Raliul Iasului 2019 a oferit adrenalina, spectacol, masuri sporite de securitate. Si multa emotie. Dupa doua zile incredibile, in care numarul de abandonuri a fost mai mare ca niciodata, Vali Porcisteanu si-a implinit visul. El a castigat pentru prima data in cariera Raliul Iasului. Competitia a contat ca a sasea etapa a Campionatului National de Raliuri Dunlop, intrecere derulata sub egida Federatiei Romane de Automobilism Sportiv.

Prima zi a fost una cu adevarat nebuna, cu multe rasturnari de situatie si cu multe surprize! Cu trei victorii in ultimii patru ani la Iasi, Simone Tempestini (Hyundai i20 R5) a inceput excelent si la aceasta ediție. Dupa PS2, clujeanul avea deja un avantaj de 44,9 secunde in fața lui Adrian Raspopa (Skoda Fabia R5). In plus, castigatorul Raliului Sibiului, Sebastian Barbu (Skoda Fabia R5) abandonase deja din cauza unor probleme tehnice.

Lovitura de teatru avea sa se produca insa in cea de-a treia proba speciala. Campionul en-titre a pierdut o roata dupa ce masina sa de concurs a lovit un cap de pod. Astfel ca a fost nevoit sa abandoneze pentru a doua etapa consecutiva. Mai mult decat atat, imediat dupa abandonul lui Tempestini, pe lista l-a urmat si Adrian Raspopa. Acesta a iesit in decor in proba Madarjac, masina de concurs ramanand suspendata pe un mal intr-o zona fara spectatori, astfel ca a fost nevoie de interventia oficiala.

Porcisteanu, lider dupa prima zi

Si asa am ajuns la finalul primei zile de la Raliul Iasului! Prima zi nu se putea incheia fara cea mai frumoasa etapa de strada dintr-un raliu romanesc – SuperSpeciala de la Rapa Galbena. Aproximativ 17.000 de ieseni au asistat vineri seara la spectacolul oferit de cei mai buni piloti ai Romaniei.

La finalul primei zile, Vali Porcisteanu era lider in clasamentul Raliului Iasului. Liderul la zi al campionatului avea un avantaj de 3,4 secunde in fata lui Bogdan Marisca (Forda Fiesta R5). Podiumul era completat de Dan Girtofan (Skoda Fabia R5), la 58,4 secunde in spatele pilotului DTO Rally Team.

Simone recupereaza, Vali castiga

Sambata, Simone Tempestini s-a intors prin regula Super Rally. Si a castigat toate cele cinci probe speciale.  Dar nimeni nu i-a mai putut fura victoria lui Vali Porcisteanu in Raliul Iasului, care nu a fortat si a facut o cursa de siguranta. Cu atat mai mult cu cat Bogdan Marisca a fost nevoit sa se declare invins din probleme tehnice pe proba speciala numarul 7.

Cu trei victorii pe probele speciale, Porcisteanu a fost mai rapid cu 01:25,2 fata de Dan Girtofan, care a incheiat al doilea. Girtofan a bifat astfel al 10-lea podium consecutiv in competitiile interne. Al treilea timp al Raliului Iasului a fost inregistrat de Catalin Grigoriu. Este primul podium la general din cariera bacauanului. Reamintim, acesta isi facea debutul ca pilot in CNRD chiar la Iasi, in urma cu 4 ani.

Revenit sambata prin regula super rally, Simone Tempestini nu a mai avut nicio sansa in clasamentul general. El a fost insa declarat castigatorul zilei, impunandu-se in toate cele 5 probe, astfel ca a minimizat pierderile. Mai ales ca a luat si punctajul bonus maxim din Power Stage.

Top 10 plin de surprize

Top 10 general de la Iasi a fost unul plin de surprize. Cei care au punctat sunt, in ordinea din clasament, Zoltan Juhos (Skoda Fabia R5), Paul Ciubotariu (Subaru Impreza), Calin Bucur (Mitsubishi Evo 9), Mihnea Muresan (Peugeot 208 R2), Adrian Teslovan (Citroen DS3 R3T), Eugen Caragui (Peugeot 208 R2) si Norbert Maior (Peugeot 106).

Confruntarile decisive pentru titlul absolut dintre Vali Porcisteanu, Dan Girtofan si Simone Tempestini se vor da la Transilvania Rally (27-28 septembrie) si la Raliul Brasovului (18-19 octombrie). Inaintea ultimelor doua etape, Porcisteanu a strans 193,4 puncte, in timp ce Girtofan, aflat pe pozitia secunda, are 191, iar pe 3 se afla Tempestini cu 148,2 puncte. Conform Federatiei Romane de Automobilism Sportiv, clasamentul final se realizeaza pe sistemul N-2, unde N este numarul total de etape.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.