Rossi, legenda MotoGP, trebuie sa lase locul noului val. Este oficial. In 2021 si 2022 Quartararo va face pereche cu Vinales la Yamaha Factory.

Ne asteptam ca prima mutare din mercato sa vina de la Honda, vizand prelungirea acordului lui Marc Marquez. Dar nu, a fost Yamaha. Care i-a prelungit contractul lui Vinales pentru 2021 si 2022. Probabil si pentru ca Ducati il curta insistent.

Din acel moment era clar. Vale sau Fabio? In cele din urma, uzina a decis sa mearga pe cartea viitorului. Si a venit si declaratia oficiala, comuna, Yamaha si Rossi, prin care am fost informati ca 2020 „este ultimul sezon complet al lui Valentino in echipa Yamaha Factory Racing MotoGP”.

Ce spune Rossi 

Valentino Rossi: „Din motive legate de mercato, Yamaha mi-a cerut sa iau o decizie privind viitorul. Respectand ceea ce am spus sezonul trecut, le-am confirmat ca nu vreau sa fie o hotarare de moment. Si ca am nevoie de timp. Yamaha a luat act si a pus punct negocierilor. Este clar ca dupa schimbarile tehnice si sosirea noului sef de echipa, primul meu obiectiv este sa fiu competitiv in acest an. Dar ma gandesc si la continuarea carierei in MotoGP in 2021”.

Vale a continuat: „Inainte insa de a ma gandi la 2021 trebuie sa am raspunsuri. Si numai pista si primele curse mi le pot da. Sunt fericit ca Yamaha este gata sa ma sustina daca voi continua. Si ca-mi va oferi o motocicleta oficiala si un contract cu uzina. Voi da totul in primele teste pentru a a fi gata pentru startul sezonului”.

Ce spune Yamaha

„Decizia lui Valentino de a-si evalua competitivitatea in 2020 inainte de a lua o decizie legata de sezonul 2021 este de inteles. Am respectat-o si am acceptat-o din toata inima. Insa, chiar daca avem respect si incredere totale in capacitatile si viteza lui Valentino, trebuie sa ne gandim la viitor. Cu sase constructori in MotoGP, tinerele talente au parte de o multime de oportunitati. Iar transferurile se produc mult mai rapid”, a spus Lin Jarvis, directorul Yamaha Motor Racing.

Pentru a continua: „E o senzatie stranie sa incepem sezonul stiind ca Vale nu o sa mai fie alaturi de echipa oficiala in 2021. Trebuie sa pregatim insa, asa cum spuneam viitorul, si o sa-l sprijinim pe Valentino indiferent de decizia sa. Daca va mai concura o sa-i oferim un model YZR-M1 de uzina si suport tehnic complet. Daca se va retrage, vom colabora in afara pistei. In programele Riders Academy si Yamaha VR46 Master Camp. In plus, ii vom oferi pozitia de ambasador al marcii”.

Asadar, exista planul B

Pe scurt, Vale are doua variante. Dupa 7-8 curse, perioada in care va vedea cum sta, poate sa decida ca este momentul sa se retraga. Daca nu, va merge la Yamaha Petronas SRT, dar cu sustinerea uzinei.

Evident, Yamaha, pentru care alearga acum in al 15-lea sezon (din cele 21 la categoria „regina”) nu poate uita ce inseamna Vale pentru ei. Sosirea lui Rossi, in 2004, le-a permis sa puna punct dominatiei exercitate de Honda-Repsol. Italianul le-a oferit patru titluri mondiale (2004, 2005, 2008 si 2009), a obtinut 56 de victorii, 46 de locuri secunde si 39 de locuri 3 in 243 curse disputate cu YZR-M1. In plus, Rossi a semnat nu mai putin de 11% din totalul victoriilor Yamaha in Grand Prix-urile moto. Astfel ca decizia ca uzina sa-l sprijine in continuare are perfecta acoperire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.