Valencia GP a reconfirmat suprematia lui Marc Marquez. Pilotul care nu numai ca a castigat titlul suprem, dar si-a trecut in cont 10 pole, 17 prezente pe podium si 12 victorii. Quartararo si Miller au completat podiumului cursei de adio pentru Lorenzo.

Zarco rateaza Honda

Intrecerea, ultima din 2019, s-a derulat pe o vreme autentica de toamna. O temperatura de 15°C, 16°C la nivelul solului si 44% umiditate. Iar conditiile meteo, ca si virajele circuitului Ricardo Tormo, care pun probleme oricum, au condus la o multime de cazaturi. Victime: Michele Pirro, Cal Crutchlow, Franco Morbidelli, Andrea Iannone, Johann Zarco.

Pentru Zarco n-a fost totul. Debutantul Iker Lecuona a pierdut si el controlul motocicletei. Iar aceasta l-a lovit in plin pe Johann, care incerca sa vada daca ar putea sa plece din nou in cursa. Francezul a avut nevoie de timp pentru a-si reveni.

In plus, patania, afirma jurnalistii din Hexagon, l-au scos din tratativele pentru a-i lua locul lui Lorenzo la Honda-Repsol. Nici macar ajutorul lui Claude Michy, promotorul Marelui Premiu al Frantei, nu pare sa mai fie de ajutor. Iar sansele campionului din Moto2, Alex Marquez, de a deveni coleg cu fratele sau, au crescut substantial.

Marc, control total

Marc Marquez si-a demonstrat din noua superioritatea, oferindu-le fanilor spanioli satisfactia de a asista la al 12-lea lui succes in 2019. Spaniolul nu le-a lasat decat o mica perioada de timp lui Quartararo si Miller, care au plecat ca din pusca, sperante la un eventual succes.

Al cincilea la finele primului tur, Marquez, care a purtat o casca speciala la Valencia GP (cu numarul 8, cel al titlurilor), a sprintat decisiv in al doilea. A trecut de Miller, iar apoi, in al cincilea tur, era deja in siajul lui Quartararo. Doua tururi mai tarziu a atacat pe interior, in virajul 11, a trecut in fata si cursa era gata. Chiar daca Fabio a mai fortat incercand sa-l ajunga, Marquez s-a dus nestingherit catre victorie, pe care a obtinut-o cu un avans de peste o secunda.

Quartararo, „Rookie of the Year” si cel mai bun pilot privat!

Quartararo s-a clasat al doilea. Si aceasta dupa ce a rezistat atacurilor lui Miller. Un duel cu dubla miza. Locul din aceasta cursa, dar si cel de cel mai bun pilot privat din 2019. Adjudecat de Fabio, cel care isi asigurase si titlul de „Rookie of the Year”.

Dovizioso a terminat pe locul 4. Din nou in afara podiumului si la distanta apreciabila de Marquez – 3,326 secunde. Astfel ca Honda-Resol s-a impus in fata Ducati Factory cu 13 puncte si niponii isi trec in cont tripla. S-au impus la piloti, constructori si echipe.

Au urmat Rins, care n-a putut sa-l depaseasca pe Dovi, iar apoi, mai in spate, Maverick Viñales, Joan Mir si Valentino Rossi. Piloti care n-au fost nici macar in lupta pentru locul 5, ce sa mai spunem despre podium. Rossi, spre exemplu, a terminat la 22,992 secunde de Marquez.

Cursa de adio pentru Lorenzo

Jorge Lorenzo a purtat o casca avand designul cu Chupa Chups cu care a debutat. S-a clasat al 13-lea si, la 32 de ani, spune adio dupa 18 sezoane de campionat mondial, 297 de Grand Prix-uri si cinci titluri mondiale (3 in MotoGP).

Lorenzi a spus ca Fabio Quartararo este pilotul pe care-l vede drept succesor la Yamaha. Si a spus ca i se pare ca are aceeasi fluiditate in exprimare si un stil similar. Cat priveste viitorul, a anuntat ca nu se gandeste sa treaca in World Superbike sau sa devina pilot de teste precum Dani Pedrosa. „Ma gandesc la vacante lungi la soare. O sa vad peste ceva vreme ce o sa fac”, a precizat el.

Valencia GP – clasament

Marc MARQUEZ Honda 41’21.469
Fabio QUARTARARO Yamaha +1.026
Jack MILLER Ducati +2.409
Andrea DOVIZIOSO Ducati +3.326
Alex RINS Suzuki +3.508
Maverick VIÑALES Yamaha +8.829
Joan MIR Suzuki +10.622
Valentino ROSSI Yamaha +22.992
Aleix ESPARGARO Aprilia +32.704
Pol ESPARGARO KTM +32.973
Tito RABAT Ducati +42.795
Mika KALLIO KTM +45.732
Jorge LORENZO Honda +51.044
Karel ABRAHAM Ducati +1’04.871
Hafizh SYAHRIN KTM +1’16.487

Clasament MotoGP 2019

Marc MARQUEZ Honda 420
Andrea DOVIZIOSO Ducati 269
Maverick VIÑALES Yamaha 211
Alex RINS Suzuki 205
Fabio QUARTARARO Yamaha 192
Danilo PETRUCCI Ducati 176
Valentino ROSSI Yamaha 174
Jack MILLER Ducati 165
Cal CRUTCHLOW Honda 133
Franco MORBIDELLI Yamaha 115

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.