Fabio Quartararo a fost revelatia sezonului 2019 in MotoGP, dar astepta inca primul succes al carierei la categoria regina. L-a obtinut in chiar prima cursa din 2020, la Jerez.

Cocoriquartararo !

Au trecut 245 de zile de la ultima cursa din 2019, cea de la Valencia. Pandemia si-a pus amprenta si in cazul acestei competitii, insa MotoGP s-a intors. Cu prima cursa din 2020, la Jerez. Caci, va amintiti, Moto3 si Moto2 reusisera sa-si tina prima intrecere, in Qatar, in martie.

„Fabiolous” Quartararo, revelatia sezonului trecut, a venit extrem de motivat, cautand primul succes. Iar acest lucru s-a vazut inca de sambata. Chiar daca a ramas la Petronas Yamaha SRT si pentru 2020. Fabio i-a batut, la ei acasa, pe Marquez si Vinales, si a batut recordul pistei, care-i apartinea. Asadar, al 7-lea pole in 20 de curse, performanta cu care a depasit ceea ce reusea Christian Sarron (6 pole in GP500).

Pasul urmator al lui „El Diablo” era acela de a reusi sa devina al patrulea pilot invingator la clasa regina. Dupa Pierre Monneret (France GP 1954), Christian Sarron (German GP 1985) si Régis Laconi (Valencia GP 1999). Sa reuseasca?

Start pentru MotoGP 2020

De pe grila de start au lipsit doua nume: Alex Rins si Cal Crutchlow. Care au cazut in calificari, respectiv warp-up. Astfel ca pilotii ce-i urmau au mai castigat cate doua locuri. Altfel, inaintea startului s-a observat ca marea majoritate a pilotilor au optat pentru guma dura pe fata si soft pe spate. Exceptia: cei doi piloti de uzina Yamaha. Vinales si Rossi, cu soft pe ambele roti. Un pariu castigator?

Fabio Quartararo a pornit bine, insa Vinales si Marquez a facut-o cu un plus. Si i-au luat fata. In spatele francezului, Jack Miller, Francesco Bagnaia, Andrea Dovizioso, Pol Espargaro, Franco Morbidelli, Brad Binder, Valentino Rossi, etc. Apoi Jack a trecut si el de Fabio. Iar Vinales, in ciuda unei erori in virajul 8, ramanea in frunte.

Marquez are probleme, Vinales trece la comanda!

Quartararo avea sa fie depasit, la inceputul turului 2, si de Bagnaia. Dar si-a recucerit locul la finele acestuia. In fata, Vinales si Marquez se distantau si incepusera duelul. In timp ce consemnam primele abandonuri. Mir, Espargaro.

Apoi insa, a venit lovitura. Marquez „pierde fata” in virajul 4. Se salveaza in maniera proprie, dar trebuie sa ia totul de la capat. De la capatul plutonului. Vinales era in fata, urmat de Miller si Quartararo.

In numai un tur, Marc a revenit in Top 15. In timp ce intre cei trei din fata se dadea o lupta apriga. Quartararo a trecut de Miller, iar apoi a inceput sa-l atace pe Vinales, viitorul sau coechipier in echipa de uzina Yamaha. Profitand de faptul ca acesta rula „la economie”, incercand sa-si protejeze pneul fata.

Turul 9, Quartararo trece la comanda

La finele turului 9, Maverick iese larf, iar Fabio nu asteapta o alta invitatie. Trece la conducere. Si avea sa o pastreze pana la final. Fara drept de apel. Dupa o cursa in care si-a dozat excelent resursele.

Miller l-a depasit si el pe Vinales, insa nu tinea ritmul. In timp ce Marquez recupera pozitie dupa pozitie, cu o lejeritate deosebita, stabilind si recordul turului in timpul cursei. Apoi, in turul 19, in timp ce Fabio era departe, a ajuns langa pilotii de pe podium. In ultimul viraj, Vinales a trecut pe locul 2, in timp ce Marc, dupa un atac imparabil asupra lui Dovizioso, urca pe 4.

Final cu probleme pentru Marquez si victorie clara a lui Quartararo

Departe, in spate, Rossi parca motocicleta, abandonand in prima cursa a sezonului sau cu numarul 25. Marquez trecea de Miller, in timp ce Vinales, profitand de duelul celor doi, se distanta pe pozitia a doua.

Campionul in exercitiu isi dorea insa mai mult. Si a fortat. Insa, din nou in virajul 3, a avut probleme. A cazut. Abadon. Dar nu numai. Impactul pe umar, coroborat de faptul ca a fost „sters” de motocicleta, a lasat urmari. Este nevoie de o noua interventie chirurgicala. Si, in contextul unui sezon extrem de condensat, s-ar putea ca incidentul sa lase urme mai ample.

Fabio a mers ceas si imnul Frantei avea sa se auda iar pentru un pilot din Moto GP. Intaia data dupa 1999. Iar la un eveniment din calendarul mondial, pentru prima data dupa 2002. Quartararo, cel care avea 5 luni atunci cand Régis Laconi se impunea la Valencia, a facut acest lucru posibil.

L-au insotit pe podium campionul testelor, Maverick Vinales. Si curajosul Andrea Dovizioso, care a trecut pe final de Miller. Un Dovizioso care s-a operat la clavicula cu numai trei saptamani in urma.

Fabio, premiera, Marquez ajunge la cutit! gp-espagne-2020-resultat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.