Etapa maraton (2 și 3) a Dakar 2022 a fost ”ruptă” din pricina vremii. Al-Attiyah rămâne lider la auto, dar la moto este în frunte Sam Sunderland. Românii își continuă cursa la ambele categorii.

Inițial era programată o etapă maraton și concurenții trebuiau să doarmă într-un alt bivuac, fără acces la piese de schimb și pneuri. Însă ploile din ultimele zile au inundat bivuacul din Al Artawiyah.

Prin urmare, în etapa a doua s-a mers către Al Qaisumah, bivuacul programat inițial pentru 4 ianuarie. Iar aici concurenții vor avea tot echipamentul necesar și cei care au echipe de asistență vor putea beneficia de ajutorul acestora.

Etapa 2, profilul traseului

Proba specială din etapa 2 a propus un start cu trasee rapide pe un platou de nisip. Zonă în care este foarte important să se meargă după cap compas. Pentru a continua cu un traseu sinuos printre dune mici, apoi cu o alternare de mers pe culmi de dune și zone rapide, după care urmează o secvență de dune înalte.

Deși nu multe, au existat și dune sparte și zone cu piatră. În ansamblu, o probă care nu ridica atât de multe dificultăți în ceea ce privește navigația, comparativ cu proba din 2 ianuarie.

Se schimbă liderul la moto

Nu a cedat niciodată și încă urmărește un prim titlu pe Dakar. Joan Barreda, unul dintre cei mai rapizi piloți ai categoriei moto, nu s-a clasat niciodată mai sus de locul 5 la general. Performanță realizată în 2017.

Nici în Dakar 2022 nu pare să aibă șanse la victorie după problemele de navigație din Etapa 1 B. Dar a cîștigat etapa 2, al 28-lea succes de gen al carierei. La general s-a schimbat liderul, Sam Sunderland trecând în fața lui Adrien Van Beveren. Cei doi sunt despărțiți de 2:51. Daniel Sanders a ajuns pe trei, la 3:29.

Dakar 2022: Al-Attiyah și Sam Sunderland conduc după etapa maraton ”ruptă”. Românii merg mai departe. Video Dakar-2022-Sam-SunderlandSperanțe spulberate pentru Petrucci

Danilo Petrucci, pilot din MotoGP, a venit la Dakar chiar dacă era accidentat din 6 decembrie. Se pregătea de start și a fost testat pozitiv cu Covid-19. În cele din urmă a primit dreptul să concureze.

Era pe 2 la Rally 2 după Etapa 1B. Ghinionul a lovit însă iar. O problemă mecanică la km 115 l-a obligat pe pilotul Tech 3 să abandoneze. Poate merge însă mai departe, cu o penalizare mare. Pentru a căpăta experiență.

Victorie de etapă pentru Loeb, Al-Attiyah rămâne lider

Sébastien Loeb a arătat că vrea să se bată pentru victorie în Dakar 2022. L-a învins pe Nasser Al-Attiyah cu 3:28. Acum pilotul din Qatar are un ecart de 9:16.

Dakar 2022: Al-Attiyah și Sam Sunderland conduc după etapa maraton ”ruptă”. Românii merg mai departe. Video Dakar-2022-etapa-2-LoebPentru Loeb a fost a 15-a victorie de etapă. El i-a egalat pe compatrioții Jean-Louis Schlesser și Bruno Saby la acest capitol. Și i-a oferit lui Prodrive și BRX primul succes în Dakar. Este al 27-lea constructor care se impune într-o etapă la categoria auto.

Sainz și Peterhansel au obținut timpii 3 și 4. Este limpede că nu mai au șanse la victorie, dar vor să cristalizeze proiectul Audi RS Q e-tron.

Clasamentele generale după etapa 2 sunt aici.

De reținut din etapa 2

  • În etapa 2, concurenții din categoria Dakar Classic au avut o zi specială. Traseul  lor paralel cu celelalte categorii a fost prea puternic afectat de inundații. Astfel că s-au deplasat direct în convoi către orașul gazdă a etapei de înlocuire.
  • Etapa a doua i-a dat câștig de cauză la categoria Quad lui Manuel Andújar, după ce acesta a rezolvat problemele la injectoare. Lituanianul Laysvidas Kancius rămâne lider cu jumătate de oră avans.
  • La categoria SSV, un nou triumf polonez, grație lui Michal Goczał. Austin Jones a preluat comanda clasamentului general cu un avans de 1:52. Iar la camioane al treilea succes Kamaz, dar iar cu un alt pilot: Andrei Karginov. Rușii ocupă primele patru locuri, Sotnikov fiind în frunte.

Etapa 3, profilul traseului

Etapa a 3-a a fost reconfigurată din pricina ploilor. Și a fost mai scurtă. Traseul a propus la început zone nisipoase rapide.

Ulterior, de la kilometrul 6, s-a mers pe culmi de dune, iar la intrarea în ultima treime pe dune înalte. Pentru ca finalul să fie din noul unul rapid. O zi cu navigație dificilă, dar ploaia a făcut ceva mai ușoară traversarea dunelor.

Sunderland își păstrează poziția

Mitica poveste David vs Goliat are corespondent, uneori, și în Dakar. A arătat-o în etapa 3 din Dakar 2022 Joaquim Rodrigues. Cel care, la a cincea participare în competiție, a obținut prima victorie de etapă. Și întâia pentru marca indiană Hero Motorsport, pentru care a debutat în 2017.

