele.

Ambele modele sunt echipate cu sistemul de sunet virtual al motorului (Virtual Engine Sound System). Un sistem sonor de atentionare care este activat in modul complet electric, la viteze reduse sau in timpul deplasarii in marsarier. Sistemul genereaza diferite nivele de sunet virtual de pana la 59 dBA pentru a atentiona pietonii de prezenta automobilului.

Functionalitati si tehnologii noi in interior pentru a diferentia modelele Plug-in Hybrid

Ambele modele dispun de caracteristici proprii, distincte de design pentru a le diferentia de celelalte modele din gama. Fiecare model are o grila ‘tiger-nose’ noua, inchisa in partea frontala a automobilului. Aceasta ajuta la eficienta aerodinamica. Modelele Sportswagon dispun si de o placuta exterioara distincta, inscriptionata cu ‘eco plug-in’.

Portul de incarcare este integrat in aripa stanga fata a fiecarui model. Echipat in dotarea standard cu jante din aliaj de 16 inch, fiecare model primeste un nou design propriu pentru jante. Sunt disponibile optional jantele de 17 inch (pentru Ceed Sportswagon) si de 18 inch (XCeed). Modelul Ceed Sportswagon este echipat in mod special cu spoilerul prezent pe modelele Ceed Sportswagon GT-Line. Acesta ajuta circularea aerului si ofera o prezenta generala mai sportiva automobilului.

Dotari de interior

In interior, designul sportiv al cabinei pastreaza aceeasi plansa de bord orientata catre sofer. Ca si pozitia joasa a scaunelor si ergonomia prezente in gama modelului Ceed. Sunt insa si noutati. Precum indicator al gradului de incarcare a bateriei. Localizarea sa deasupra plansei de bord inseamna ca soferii pot constata instant situatia incarcarii.

Ambele automobile ofera sistemul de infotainment cu touchscreen Kia de 8.0 inch sau sistemul infotainment si de navigatie optional de 10.25 inch cu sistemul telematic Kia UVO Connect. Unic pentru noile versiuni Plug-in Hybrid, sistemul include functionalitati pentru a ajuta proprietarii sa localizeze punctele de reincarcare disponibile. Ecranul poate arata de asemenea, informatii relevante despre sistemul de propulsie, afisand nivelul de incarcare al bateriei si grafice pentru consumul energiei. Mai mult, proprietarii pot utiliza sistemul touchscreen pentru a planifica momentul in care automobilul lor ar trebui reincarcat.

Ambele sisteme infotainment ofera standard sistemele Apple CarPlay si Android Auto. Sistemul de navigatie cu touchscreen de 10.25 inch, oferit optional, dispune de conexiune multipla Bluetooth, ce permite ocupantilor sa conecteze doua dispozitive mobile simultan.

Afisaj vizual unic pentru panoul de bord

Panoul de bord ofera de asemenea, un afisaj vizual unic pentru sistemul de propulsie Plug-in Hybrid, ce arata nivelul de incarcare disponibil, autonomia anticipata in modul complet electric si fluxul de energie dintre pachetul de baterii, motorul termic si motorul electric. Disponibil optional, noul panou de bord digital Kia de 12.3 inch ‘Supervision’ este proiectat sa ofere informatii cat mai clare posibil printr-o serie unica de afisari grafice. Cu o rezolutie mare, de 1920×720 pixeli, panoul de bord digital inlocuieste vitezometrul si turometrul conventionale regasite pe actualele automobile de pasageri ale brandului.

Sistemul de incalzire, ventilare si aer conditionat doar pentru sofer (‘Driver Only’) – activat printr-un buton nou situat pe plansa de bord – dezactiveaza instant fluxul de aer in gurile de ventilatiedin tot habitaclul, cu exceptia celor aflate langa sofer. Sistemul a fost proiectat pentru a reduce consumul de energie din baterie, cu pastrarea temperaturii preferate de sofer. Fata de sistemele de ventilatie conventionale, sistemul Kia ‘Driver Only’ nu doar restrictioneaza fluxul de aer catre anumite guri de ventilatie, redistribuindu-l in alta parte, ci opreste chiar ventilatoarele aferente, reducand astfel energia utilizata de la sursa.

Un sistem de propulsie inteligent pentru folosirea zi de zi

Gama modelului Ceed a fost proiectata inca de la inceput pentru a putea gazdui noul sistem de propulsie hibrid. Acest lucru inseamna ca adoptarea unui sistem de propulsie Plug-in Hybrid pe modelele Kia XCeed si Ceed Sportswagon are un impact minim asupra structurii, aceasta fiind adaptata inca de la inceput pentru a gazdui pachetul de baterii al sistemului de propulsie.

Pachetul de baterii de 8.9 kWh este situat alaturi de rezervorul de combustibil de 37 de litri, sub bancheta din spate, spre deosebire de multe alte automobile plug-in hybrid in care pachetul de baterii ocupa un spatiu valoros din portbagaj. Ca versiune Plug-in Hybrid, Ceed Sportswagon – cea mai practica versiune a gamei Ceed – ofera un spatiu pentru bagaje de 437 litri, cu posibilitate de marire la 1.506 litri, cu ajutorul rabatarii 40:20:40 a banchetei spate. Capacitatea pentru bagaje a modelului Kia XCeed Plug-in Hybrid este de 291 litri, extinzandu-se pana la 1.243 litri cu bancheta spate rabatata. Exista un spatiu dedicat sub podeaua portbagajului pentru fiecare model, pentru a pastra cablul de reincarcare atunci cand nu este folosit.

Ambele modele vor fi disponibile optional cu pachetul de remorcare – o raritate printre automobilele din clasa hibrida.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.