centenar Marin Dumitrescu

Centenarul legendarului Marin Dumitrescu. Evenimentul este consemnat maine, atunci cand nea Marin implineste 100 de ani.

Marin Dumitrescu este unul din cei mai emblematici eroi a motorsportului romanesc, cu o cariera de peste 30 de ani. Este un pionier al curselor de raliu in Romania si a continuat implicarea in motorsport. A fost preparator de automobile de curse, mentor si coordonator de echipa. Remarcabil, de multe ori a dus team-ul Politehnicii peste echipa de uzina Dacia.

Fiul Radu si nepotii Andrei si Silviu au continuat traditia familiei cu titluri in campionatele nationale de coasta si circuit. Radu Dumitrescu este campion absolut la coasta. In plus, cu echipa Politehnica Bucuresti, condusa chiar de Marin Dumitrescu, in 1980, reuseste titlul de campion la Grupa A pe Circuit. Silviu a devenit vicecampion national in 2009 in cursele de coasta. Andrei a cucerit cel mai recent titlu pentru familie. In toamna anului trecut a fost incoronat campion absolut in Campionatul de Viteza in Coasta. Performanta obtinuta la exact 50 de ani dupa ce Marin Dumitrescu obtinea acelasi titlu.

Cariera inceputa in moto

Cariera lui Marin Dumitrescu in motorsport a inceput imediat dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial in competitiile de motociclism. Se intampla la clasa 125 cmc, unde a obtinut un titlu de campion national. Ulterior, acesta demareaza un proiect de curse de viteza pe circuit (cunoscute atunci drept „Cursele de la sosea”) cu modele Jeep modificate.

La sfarsitul anului 1947, in urma unei initiative care ii este atribuita lui Jean Calcianu, sunt aduse la lumina si reconditionate o serie de modele de competitie din perioada interbelica. Astfel se puneau bazele unui nou campionat de viteza pe circuit. Sustinut de mentorul Artur Strijek si inginerul Petre Iscu, Marin Dumitrescu construieste in Uzinele Vulcan doua modele performante de competitie pe baza BMW 328.

Centenarul legendarului Marin Dumitrescu! La Multi Ani! P90335045_lowRes_marin-dumitrescu-rom

Cu acestea participa cu succes in fata unor nume consacrate ale vremii. Intre acestea, Petre Cristea, Jean Calcianu sau Alexe de Vassal. Primul dintre ei, Petre Cristea, era deja unul dintre cei mai de succes piloti romani din istorie. Reamintim, si-a trecut in cont victoria in Raliul Monte Carlo (cu un Ford V8). In plus avea o serie de succese internationale cu BMW 328, inclusiv victoria din 1939 pe Nürburgring, in fata echipei de uzina BMW.

„Cursa vietii mele”

Una dintre cele mai importante victorii obtinute de Marin Dumitrescu este la cursa de viteza in coasta de la Sinaia, din 1950. Acesta este de altfel si subiectul documentarului realizat de echipa Eduard Baban – Catalin Oprea, documentar disponibil pe DVD. Unul in care Marin Dumitrescu povesteste despre experientele sale in motorsport. Si in care numeste victoria de la Sinaia – „cursa vietii mele”. Expresia a dat si numele documentarului.

Centenarul legendarului Marin Dumitrescu! La Multi Ani! P90171819_lowRes_marin-dumistrescu-afDupa intreruperea curselor de viteza de catre regimul comunist, Marin Dumitrescu a fost unul din cei care a contribuit la lansarea campionatului national de raliuri si reluarea curselor de coasta. Intr-o cariera care se intinde pe mai bine de 30 de ani si o gama variata de competitii, de la cursele de motociclism pana la raliuri, a acumulat peste 30 de titluri de campion. Ultimul titlu a fost obtinut chiar in anul de retragere, 1976, cu un model Dacia – Campion National Clasa VI in campionatul de viteza in coasta.

Pentru intreaga activitate, Marin Dumitrescu avea sa fie decorat de Presedintia Romaniei in 2012 cu Ordinul National Serviciul Credincios in rang de Cavaler.

Marin Dumitrescu a fost celebrat in cadrul Concursului de Eleganta de la Sinaia din 2017, prezentand un legendar BMW 328 Mille Miglia Roadster pe covorul rosu din fata Castelului Peles.

Centenarul legendarului Marin Dumitrescu! La Multi Ani! P90266815_lowRes_sinaia-conours-d-eleLa multi ani, Nea Marin!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.