Dakar 2022 a pus căpăt primei săptămâni de întreceri, iar concurenții se bucură de meritata zi de odihnă. Românii merg mai departe în întreceri, cu prestații pozitive. Iar în zona de vârf a ierarhiei, nu am asistat la schimbare de lider. 

Ziua de pauză îl găsește pe Nasser Al-Attiyah pe prima poziție la categoria auto. Pe doi nu mai este însă Loeb, ci Yazeed Al-Rajhi. Diferența dintre cei doi fiind cu puțin peste un minut și jumătate.

La moto, Sam Sunderland conduce în fața lui Matthias Walkner. În timp ce pe poziția a treia este Daniel Sanders.

Clasamentele la momentul zilei de pauză sunt disponibile aici.

Mihai Ban și Cheloo, al cincilea echipaj auto între debutanți, Ilie Iacob și Tudor Turdean, pe 6 la Dakar 2022

La categoria auto, cele două echipaje din România merg mai departe. Au încheiat prima săptămână pe pozițiile 57 (Mihai Ban / Cheloo) și 60 la general (Iacob / Turdean). Ca și pe locurie 27 și 29 la T1.1.

Mai mult, dacă ne uităm doar la debutanții categoriei, sunt pe 5 și pe 6. Poziții de apreciat ținând cont de condițiile speciale în care se concurează și faptul că vorbim despre Dakar.

În etapa a patra s-a ajuns într-o zonă a Arabiei Saudite cu piatră ascuțită ascunsă în nisip mai ales în ueduri și canioane. Iar Mihai Ban și Cheoo au fost încă unul dintre echipajele care au plătit tribut. Pe lângă pană, au fost nevoiți să încetinească ritmul și după ce au văzut un lung număr de vehicule răsturnate pe traseu.

6 ianuarie a fost ziua în care au concurat pentru prima dată pe o probă specială fără motocicliști, aceștia având un traseu seaparat.

Dakar 2022: La jumătatea competiției, românii pe plus. Al-Attiyah și Sunderland conduc în continuare Transilvania-Rally-Ria-9Iar asta s-a materializat pentru cei doi membri Transilvania Rally Ria Team într-un start mai matinal.Dar și mai mulți kilometri de probă parcurși la lumina zilei.

Și ziua următoare a însemnat un parcurs pe lumină. O nouă secțiune extrem de casantă, după cum se poate observa și din imagini.

Dakar 2022: La jumătatea competiției, românii pe plus. Al-Attiyah și Sunderland conduc în continuare Transilvania-Rally-Ria-20Important este că ambele echipaje pot afirma că au terminat prima săptămână din Dakar 2022.

Dakar 2022: La jumătatea competiției, românii pe plus. Al-Attiyah și Sunderland conduc în continuare Transilvania-Rally-Ria-21

Dune, dune sparte, trasee rapide cu piatră și nisip, ueduri, canioane, zone cu iarba cămilei. Navigație dificilă, porțiuni cu piatră foarte mare scoasă din nisip de camionele care au trecut înaintea lor pe probă, pene. Dormit în cort la temperaturi sub 10 grade C, stat în mașină între 8 și 13-14 ore/zi, acestea sunt doar o parte dintre ingredientele primei săptămâni.

Dakar 2022: La jumătatea competiției, românii pe plus. Al-Attiyah și Sunderland conduc în continuare Transilvania-Rally-Ria-23Urmează o zi de ”odihnă” (în realitate se pregătesc mașinile pentru a doua săptămână), și duminică se va relua cursa cu o etapă de 701km (402 km de probă specială).

Dakar 2022: La jumătatea competiției, românii pe plus. Al-Attiyah și Sunderland conduc în continuare Transilvania-Rally-Ria-24Până la sosirea de pe circuitul de Formula 1 din Jeddah, îi mai așteaptă în total 3.962 de km și o probă specială în care vor avea o secvență de 100 de km de dune.

Mani Gyenes pornește de pe locul 5 în a doua săptămână

Duminică, 9 ianuarie, ediția 2022 a Raliului Dakar intră în a doua săptămână de cursă. Iar Emanuel Gyenes reușește să o înceapă de pe locul 5 în clasamentul general al clasei Original by Motul/Malle Moto (fără asistență tehnică).

Pilotul Autonet Motorcycle Team a recuperat spectaculos după ce, din cauza unei probleme tehnice, ocupa locul 17 la finalul primei etape.

Emanuel Gyenes #37, Autonet Motorcycle Team: „M-am odihnit destul de mult în ziua de pauză. Și asta pentru că etapa a șasea a fost scurtată. Astfel că am reușit să fac cam 80% din pregătirile pentru a doua săptămână imediat ce am revenit în bivuac.

Sâmbătă am schimbat doar chitul de lanț și am mai făcut câteva verificări. Dar cauciucurile, schimbul de ulei și altele au fost rezolvate încă de vineri după-amiază.

Prima săptămână a trecut destul de greu din cauza condițiilor meteo, nemaiîntâlnite până acum în Arabia Saudită. În fiecare dimineață, ne-a fost extrem de frig și în fiecare după-amiază, când veneam către bivuac, a fost iarăși foarte frig.

Dakar 2022: La jumătatea competiției, românii pe plus. Al-Attiyah și Sunderland conduc în continuare Emaneul-Gyenes-asteptand-rasaritul-soarelui-pentru-una-dintre-probele-din-Dakar-2022Traseul nu pot spune că a fost atât de dificil. Cum a și plouat, dunele au fost fain de parcurs. În ultimele două zile din prima săptămână, am avut foarte multă piatră. În etapa a șasea trebuia să avem o probă de 400 de kilometri, dar la kilometrul 101 ne-au oprit, pentru că pe acel traseu au mers mașinile și camioanele înainte și au scos multă piatră mare. Foarte mulți concurenți au căzut vineri.

Sper că în a doua săptămână condițiile meteo să fie mai favorabile pentru noi, motocicliștii. Să avem niște zile mai călduroase, să nu mai fie atât de frig. Traseul va fi asemănător cu prima săptămână. Dar vor fi mai multe dune, iar pe măsură ce ne apropiem de Jeddah, va fi multă piatră.

Nu sunt chiar mulțumit de acest rezultat, dar mai este o săptămână. Important e că sunt în concurs și mă simt bine.”

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.