San Marino a gazduit etapa cu numarul 13 a sezonului in MotoGP. Marquez si-a adjudecat cel de-al 77-lea triumf al carierei si cel de-al 51-lea in elita. Dar a avut nevoie de ultimul tur pentru a trece de cel mai rapid pilot Yamaha.

Nu, nu Rossi, ci Fabio Quartararo. Care a continuat sa probeze ca desi are cea mai slaba versiune de motocicleta, este in masura sa obtina rezultate. La chiar primul sau sezon in MotoGP. Pilotii de uzina, Viñales si Rossi, s-au clasat pe locurile 3 si 4.

Start lansat pentru Quartararo

Plecat din pole, Maverick Viñales a ramas la conducere urmat de Quartararo si Marc Marquez. Insa, dupa un tur de „incalzire”, Fabio a trecut la atac si, in turul 3, trecea pe prima pozitie.

Trioul fruntas s-a desprins rapid de cel de-al doilea, compus din Franco Morbidelli, Pol Espargaro si Alex Rins. In timp ce Valentino Rossi era pe locul 7, nereusind sa intre in ritmul consistent impus de Pol Espargaro. Cel care era dornic sa faca o cursa mare dupa ce le-a adus celor de la KTM cea mai buna pozitie in calificari, locul secund.

Rossi avea sa treaca de Espargaro in turul 6. Era insa deja la cinci secunde distanta de Quartararo, lider solid in fata lui Marquez. Insa, pentru a ajunge in zona fruntasa, trebuia sa treaca si de elevul sau, Morbidelli. Viñales era deja la trei secunde de primii clasati, iar al doilea grup acumulase deja o intarziere dubla.

Cursa de uitat pentru Rins

Primul abandon de marca l-a avut drept protagonist pe Franco Bagnaia, care a iesit din intrecere cu 16 tururi inainte de final. Apoi a iesit din intrecere si Alex Rins, care a „pierdut fata” motocicletei sale GSX-RR.  Inca o dovada ca pilotul Suzuki este lipsit de regularitate. S-a impus extraordinar in Marea Britanie, o facuse si in Qatar, dar a avut si trei curse cu zero puncte – Assen, Sachsenring si Misano.

Pirro si Crutchlow aveau sa completeze lista de abandonuri. Insa, revenind la cei ramasi in cursa, in timp ce Rins parasea intrecerea, Rossi trecea de Morbidelli si ajungea pe locul 4. Iar Marquez incepea sa creasca ritmul pentru a pune presiune pe Quartararo.

Revansa lui Marquez

Penultimul tur a pornit cu Fabio in fruntea ierarhiei. Erau deja 24 de tururi pe care debutantul le parcursese fara eroare in fata campionului mondial. Marc se apropia, dar a asteptat ultimul tur pentru ofensiva.

A atacat pe zona de franare a liniei drepte. Quartararo a replicat insa rapid si a revenit la timona. Apoi Marc a preluat din nou conducerea. Iar Fabio si-a propus sa dea lovitura pe interiorul virajului 14. Marquez i-a „simtit” intentia si a „inchis” perfect. Semn ca si-a invatat lectia dupa cele petrecute in Austria, cu Dovizioso, si in Marea Britanie, cu Rins.

Victorie pentru pilotul Honda in San Marino, urmat de Quartararo, la 0,9 secunde si Viñales la 1,6 sec. Rossi a venit pe 4. „A fost omul weekendului. Iar in 2020 se va bate pentru titlu”, a spus Marquez despre Fabio. In timp ce Rossi spunea: „Este capabil sa abordeze super-rapid virajele de viteza maxima, si o face cu efort minim. Nu stiu cum!”. Patru podiumuri si trei pole cu cea mai putin performanta Yamaha (500 rpm mai putin decat cea a lui Rossi si Viñales), i-au oferit lui Fabio atentia tuturor.

Rezultate si clasamente

San Marino GP

Marc MARQUEZ Honda 42’25.163
Fabio QUARTARARO Yamaha +0.903
Maverick VIÑALES Yamaha +1.636
Valentino ROSSI Yamaha +12.660
Franco MORBIDELLI Yamaha +12.774
Andrea DOVIZIOSO Ducati +13.744
Pol ESPARGARO KTM +20.050
Joan MIR Suzuki +22.512
Jack MILLER Ducati +26.554
Danilo PETRUCCI Ducati +31.456
Johann ZARCO KTM +32.388
Aleix ESPARGARO Aprilia +34.477
Tito RABAT Ducati +35.325
Jorge LORENZO Honda +47.247
Hafizh SYAHRIN KTM +1’02.280
Miguel OLIVEIRA KTM +1’07.831
Karel ABRAHAM Ducati +1’24.666
Takaaki NAKAGAMI Honda 1 tur

Campionatul Mondial

Marc MARQUEZ Honda 275
Andrea DOVIZIOSO Ducati 182
Danilo PETRUCCI Ducati 151
Alex RINS Suzuki 149
Maverick VIÑALES Yamaha 134
Valentino ROSSI Yamaha 129
Fabio QUARTARARO Yamaha 112
Jack MILLER Ducati 101
Cal CRUTCHLOW Honda 88
Franco MORBIDELLI Yamaha 80

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.