Sorento Plug-in Hybrid este versiunea ”verde” a navei amiral SUV a marcii Kia. Noul model combina practicitatea suprema cu costurile de intretinere scazute si cu o putere ridicata. Evident, sporind atractivitatea acestui SUV de segment D.

Sorento Plug-in Hybrid este al doilea model electrificat din noua generatie de modele Sorento. Si sta alaturi de cealalta versiune cu emisii scazute –  Sorento Hybrid. Noua varianta combina un motor puternic turbo pe benzina cu un pachet de baterii de mare capacitate si un motor electric cu putere ridicata. Oferind soferilor capacitatea de a face calatorii pe distante scurte cu putere 100% electrica si cu zero emisii.

In prima jumatate a anului 2020, modelele electrificate – care includ automobilele mild-hybrid, ”parallel hybrid”, 100% electric si plug-in hybrid – au reprezentat aproximativ un sfert din automobilele Kia vandute in Europa. Vanzarile noului Sorento Plug-in Hybrid pe pietele europene vor incepe la inceputul anului 2021. Modelul va beneficia de garantia unica Kia de 7 ani, 150.000 kilometri, oferita standard.

Putere ridicata, emisii scazute

Sorento Plug-in Hybrid nu este doar modelul cu cele mai scazute emisii din familia Sorento, dar este si cel mai puternic. Inima sistemului sau de propulsie ‘turbo hybrid’ este motorul de 1.6 litri T-GDi (turbocharged gasoline direct injection). Unul care produce 180 CP si un cuplu de 265 Nm. Propulsorul este cuplat la un pachet de baterii de inalta capacitate lithium-ion polymer de 13.8 kWh. Ca si la un motor electric puternic, care produce 66.9 kW si un cuplu de 304 Nm.

Combinate, aceste componente permit modelului Sorento Plug-in Hybrid sa produca o putere totala de 265 CP. Ca si un cuplu total de 350 Nm. Autonomia 100% electrica a modelului Sorento Plug-in Hybrid va fi suficienta pentru a permite soferilor sa faca majoritatea calatoriilor scurte bazandu-se doar pe puterea electrica. Autonomia sa 100% electrica si emisiile CO2  sunt in asteptarea omologarii. Valorile vor fi anuntate de Kia Motors in apropierea datei de incepere a comercializarii a automobilului.

Cel mai avansat PHEV Kia

Puterea este trimisa catre cele patru roti printr-o transmisie automata cu sase trepte. Transmisia permite ca intreaga putere a motoarelor termic si electric sa fie transferata in paralel. Si cu pierderi minime de energie. Rezultatul este un raspuns imediat al acceleratiei la orice viteza. Ca si acces direct la puterea oferita de baterie la viteze ridicate.

Inovatiile aduse sistemului de propulsie fac ca Sorento Plug-in Hybrid sa fie cel mai avansat si eficient PHEV Kia. Noul model reprezinta prima utilizare de catre Kia a unui sistem independent de racire pe apa a pachetului de baterii intr-o versiune PHEV. Asigurand astfel un management si o eficienta termica optima pentru pachetul de baterii de inalta tensiune. Pentru motorul electric de 66.9 kW, rotorul beneficiaza  de un nou proces de laminare in doua etape pentru a reduce zgomotul si nivelul de vibratii.

Motorul termic beneficiaza de ultimele inovatii ‘Smartstream’ ale Kia. Incluzand tehnologia CVVD (Continuously Variable Valve Duration). Aceasta permite motorului sa opereze in diferite cicluri de combustie. Optimizand perfect performanta motorului si eficienta consumului de combustibil.

Kia Sorento Plug-in Hybrid, nava amiral ”verde” Sorento-Plug-in-Hybrid-1-1024x576

Design si echipare

Noua platforma SUV de clasa medie dezvoltata de Kia, introdusa pe cea de a patra generatie Sorento, joaca un rol important. Structura sa inovatoare maximizeaza spatiul pentru pasageri si bagaje. Pachetul de baterii este amplasat sub podeaua habitaclului.

Astfel, modelul Sorento Plug-in Hybrid ofera spatiu generos pentru pana la cinci sau sapte pasageri. La fel ca si omologii sai Hybrid si diesel. De asemenea, ofera una dintre cele mai mari capacitati de incarcare din clasa sa. Datorita faptului ca pachetul de baterii nu ocupa un spatiu semnificativ din volumul portbagajului. Este vorba de pana la 809 litri (pentru modelele cu sapte locuri) sau 898 litri (modelele cu cinci locuri) cu doua randuri de scaune in utilizare. Pentru modelele cu sapte locuri, cu toate cele sapte locuri in utilizare, spatiul de incarcare este de 175 litri (in comparatie cu 179 litri pentru versiunile Hybrid).

