Marc Marquez nu cred ca avea nevoie de sprijinul lui Lorenzo. Acesta a doborat insa ca pe popice trei adversari, iar Marc a castigat a patra cursa din 2019. Un succes care-i permite sa se si distanteze in ierarhia sezonului.

Cursa a avut un start „fierbinte”. A cazut Abraham, in virajul 7. Apoi Bradley Smith, in 10. Contact si cu Aleix Espargaro, obligat si el, rapid, la abandon. Ca si sa faca o vizita la spital dupa ce s-a ranit la genunchi. Era insa doar inceputul.

In turul urmator, Marquez trece de Dovizioso. Lorenzo, care urcase exceptional, de pe 10 pana pe 4, era plin de incredere. Tocmai reintors dupa vizita in Japonia, la HRC, si-a spus ca-l poate imita pe coechipierul sau. Era insa prea departe de adversar. A pierdut controlul motocicletei in virajul 10 si i-a pus la pamant pe Dovizioso si Viñales. Rossi a incercat sa-i evite, insa n-a scapat nici el. Trei dintr-o lovitura!

MotoGP: Marquez castiga in Catalunya. Lorenzo provoaca haos accident-MotoGP-1024x576
Marquez, scapa in invingator fara probleme

Marquez n-avea ce sa ceara mai mult. S-a desprins rapid la peste o secunda de Petrucci, care era urmat de Quartararo si Rins. Deja problema invingatorului nu se mai punea. In timp ce Dovizioso si Viñales il „blestemau” pe Lorenzo. Care, candid, recunostea: „Am gresit. Este un viraj dificil si eram intr-un grup compact. Sunt dezolat de ce li s-a intamplat lui Valentino si celorlalti. Singurul lucru pozitiv este ca ma simt mai bine cu motocicleta”. De parca era cineva care sa se indoiasca de greseala sa. Sau ii pasa, cuiva, dintre cei deveniti victime, de progresele sale.

Pe circuit, pe o pista ajunsa la 51°C, continua cazaturile. Bagnaia, apoi Franco Morbidelli si  Cal Crutchlow. Un Crutchlow care se plange de trenul fata si n-a mai urcat pe podium din Qatar. Si pentru el, ca si pentru Rossi, un start de sezon dezastruos.

Primul podium MotoGP pentru Fabio Quartararo!

In zona de varf, cu Marc scapat in invingator, interesul se muta catre duelul dintre Petrucci si Rins. Gata-gata de un nou acrosaj. Noroc cu manevra pilotului Suzuki, care evita contactul.

Profita Fabio Quartararo, cel care pornise pentru a doua oara in cariera din pole. Ajunge in plasa lui Marquez, fara insa sa-i puna probleme. Izbuteste insa sa termine pe locul doi si marcheaza o premiera. Este intaia data pe podiumul MotoGP. Interesant, pe un circuit pe care il adora, si pe care obtinea anul trecut succesul in Moto2.

O performanta cu atat mai notabila cu cat a disputat cursa sub efectul calmantelor. Pentru a scapa de durerile pe care le resimte dupa operatia suferita recent. Sigur, probabil ca-si dorea victoria. Si recordul de precocitate. Pentru ca dupa ce a devenit cel mai tanar pilot in pole, aceasta era ultima sansa sa bata recordul lui Marquez. Deja, de la cursa urmatoare, cand va avea 20 de ani si 71 de zile, nu mai poate. Marc, cu 20 de ani si 63 de zile, in SUA 2013, ramane referinta.

Weekend perfect pentru familia Marquez

Marc Marquez a profitat de abandonul lui Dovizioso si s-a distantat la 37 de puncte de acesta. A fost felicitat de fratele sau, Alex. Caruia i-a intors imbratisarea. Alex s-a impus in Moto2, in fata lui Tom Lüthi, si este noul lider al campionatului.

Alex Rins, care a terminat pe 4 in Catalunya, ramane pe 3, la 39 de puncte de Marquez. Si-l precede cu 3 lungimi pe Danilo Petrucci. Rossi este al cincilea, dar a ajuns la 68 de puncte distanta de varful ierarhiei. Ceea ce inseamna ca a pierdut o medie de 10 puncte pe cursa fata de Marquez de la inceputul stagiunii si pana acum.

Clasamente

Catalunya 2019
93 Marc MARQUEZ (SPA) Repsol Honda Team (Honda) 40’31.175
20 Fabio QUARTARARO (FRA) Petronas Yamaha SRT (Yamaha) +2.660
9 Danilo PETRUCCI (ITA) Mission Winnow Ducati (Ducati) +4.537
42 Alex RINS (SPA) Team SUZUKI ECSTAR (Suzuki) +6.602
43 Jack MILLER (AUS) Pramac Racing (Ducati) +6.870
36 Joan MIR (SPA) Team SUZUKI ECSTAR (Suzuki) +7.040
44 Pol ESPARGARO (SPA) Red Bull KTM Factory Racing (KTM) +16.144
30 Takaaki NAKAGAMI (JPN) LCR Honda IDEMITSU (Honda) +17.969
53 Tito RABAT (SPA) Reale Avintia Racing (Ducati) +22.661
5 Johann ZARCO (FRA) Red Bull KTM Factory Racing (KTM) +26.228
29 Andrea IANNONE (ITA) Aprilia Racing Team Gresini (Aprilia) +32.036
88 Miguel OLIVEIRA (POR) Red Bull KTM Tech 3 (KTM) +44.666
50 Sylvain GUINTOLI (FRA) Team SUZUKI ECSTAR (Suzuki) +51.363

Clasament general MotoGP 2019
Marc MARQUEZ Honda 140
Andrea DOVIZIOSO Ducati 103
Alex RINS Suzuki 101
Danilo PETRUCCI Ducati 98
Valentino ROSSI Yamaha 72
Jack MILLER Ducati 53
Fabio QUARTARARO Yamaha 51
Takaaki NAKAGAMI Honda 48
Pol ESPARGARO KTM 47
Cal CRUTCHLOW Honda 42

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.