Opel Ampera-e, mașina 100% electrică produsă de Opel ce promite autonomie de până la 520 km, este produsă pe aceeași linie de fabricație cu alte modele Opel, iar fabricantul ne arată puțin din culisele procesului de fabricație. Ampera-e debutează pe piață în acest an, dar nu și în România.

VIDEO: Opel Ampera-e în două clipuri Opel-Ampera-e-sursa-Opel-15-655x437-300x200Opel Ampera-e va începe să fie comercializată în 2017 în cinci piețe europene importante, iar ulterior lista va fi extinsă la 11 state. România nu se află nici pe lista scurtă cu piețele pentru Ampera-e, nici pe lista extinsă, așa că una dintre cele mai interesante mașini electrice ale momentului se lasă așteptată și va începe să fie comercializată la noi în țara în cel mai bun caz în 2018. Prețul încă nu a fost stabilit, însă este de așteptat să înceapă în jur de 30.000 euro, fără TVA.

Clipul este disponibil aici: https://www.youtube.com/watch?list=PL-ycsZq2mnvzIeNuc9RS-ZgW7aOCJ0pkb&v=gdqwxs2ZN2A

Autonomia Ampera-e este de peste 500 km, măsurată conform standardelor NEDC, cele în vigoare în prezent pentru măsurarea consumului, emisiilor și autonomiei mașinilor. Opel precizează însă și autonomia măsurată conform ciclului WLTP. Abrevierea WLTP vine de la Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure (WLTP), adică un sistem de testare pentru emisii și consum armonizat la nivel mondial pentru automobile. WLTP vine la pachet cu legislația pentru Real Driving Emission (RDE) care prevede , din 2017, înlocuirea ciclului de testare actual, denumit Noul Ciclu de Conducere European (NEDC), cu WLTP.

Așadar, conform standardelor viitoare, Opel Ampera-e are o autonomie de circa 380 km. Această cifră este mai apropiată de valorile pe care le vor vedea pe bord șoferii, însă chiar și așa trebuie să rețineți că autonomia unei mașini electrice și consumul de energie este puternic influențat de stilul de condus, de relief și de condițiile meteo. Așadar, este posibil să existe scenarii în care autonomia să fie mai mică de 380 km.

Opel Ampera-e are 4,17 metri lungime și pachetul de baterii este amplasat în podea, fiind format din 288 de celule litiu-ion dezvoltate de LG Chem. Capacitatea totală este 60 kwh. Ampera-e are un motor electric de 150 kw/204 CP ce dezvoltă un cuplu maxim de 360 Nm. Viteză maximă este limitată la 150 km/h.

Interesant este că Opel Ampera-e poate fi condusă cu o singură pedală, cea de accelerație, deoarece mașina frânează la eliberarea accelerației și recuperează energie. Șoferul va putea alege între mai multe moduri de condus: Drive, Low, Regen on Demand. Modul Drive permite o frână de motor ceva mai redusă, astfel că este necesară și acționarea pedalei în cele mai multe situații din trafic. În modurile Low și Regen on Demand frână de motor este puternică, astfel că necesitatea apăsării pedalei de frână aproape că dispare, cu excepția situațiilor de urgență.

Primele țeste cu Ampera-e apărute pe YouTube arată o autonomie reală de aproape 300 km, după cum se poate observă și în clipul de mai jos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.