Dakar 2022: Al-Attiyah și Sam Sunderland conduc după etapa maraton ”ruptă”. Românii merg mai departe. Video Dakar-2022-etapa-3-RodriguezIsprava lui nu i-a perturbat pe liderii clasamentului general. Sam Sunderland a rămas lider, însă Adrien Van Beveren a celebrat aniversarea a 31 de ani apropiindu-se la 4 secunde! Și Matthias Walkner a redus din ecart. Este acum la 1:30 de lider.

Sainz scrie istorie. Primul succes pentru Audi din 1985 încoace

O primă victorie a părut să fie și la îndemâna lui Henk Lategan. Cel care a fost cel mai rapid la categoria auto la check point-urile intermediare. S-a impus însă Sainz, care a reușit a 40-a victorie de etapă.

A fost un succes istoric. Primul pentru Audi RS Q e-tron. Și cel dintâi al mărcii din 1985 încoace. La acea vreme a fost un Quattro al echipei private franceze Malardeau, pilotat de  Bernard Darniche.

Mai mult, a fost și prima victorie a mașinilor din clasa T1-Ultimate. Cea care este rezervată modelelor cu propulsie alternativă.

Dakar 2022: Al-Attiyah și Sam Sunderland conduc după etapa maraton ”ruptă”. Românii merg mai departe. Video Dakar-2022-etapa-3-SainzLa general rămâne însă lider Al-Attiyah. Iar cum Loeb a avut probleme cu transmisia, distanța dintre cei doi este acum de 37:40.

Clasamentele generale după etapa 3 sunt aici.

De reținut din etapa 3

  • La clasa T3, Seth Quintero a făcut noapte albă după ce a pierdut câteva ore în ziua precedentă ca urmare a unor probleme mecanice. Dar a meritat. S-a impus în etapa 3. Lider la general este „Chaleco” López.
  • Polonezii și-au continuat dominația în victoriile de etapă la categoria SSV, cu un alt succes al lui Marek Goczał, dar americanul Austin Jones este încă la comanda în clasamentul general.
  • În cursa camioanelor, Dmitry Sotnikov și-a consolidat poziția de lider obținând a 2-a victorie de etapă a anului.

Mani Gyenes, cursă de recuperare

Mani a fost nevoit să pornească în etapa a doua de pe a 93-a poziție. A avut un ritm bun și a încheiat etapa Ha’il-Al Quisumah cu al patrulea timp la Original/Malle Moto, urcând astfel pe locul 11 în clasamentul general.

”Ziua de astăzi a fost mult mai bună, comparativ cu prima etapă. Am reușit să recuperez destul de multe poziții, am depășit destul de mulți concurenți pe traseu.

Proba a fost 95% nisip, foarte multe dune și porțiuni de viteză cu nisip, dar a fost destul de ușor de mers pentru că a plouat destul de mult înainte și nisipul a fost umed. Mi-a plăcut ziua de azi și sper să mai pot recupera în etapele următoare”, a spus Mani.

Dakar 2022: Al-Attiyah și Sam Sunderland conduc după etapa maraton ”ruptă”. Românii merg mai departe. Video Mani-Gyenes-Dakar-2022-Etapa2-_Foto-victoreleuterio

În etapa 3, Mani s-a confruntat cu probleme tehnice. A terminat pe 6 la Original /Malle Moto. Dar a mai cîștigat două poziții la general și este pe 9.

În clasamentul la secțiunea moto este pe 65, iar la Rally 2 pe poziția 38.

Mihai Ban și Cheloo pe locul 8 între debutanții la categoria auto

O zi cu mult nisip, multe dune în care Mihai și Cheloo au avut parte de un adevărat botez al deșertului saudit. În momentul în care ei ajung pe traseu nisipul este deja răscolit printre altele de camioane și totul devine o altă cursă.

Dakar 2022: Al-Attiyah și Sam Sunderland conduc după etapa maraton ”ruptă”. Românii merg mai departe. Video Transilvania-Ria-4Totuși, pe 3 ianuarie, cât s-a rulat pe lumină au reușit un ritm bun. Au mers împreună cu Iacob și Tudor în mare parte din zi și au pierdut mult timp din pricina unei defecțiuni tehnice. Au reușit să repare la lumina farurilor și să iasă cu bine din dunele de la final de probă.

Etapa 2 au terminat-o pe 72, iar la general erau pe locul 73. A doua zi a fost una bună pentru ei. Nu au rămas blocați în dune ca în etapa precedentă, când au avut și ghinionul să se rupă cricul, și au făcut echipă excelentă cu Iacob și Tudor.

Dakar 2022: Al-Attiyah și Sam Sunderland conduc după etapa maraton ”ruptă”. Românii merg mai departe. Video Transilvania-Ria-5Au terminat tot pe locul 72, dar la general au mai urcat o poziție. Iar între echipajele debutante de la categoria auto sunt pe locul 8!

Tudor și Iacob continuă acomodarea cu deșertul saudit

În etapa 2, Tudor și Iacob nu au mai avut probleme tehnice ca în prima etapă și mare parte din traseu au rulat împreună cu Mihai și Cheloo. Cât au mers pe lumină au avut un ritm bun și dovedesc că se acomodează cu deșertul saudit.

Au terminat pe 71, o poziție mai sus față de celălalt echipaj românesc. Și erau pe 78 la general.

Dakar 2022: Al-Attiyah și Sam Sunderland conduc după etapa maraton ”ruptă”. Românii merg mai departe. Video Transilvania-Rally-Ria-11

Pe 4 ianuarie au avut ceva ghinion la coborârea de pe o dună din prima parte a probei. Dar au reușit să repare și să continue, doar că au fost forțați să ruleze mai încet decât și-au propus. Au terminat ziua pe 73, de data aceasta sub Mihai și Cheloo. Și sunt pe 76 la general și pe poziția a 9-a între debutanții la categoria auto.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.