Kia K5 reprezinta o evolutie de tip fastback a celui mai bine vandut sedan al marcii la nivel mondial. El combina un design nou, cu un interior orientat catre sofer. Ofera in plus tehnologii de varf si cu noi sisteme de propulsie.

Noul model prezinta directia viitoare de design a automobilelor marcii. In plus, K5 va beneficia pentru prima data de sistemul de tractiune integrala (AWD). Acesta se alatura sistemului de tractiune fata, disponibil in dotarea standard.

O noua era

„Lansarea modelului in 2010 a marcat zorii unei noi ere pentru Kia. El propunea un design care a anuntat o schimbare a modului in care era perceput brandul nostru. Acum, doua generatii mai tarziu, credem ca noul K5 va face acelasi lucru. Cu un design de tip fastback, noul K5 este unul dintre cele mai sportive automobile pe care le-am creat vreodata”. Declaratia ii apartine lui Thomas Schemera, Head of Product Division al Kia Motors Corporation.

Pentru a continua: „K5 nu va juca doar un rol central in consolidarea prezentei Kia in segmentul sedan global. La aproape un deceniu de la predecesorul sau, el reprezinta cea mai recenta transformare a Kia intr-un creator de automobile atractive.”

Sportiv si zvelt: o silueta noua, de tip fastback pentru noul Kia K5

Partea frontala a automobilului este caracterizata de o grila Kia evoluata, de tip ‘tiger nose’. Aceasta integreaza blocurile optice de tip LED, cu semnatura luminilor de zi cu forma „batailor inimii”. Fapt care exprima nivelul ridicat de emotie pe care automobilul este destinat sa il inspire.

Modelul K5 dispune de o parte frontala mai agresiva. Grila este inconjurata ca intre paranteze de fantele de aer unghiulare si de zonele de admisie a aerului mai largi.

In profil, K5 emana o senzatie robusta, puternica, cu caroseria ingustandu-se usor In punctul de mijloc dintre arcadele rotilor. Sursa de inspiratie o reprezinta caroseria modelului Stinger. Linia plafonului se ridica treptat, ingustand ramele geamurilor catre partea din spate a automobilului.

Proportii „sportive”

Proportiile modelului K5 sunt esentiale pentru atitudinea sa sportiva. In timp ce inaltimea automobilului a fost coborata cu 20 mm (la 1.445 mm), lungimea totala a crescut cu 50 mm (la 4.905 mm). Un spor au inregistrat si latimea, cu 25 mm (la 1.860 mm), si ampatamentul, cu 45 mm (la 2.850 mm).

Spatele modelului K5 prezinta, de asemenea, o noua semnatura de lumini. K5 beneficiaza de noi lumini pe timp de zi cu tehnologie LED. Lumina in forma de linie punctata, scoate in evidenta forma „batailor inimii”. Care, reamintim, se regaseste si la blocurile optice fata. Totodata, o forma subtila de „coada de rata” se imbina cu designul sportiv al partii inferioare a spoiler-ului si designul tevilor de esapament duble, cromate.

Modelul K5 este disponibil cu jante din aliaj de aluminiu, de 16, 17 si 18 inch si o gama variata de culori.

Un habitaclu cu design orientat catre sofer si spatiu in plus

Interiorul futurist, orientat catre sofer este echipat cu o serie de materiale placute la atingere. Iar simetria orizontala creaza un sentiment de spatiu si armonie. Forma larga a plansei de bord se caracterizeaza prin integrarea ultimei versiuni a sistemului de infotainment Kia.

Acesta ofera un display mai mare al sistemului infotainment care este fizic atasat ceasurilor de bord situate In fata soferului. Pe anumite modele, sistemul touchscreen de 10.25 inch se afla alaturi de noul display de bord digital de 12.3 inch.

Sunt disponibile si:

  • sistem ambiental de lumini (Mood Lighting System)
  • sistem audio BOSE® cu 12 difuzoare.
  • tapiterie din stofa, piele sintetica si piele naturala, intr-un singur ton sau doua tonuri.

