MotoGP a propus o nouă confruntare, Aragon Grand Prix. Una dominată de către piloții spanioli. Alex Rins a devenit al 8-lea câștigător de cursă în 2020, iar Joan Mir este noul lider al clasamentului general. În timp ce Fabio Quartararo, care a plecat din pole, a avut parte iar de o cursă de uitat.

Premieră în 11 ani

Aragon Grand Prix ne-a oferit o premieră pentru cursele disputate în MotoGP de mai bine de un deceniu. Mai precis, pentru prima dată după 1999, întrecerea n-a avut la start vreun campion mondial.

Marc Marquez, nu mai trebuie să o spunem, se reface încă după accidentul de la Jerez. Iar de această dată, nu doar el a fost nevoit să vadă cursa de pe canapea. Valentino Rossi a absentat și el din motive medicale, trebuind să se mulțumească astfel să-și vadă adversarii la TV.

Alegerea pneurilor

Fabio Quartararo, liderul clasamentului general MotoGP, reușise să obțină cel de-al patrulea pole. Și își dorea, evident, să marcheze aceeași cifră și la capitolul victorii. Și să se distanțeze în ierarhie. Astfel că a mers pe un pneu mediu pe față și soft pe spate.

Marea majoritate a plutonului a ales același tip de gume. Însă, opțiunile au fost diferite. Mir și Rins, ținând cont de atributele motocicletelor Suzuki, au pus soft și pe față. Ca și Vinales, Pol Espargaro, Binder sau Smith. În timp ce Dovizioso, Petrucci, Miller, Bagnaia și Crutchlow au mers cu medium și medium.

Un start spectacol

Franco Morbidelli a plecat excelent, însă în primul viraj a intrat prea larg și a fost depășit de Vinales și Quartararo. Rins, care a plecat de pe 10, a țâșnit fantastic, și urca până pe patru, înaintea lui Miller, Mir, Nakagami, Dovizioso, Marquez și Petrucci.

Apoi, Maverick a început să se distanțeze. Quartararo îl urma, în timp ce Rins a reușit să treacă și de Morbidelli. Mai în spate atrăgea atenția determinarea lui Marquez (Alex !), care a trecut de Dovizioso.

Alex Marquez, sprint spre vârf

Un semn că, după ce a obținut primul podium în MotoGP la LeMans, Alex era pus pe fapte mari. Lucru confirmat cu încă o depășire, în fața lui Takaaki Nakagami. Care-l aducea în poziția de cel mai bine clasat pilot Honda. Iar apoi, în turul 6, de o alta, în fața lui Miller.

În față, Maverick Vinales continua să dețină supremația. Rins l-a presat continuu pe Quartararo și avea să-l depășească în ultimul viraj din turul cinci. Mai apoi, Fabio avea să piardă teren, fiind depășit, într-un singur viraj, de Morbidelli și Mir.

Rins trece la conducere, calvarul lui Quartararo continuă

Rins a profitat de atuurile motocicletei Suzuki. Tren față perfect la intrarea în viraje, aderență impresionantă ”în unghi” și tracțiune fenomenală. Și a trecut de Vinales. În timp ce Mir și Alex Marquez, care viza din nou podiumul, erau pe 3 și pe 4.

În pluton, calvarul lui Quartararo continua. A fost depășit și de Nakagami. Iar Miller, Dovizioso și Crutchlow își așteptau și ei rândul, pentru că era clar că Fabio, liderul MotoGP, nu avea soluții tehnice.

Final cu podium spaniol

Finalul de cursă avea să-i dea câștig de cauză lui Rins, care a devenit al 8-lea pilot care se impune în acest sezon. Urmat de Alex Marquez. Căci Vinales, cu probleme de aderență similare cu ale lui Quartararo, a ieșit din Top 3. Iar Marquez cel mic, care a profitat și de o abordare conservatoare a lui Mir (care știa că poate deveni liderul campionatului), a urcat pe doi.

Marquez și-a dorit, probabil, să dea și atacul decisiv. N-a avut însa ocazia. Și a fost nevoit să se mulțumească doar cu al doilea podium consecutiv la clasa regină. Deloc puțin pentru un debutant. Mai mult, arată că în acest moment al sezonului, când echilibrul scoate la rampă noi și noi învingători, poate viza chiar victoria. Duminica viitoare?

Premieră după 2000

Joan Mir a terminat, așadar, pe locul 3. A ajuns la 121 de puncte și urcă pe prima treaptă a clasamentului general. O premieră pentru un pilot Suzuki după 2000, anul în care titlul era cucerit de Roberts Jr!

Mir are 6 puncte mai multe decât Quartararo. O distanță similară este și între francez și Vinales, în timp ce pe 4, la un singur punct de podium, este Dovizioso. Evident, lupta este extrem de strânsă, astfel că spectacolul este garantat pentru finalul de sezon.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.