Danilo Petrucci a obținut prima victorie în MotoGP 2020 la Le Mans, după un Grand Prix al Franței marcat de răsturnări de situație. Pilotul oficial Ducati a câștigat în fața lui Alex Marquez și Pol Espargaro, în timp ce Johann Zarco și Fabio Quartararo au terminat pe locul 5, respectiv 9.

O vreme ”câinească”

Vremea și-a pus din nou amprenta pe întrecerea de la Le Mans. Startul fiind amânat cu câteva minute din pricina ploii. A urmat o procedură de start rapidă și trecerea la anvelopele de ploaie. Înainte de a se relua lupta într-o cursă scurtată de la 27 la 26 de tururi.

Cal Crutchlow a țâșnit literalmente din locul său, în grupul fruntaș regăsindu-se Jack Miller Dovizioso, Quartararo și Petrucci. În schimb, catastrofă pentru Rossi. A pierdut fața și a căzut pentru a treia oară consecutiv! Probabil un semn că oficializarea transferului la Petronas l-a deconcentrat.

Apoi, la finele primului tur, Danilo Petrucci, invizibil de la victoria de anul trecut de la Mugello, trece în frunte. Astfel că, așa cum s-a mai întâmplat pe ud, Ducati făcea legea, cu trioul Petrucci-Miller-Dovizioso. Cei care se distanțau rapid de Quartararo, Espargaro și Crutchlow.

Quartararo pierde teren

Pol Espargaro a fost cel care a reacționat și a trecut în fața lui Fabio Quartararo. Pilotul KTM avea apoi sa fie depășit și de Alex Rins. Dar și, vizibil deranjat de condițiile de concurs, de  Cal Crutchlow și Bradley Smith.

Apoi a venit rândul lui Miguel Oliveira să-l depășească pe liderul MotoGP, jenându-l în manevra sa. Astfel că profitau de ocazie și Alex Marquez, dar și, un pic mai târziu, Takaaki Naggami. „El Diablo” ajungea astfel pe locul 11 după numai 5 tururi. Caz închis! De altfel Fabio a trebuit să se mulțumească la final doar cu locul 9.

Danilo Petrucci, către victorie

Danilo Petrucci a mers mai apoi ceas. Și a profitat din plin de faptul că în spatele său s-au produs mai multe incidente. Mai întâi a abandonat Bradley Smith. Apoi, pe măsură ce lupta s-a încins, l-au urmat Franco Morbidelli și Cal Crutchlow.

Nici Rins, care a încercat să profite de duelul dintre Petrucci și Dovizioso, n-a avut mai mult noroc. Pentru ca ulterior Jack Miller să fie trădat, tehnic, de motocicleta sa, și să-și vadă ipotecate șansele la podium sau chiar la victorie.

Astfel, Danilo Petrucci s-a dus către victorie, în timp ce Alex Marquez, în plin elan, l-a scondat. Profitând de faptul că Dovizioso, cu anvelopele uzate, pierdea teren, Andrea fiind nevoit, la final, să se mulțumească doar cu locul 4.

Premiere la Le Mans

Danilo Petrucci semnează cu acest prilej cel de-al doilea său succes în MotoGP, după ce obținut anul trecut la Mugello. „Petrux” devine primul pilot Ducati care câștigă la Le Mans. O performanță care îl bucură și pe viitorul său angajator, Hervé Poncharal, de la KTM-Tech3! Italianul este, de asemenea, al șaptelea câștigător diferit din acest sezon.

O altă premieră demnă de remarcat. Splendidul loc doi, la numai 1,2 secunde distanță de învingător, trecut în contul lui Alex Marquez. Cel care a pornit în cursă de pe locul 18! Debutantul spaniol reușește o dublă performanță. Este cel mai bun rezultat al său în MotoGP, dar și cea mai bună clasare a unui pilot Honda în acest sezon!

Pol Espargaro a completat trioul de pe podium pe care regăsim trei motociclete cu arhitectura motorului identică (V4), dar de la diferiți producători: Ducati, Honda și KTM. Interesant este faptul că el termină întrecerea după pilotul pe care îl va înlocui anul viitor la HRC!

GP de France Moto GP 2020
Danilo PETRUCCI Ducati 45’54.736
Alex MARQUEZ Honda +1.273
Pol ESPARGARO KTM +1.711
Andrea DOVIZIOSO Ducati +3.911
Johann ZARCO Ducati +4.310
Miguel OLIVEIRA KTM +4.466
Takaaki NAKAGAMI Honda +5.921
Stefan BRADL Honda +15.597
Fabio QUARTARARO Yamaha +16.687
Maverick VIÑALES Yamaha +16.895
Joan MIR Suzuki +16.980
Brad BINDER KTM +27.321
Francesco BAGNAIA Ducati +33.351
Aleix ESPARGARO Aprilia +39.176
Iker LECUONA KTM +51.087
Alex RINS Suzuki +1’14.190

Clasament provizoriu MotoGP

Fabio QUARTARARO Yamaha 115
Joan MIR Suzuki 105
Andrea DOVIZIOSO Ducati 97
Maverick VIÑALES Yamaha 96
Takaaki NAKAGAMI Honda 81
Franco MORBIDELLI Yamaha 77
Jack MILLER Ducati 75
Pol ESPARGARO KTM 73
Miguel OLIVEIRA KTM 69
Danilo PETRUCCI Ducati 64

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.