Top 10 SUV-uri la nivel mondial este sub zodia niponilor. Marcile din Tara Soarelui Rasare ocupa primele patru pozitii. Interesant este si faptul ca exceptand Volkswagen Tiguan si Ford Kuga/Escape, celelalte nume din ierarhie vin din Asia!

Cifrele la nivelul anului trecut confirma ceea ce am afirmat in ultima vreme. Segmentul SUV este pe val si a ajuns pe locul intai in ceea ce priveste vanzarile. In fapt, unul din trei vehicule vandute pe glob face parte din aceasta categorie.

In 2018 s-au vandut 29 de milioane de untati. Ceea ce inseamna 36,4% din piata globala. Iar in ceea ce priveste numarul de exemplare, un spor de 6,8 procente raportat la 2017. Iar faptul ca dinamica nu mai are amploarea din ultimii ani, are o explicatie. Nu, nu faptul ca se atinge punctul critic. Ci faptul ca in China, piata care absoarbe 35% din total, ritmul a scazut.

Top 10 SUV dominat de segmentul compact

Si daca am vorbit despre China, sa spunem ca dincolo de Ocean lucrurile stau bine. In progres. Altfel, General Motors ramane lider, dar pierde teren in fata lui Toyota, Nissan si Honda. Iar Grupul FCA (Fiat-Chrysler Automobile) urca serios gratie lui Compass si Wrangler.

Cea de-a treia piata continentala este Europa, cu 5,4 milioane de unitati. Ramane inca departe de SUA si China, dar acest lucru este valabil si-n ansamblu. Iar daca ne referim strict la SUV-uri, lucrurile stau foarte bine. Cresterea de 18% este elocventa in acest sens.

Altfel, Top 10 SUV este dominat de modelele din segmentul compact. Ele detin 41% din volumul global. Iar lucrurile nu par sa se schimbe prea curand. Clientii sunt atrasi de acest gen de vehicule, iar oferta este din ce in ce mai importanta. Lucru care a fost reliefat fie si doar de modelele lansate la Salonul Auto de la Geneva.

Un alt segment important este cel al SUV-urilor mici. In crestere si el, cu atat mai mult cu cat si aici oferta este tot mai bogata. De altfel, tot mai multi constructori pun accent pe acest tip de automobile, pe crossover-ele si SUV-urile urbane, ciuntind serios din cota de piata a citadinelor clasice.

Toyota RAV4, prima in Top 10 SUV

Dar, va intrebati probabil, care este liderul ierarhiei mondiale. Ei bine, este Toyota RAV4, modelul care a si initiat, in urma cu fix un sfert de veac, segmentul SUV-urilor compacte. Anul trecut a inregistrat o usoara crestere, de 4 procente, comparativ cu 2017. Si a ajuns la peste 800.000 de unitati. Mai exact, 807.116.

Aveti mai jos ierarhia. Inainte insa de a vedea cifrele, sa mentionam ca Dacia Duster isi vede incununat progresul si la nivel mondial. A ajuns pe locul 20 in topul mondial al vanzarilor. Un rezultat notabil pentru modelul produs la Miooveni.

Top 10 SUV-uri la nivel mondial Dacia-Duster-Top-10-SUV

Top 10 SUV-uri

1. Toyota RAV4                          807.116
2. Nissan X-Trail                         771.145
3. Honda CR-V                           736.471
4. Honda HR-V                           646.144
5. Volkswagen Tiguan                 622.467
6. Nissan Qashqai / Rogue Sport  586.940
7. Ford Kuga / Escape                 544.827
8. Hyundai Tucson                      511.963
9. Mazda CX-5                            456.712
10. Kia Sportage / KX5                456.712

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.