Petrucci a obtinut, la 28 de ani, prima victorie a carierei in MotoGP. Chiar in fata propriilor suporteri, in Marele Premiu al Italiei, la Mugello. Si cu o motocicleta a unei marci italiene. La capatul unei curse cu un ultim tur antologic.

Marquez, omul care a dominat ultimele curse, a pornit din pole. Cu gandul la un nou succes. Care putea reprezenta pentru el al doilea din istorie la Mugello si primul dupa 2014. N-avea sa fie insa. „Petrux” a obtinut primul triumf al carierei in MotoGP. Unul venit la 15 zile dupa ce, in Franta, marcase o alta premiera, cel dintai podium la categoria „regina”.

„Imi pare rau ca in depasirea din ultimul tur i-am facut probleme lui Andrea. Este ultima persoana careia as vrea sa-i fac asa ceva. Imi este ca un frate. Sunt fericit ca a luat puncte in lupta pentru titlu. Si mai cu seama, evident, pentru acest prim succes al meu”, a declarat la final Petrucci. Marquez si Andrea Doviziosa au completat podiumul dupa ce au avut parte si de un contact in ultimul tur.

Start lansat pentru Dovi

Detinatorul titlului, Marquez, a incercat sa ia din nou cursa pe cont propriu. A plecat ca din pusca in fata lui Crutchlow si Dovizioso, ultimul tasnind ca din arc de pe pozitia a 9-a. Danilo Petrucci, al 3-lea pe grila, a pierdut un loc la start, dar s-a repozitionat rapid atunci cand Crutchlow a pierdut teren. Pe cinci era Jack Miller, care a ramas in zona fruntasa pana cu 8 tururi inainte de final. Atunci cand, dupa ce semnase cel mai bun tur in cursa, a cazut si a abandonat.

Un alt protagonist al cursei a fost Alex Rins. A plecat de pe 13 si a ajuns chiar in fruntea cursei. Temporar. Motocicleta sa, GSX-RR, nu s-a putut compara ca prestatii cu cele ale pilotilor Ducati si cu a lui Marquez pe liniile drepte. A terminat pana la urma pe 4 dupa ce a asistat la duelul celor trei din ultimul tur.

Rossi a cazut, dificultati pentru Quartararo

Cursa de uitat pentru Rssi, care a cazut cu 16 tururi inainte de final. Si aceasta dupa ce n-a izbutit nimic de-a lungul weekendului, obtinand numai locul 18 in calificari. Cea mai slaba pozitie pe grila de la Marele Premiu al Olandei din 2006! Si aceasta in conditiile in care celelalte motociclete Yamaha au obtinut locurile 2 (Quartararo) si 4 (Morbidelli).

Nu doar pentru Rossi, care s-a impus la Mugello in 2002 si 2008, a fost o cursa de uitat. Quartararo, plecat al doilea, a avut si el o cursa de uitat, terminand doar pe locul 10. In replica, japonezul Takaaki Nakagami, care are doar un sezon si jumatate la categoria regina, a obtinut pentru prima data in carera o clasare in Top 5.

Lorenzo vrea sa transforme Honda

In tabara Honda, lucrurile nu stau foarte bine. Jorge Lorenzo a cerut modificarea motocicletei pentru a face „mai confortabila pentru toti, inclusiv pentru Marc”. Marquez a replicat rapid: „Honda urmareste mereu evolutia celui mai rapid dintre piloti. Da, Honda este o motocicleta dificila. Dar trei RCV au ajuns in QP2 sambata, ceea ce inseamna ca nu sta rau”.

Petrucci a urcat pe 4

In clasamentul sezonului, Marquez a mai pus 4 puncte intre el si Dovizioso si a ajuns la 12 lungimi distanta. Pe locul 3, cu 88 de puncte, este Alex Rins, in timp ce Petrucci a urcat pe 4, inaintea lui Rossi.

Urmatoarea cursa se va desfasura in Catalunya, pe circuitul din Barcelona. Intrecerea va avea loc pe 16 iunie.

Clasamente 

Marele Premiu al Italiei

Danilo PETRUCCI Ducati 41’33.794
Marc MARQUEZ Honda +0.043
Andrea DOVIZIOSO Ducati +0.338
Alex RINS Suzuki +0.535
Takaaki NAKAGAMI Honda +6.535
Maverick VIÑALES Yamaha +7.481
Michele PIRRO Ducati +13.288
Cal CRUTCHLOW Honda +13.937
Pol ESPARGARO KTM +16.533
Fabio QUARTARARO Yamaha +17.994
Aleix ESPARGARO Aprilia +20.523
Joan MIR Suzuki +20.544
Jorge LORENZO Honda +20.813
Karel ABRAHAM Ducati +27.298
Andrea IANNONE Aprilia +28.051
Miguel OLIVEIRA KTM +30.101
Johann ZARCO KTM +41.857

Clasament MotoGP 2019
Marc MARQUEZ Honda 115
Andrea DOVIZIOSO Ducati 103
Alex RINS Suzuki 88
Danilo PETRUCCI Ducati 82
Valentino ROSSI Yamaha 72
Jack MILLER Ducati 42
Cal CRUTCHLOW Honda 42
Maverick VIÑALES Yamaha 40
Takaaki NAKAGAMI Honda 40
Pol ESPARGARO KTM 38

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.