WRC 2020 a revenit in actualitate dupa jumatate de an. Cu o etapa in premiera, Rally Estonia, castigata de pilotul local, Ott Tanak, campionul mondial in exercitiu. De precizat ca aceasta a fost intrecerea cu numarul 600 pentru WRC. Prima editie a campionatului s-a derulat in 1973.

Estonia a devenit a 33-a tara care gazduieste o intrecere din WRC. Iar competitia s-a derulat sub semnul unor protocoale stricte. Vorbim despre distantare sociala, teste COVID-19 obligatorii, folosirea mastilor si crearea de grupuri speciale pentru echipe.

Tanak, lider dupa prima zi plina

Tanak a fost cel mai rapid la Shakedown, dar Ogier, liderul editiei WRC 2020, si Lappi, la egalitate, au terminat prima zi in pozitia intai. La o zecime de campionul lumii. Care, evident, isi propusese sa se impuna aici. Caci are mare nevoie de rezultate pentru a urca in ierarhia generala, in care ocupa locul 5.

In prima zi plina, Rovanpera a inceput cu un scratch, dar a pierdut timp in urma unei pene. Tanak a profitat si a terminat bucla cu un avans de 6,8 secunde in fata lui Breen. Acesta era urmat, la 4,3 secunde, de Thierry Neuville. Ott a castigat doua speciale, dar nu a fortat, pentru ca si el avusese parte de o pana pe PS2, si, fara inca o rezerva, a cautat sa evite problemele.

Dupa-amiaza, a crescut ecartul fata de colegul sau de echipa, Breen, la 11,7 secunde. Un Breen care, cu doua scratch-uri si 3 probe terminate pe 2, a fost revelatia zilei. Constructorul sud-coreean nu a mai reusit insa „tripla”, precum in prima parte a zilei. Neuville s-a oprit prematur, cu suspensia distrusa. Locul sau pe podium a fost luat de Ogier, aflat la 17 secunde de Craig, si cu un avans de 6,2 secunde in fata colegului de echipa, Rovanpera. Acesta avea sa primeasca insa o penalizare de un minut la finele zilei. Astfel ca a cazut pe locul 6.

Sprint final pentru Ott

Ziua decisiva i-a adus lui Ott Tanak prima victorie in WRC 2020. Nu fara emotii insa. A avut probleme pe penultima proba, atunci cand a lovit un mal de pamant. Din fericire, a avut doar probleme de ordin „stilistic” la masina. Astfel ca s-a impus in fata lui Breen (+22,2 secunde), in timp ce Ogier (+26,9) a terminat pe trei.

WRC 2020 a revenit cu o victorie a lui Tanak Tanak-Estonia-1024x576

O pozitie care-i permite sa-si pastreze locul intai in clasamentul sezonului. Cu un avans de 13 puncte in fata lui Tanak, care a urcat pe 3. In spatele lui Evans, cel care a terminat raliul din Estonia pe locul 4. La constructori, Toyota Gazoo Racing are acum doar 5 lungimi avans fata de Hyundai Shell Mobis.

In competitia juniorilor, pilotul locul, Virves, a pierdut prim pozitie dupa o pana, cu 4 probe inainte de final, si a incheiat competitia pe 3. Victoria i-a revenit letonului Sesks. Care a devenit noul lider al clasamentului general.

In fata finlandzului Sami Pajari, cel care, desi a castigat 7 dintre cele 17 speciale, a incheiat competitia pe locul doi. Raul Badiu si Gabi Lazar s-au clasat pe locul 8. In plus, au obtinut pozitia a 4-a pe Wolf Power Stage.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.