Aer modern

Kia Sorento Plug-in Hybrid, nava amiral ”verde” Sorento-Plug-in-Hybrid-2-1024x576

Din punct de vedere vizual, modelele Sorento Plug-in Hybrid pastreaza acelasi design exterior modern. Cu emblema ‘eco plug-in’ si portul de incarcare situate in partea din spate. AAcestea fiind singurele elemente de diferentiere care ies in evidenta fata de restul familiei Sorento.

In interior, habitaclul ramane in mare masura neschimbat, desi panoul de bord complet digital de 12.3 inch este redesenat. El dispune de o grafica noua si indicatoare care ofera soferilor o imagine clara asupra starii sistemului de propulsie. Ei pot sa urmareasca nivelul de incarcare a bateriei, dar si fluxul energiei electrice si benzinei. De asemenea, sistemul de infotainment cu touchscreen de 10.25 inch dispune de o noua functie care permite soferilor sa localizeze punctele de incarcare a bateriei in timpul calatoriei.

Aceeasi gama cuprinzatoare de tehnologii de conectare si siguranta

Sorento Plug-in Hybrid ofera acelasi nivel de inovare tehnologica ca si celelalte modele Sorento. Sistemul de infotainment cu touchscreen permite integrarea perfecta cu aplicatiile Apple CarPlay™ and Android Auto™. De asemenea, este disponibil un sistem audio puternic BOSE® surround-sound cu 12 difuzoare. Dar si sistemul ambiental Mood Lightning, cu pana la 64 de culori, pe care utilizatorii le pot alege.

De asemenea, este oferit sistemul telematic inovativ UVO Connect dezvoltat de Kia. Acesta conecteaza soferii prin furnizarea de informatii prin intermediul touchscreen-ului si al smartphone-urilor lor. Dispunand de serviciile Kia Live, ofera soferilor informatii in timp real, si permite soferilor sa trimita din smartphone traseele catre automobilul lor inainte de inceperea unei calatorii. Ca si sa verifice locatia automobilului lor in orice moment.

Sisteme avansate de asistenta

Sorento Plug-in Hybrid ofera o gama de sisteme avansate de asistenta a soferului. Tehnologiile disponibile includ:

  • sistemul de asistenta la evitarea coliziunii frontale cu recunoasterea pietonilor, vehiculelor si mai nou, a biciclistilor (FCA  –  Forward Collision-Avoidance Assist)
  • sistemul de detectare a obiectelor in unghiul mort (BVM – Blind-spot View Monitor)
  • sistemul Surround View Monitor
  • sistemul de asistare la evitarea coliziunii cu obiectele aflate in unghiul mort (BCA – Blind-spot Collision-Avoidance Assist)
  • sistemul inteligent de asistare a limitei de viteza (ISLA – Intelligent Speed Limit Assist)
  • sistemul Smart Cruise Control cu tehnologia Stop&Go si cu ajutorul navigatiei, sistemul de pastrare a benzii de rulare (LFA – Lane Following Assist)
  • sistemul de avertizare a atentiei soferului (DAW – Driver Attention Warning)
  • sistemul de asistare la rularea pe autostrada (HDA – Highway Driving Assist).

De asemenea, ofera sistemul Rear View Monitor cu sistemul de asistare la evitarea coliziunii in momentul parcarii cu spatele. Ca si sistemul de asistare la evitarea coliziunilor din lateral in timpul deplasarii cu spatele (RCCA – Rear Cross-Traffic Collision-Avoidance Assist). Functionalitatea Safe Exit Assist (asistenta la parasirea in siguranta a automobilului) previne deschiderea usilor din spate in cazul in care automobilul detecteaza un pericol, cum ar fi un biciclist sau alt automobil.

Noul Sorento dispune in premiera de tehnologia Kia Multi-Collision Brake System, care permite masinii sa gestioneze severitatea coliziunilor secundare care pot rezulta in caz de accident. Sistemul actioneaza automat franele masinii imediat ce airbag-urile s-au deschis in urma unui impact, pentru a proteja pasagerii de o eventuala a doua coliziune frontala sau laterala.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.