Performanta

Modelul K5 poate fi comandat cu mai multe motoare pe benzina. Pentru clientii din America de Nord si piata locala Kia din Coreea de Sud este disponibil un nou motor ‘Smartstream’. O unitate de 1.6 litri T-GDi cu noua tehnologie CVVD (Continuously Variable Valve Duration) ce ofera 180 CP la 5.500 rpm, si un cuplu de 265 Nm intre 1.500 si 4.500 rpm.

In functie de piata de comercializare, celelalte motoare disponible includ un 2.0 litri MPI cu 152 CP si 192 Nm, un 2.0 litri CVVL de 160 CP si 196 Nm sau 2.5 litri GDi (194 CP si 246 Nm). In plus, noua versiune de echipare K5 GT – disponibila in America de Nord – este propulsata de motorul performant de 2.5 litri T-GDi. Acesta ofera o putere de 290 CP si un cuplu de 422 Nm.

La fel ca generatiile anterioare ale modelului K5, vor fi disponibile si sisteme de propulsie hibride. Toate motoarele sunt cuplate la o transmisie cu sase sau opt trepte de viteze in dotarea standard. Unitatile 2.5 litri T-GDi sunt disponibile cu noua transmisie Kia cu dublu ambreiaj in baie de ulei si opt trepte de viteza (8DCT).

Tractiunea integrala AWD, premiera in segmentul D KIA

Noul K5 ofera o experienta de condus personalizata, datorita sistemului sau de selectare a modului de condus (Drive Mode Select system). Acesta ofera modurile de rulare ‘Smart’, ‘Comfort’, ‘Eco’, ‘Sport’ si ‘Custom’ .

KIA K5 beneficiaza de sistemul de tractiune integrala AWD. Acesta este oferit pentru prima data in segmentul D al automobilelor Kia. In conditii in care tractiunea este redusa, transfera puterea catre axa din spate, in functie de comenzile soferului si conditiile de drum. Modelul K5 ramane cu sistemul de tractiune fata, in dotarea standard.

Conectivitate de ultima generatie si caracteristici infotainment

Gama de dotari este gandita pentru a reduce stresul dar si pentru siguranta soferului, oferind o usurinta completa in utilizare. Sistemul de recunoastere vocala al modelului K5 permite soferilor sa controleze o gama larga de functionalitati ale automobilului. Intre acestea, sistemul de climatizare, geamurile electrice, sistemul de incalzire al volanului, scaunelor si lunetei spate, dar si sistemul audio.

Habitaclul dispune de sistemul de infotainment cu touchscreen de 10.25 inch, oferit optional, ce include sistemul de navigatie audio-vizual si noile ”ceasuri” de bord digitale. Ca si un display de 12.3 inch, de inalta rezolutie, ce ofera informatii foarte clare pentru sofer. Modelul K5 ofera, de asemenea, sistemul head-up display de 8.0 inch.

Siguranta

Sistemele de asistenta avansata a soferului (ADAS – Advanced Driver Assistance Systems) oferit de Kia ajuta la reducerea pericolelor si stresului In timpul condusului.

In functie de piata de comercializare si de specificatiile automobilului, gama sistemelor de asistenta a soferului disponibila pe noul Kia K5 include:

  • asistenta la evitarea coliziunii frontale (FCA – Forward Collision-avoidance Assist)
  • monitorizare a obiectelor in punctul mort (BVM – Blind-spot Collision-avoid Assist) cu sistemul de vizualizare In jurul automobilului (SVM – Surround View Monitor)
  • asistare a evitarii coliziunii in punctul mort (BCA – Blind-spot Collision-avoid Assist)
  • Smart Cruise Control (SCC)
  • Navigation-based SCC (NSCC)
  • asistare la parasirea benzii de rulare (LFA – Lane Following Assist)
  • atentionare al atentiei soferului (DAW – Driver Attention Warning)
  • asistare la condusul pe autostrada (HDA – Highway Driving Assist).

Noul K5 este, de asemenea, primul automobil Kia disponibil cu noul sistem inteligent de asistenta la parcare (RSPA). Acesta permite soferilor sa-si deplaseze automobilul in mod autonom, de la distanta. Acest lucru este conceput pentru a facilita intrarea si iesirea din automobil in locuri de parcare stramte, sau daca un alt sofer parcheaza prea aproape pentru a accesa oricare dintre usi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.