Trotineta electrica a devenit un miloc de transport tot mai des utilizat. Din pacate, „dupa ureche”. Guvernul a emis insa o Ordonanta de Urgenta pe aceasta tema. Iar documentul reglementeaza folosirea acestor mijloace de transport, dar si amenzile pentru cei care incalca legea.

Trebuie precizat ca in perioada 2016-2019, in Romania au fost inregistrate 192 de accidente rutiere cu implicarea conducatorilor de trotinete electrice. Bilantul: o persoana decedata, 37 ranite grav si 156 ranite usor.

Pornindu-se de la acest fapt Guvernul a pus in dezbatere publica proiectul de OUG. Iar acum l-a adoptat. Si va intra in vigoare dupa publicarea sa in Monitorul Oficial.

Cum este definita trotineta electrica si cine o poate conduce

Documentul defineste clar trotineta electrica. „Vehicul utilizat pentru transportul unei singure persoane, cu doua sau trei roti, articulat cu o bara in partea din fata folosita ca dispozitiv de directie, a carui viteza maxima prin constructie este mai mare de 6 km/h, dar nu depaseste 25 km/h si care este echipat cu un motor electric”.

In plus, se precizeaza ca trotinetele electrice care publica pe drumurile publice trebuie sa fie echipate. Astfel, sunt obligatorii mijloace de iluminare in stare de functionare si dispozitive reflectorizant-fluorescente. Lucru, de atfel, valabil, si in cazul bicicletelor si mopedelor.

Circulatia pe trotuar este interzisa

Pe drumurile publice, trotineta poate fi condusa doar de persoane care au cel putin 14 ani. Cei care au intre 14 si 16 ani trebuie sa poarte obligatoriu casca de protectie. Trotinetele se pot deplasa DOAR pe pistele special amenajate. Daca acestea nu exista, circulatia este permisa DOAR pe sectoarele de drum unde viteza maxima admisa este de 50 km/h.

Daca nu respecta aceste reguli, utilizatorii trotinetelor electrice vor fi sancționati cu amenda. Aceasta este cuprinsa intre 870 si 1.160 lei, conform clasei a III-a de sanctiuni din Codul Rutier.

Cum este la altii

Actul normativ are la baza o nota de fundamentare. Iar aceasta releva datele culese din cercetarea legislatiei rutiere din alte state europene referitoare la circulatia pe drumurile publice.

Astfel, trotineta electrica este interzisa in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord. Este, pe de alta parte, permisa circulatia in state precum Austria, Belgia, Danemarca, Italia, Franta, Germania sau Olanda. Si nu exista reglementari in Bulgaria, Croatia, Grecia, Polonia, Spania sau Ungaria.

  • Austria. Trotinetele electrice sunt incadrate la categoria biciclete si biciclete electrice. Pot circula pe piste de biciclete, dar si pe drumuri publice unde nu sunt amenajate. Viteza maxima: 25 km/h.
  • Belgia. Reguli diferite in functie de viteza de deplasare. Cea maxima este de 18 km/h.
  • Danemarca. Circulatie permisa exclusiv pe piste de bicicleta. Viteza maxima: 20km/h. Interzise pe timpul noptii.
  • Franta. Doar pe pistele pentru biciclete. In lipsa acestora, pe drumurile publice cu viteza maxima pentru circulatia vehiculelor de 50 km/h. Este interzisa circulatia in afara localitatilor, cu exceptia pistelor pentru biciclete.
  • Germania. Varsta minima 14 ani, viteza maxima 20 km/h si nu este permis accesul pe trotuar sau in zonele pietonale.
  • Italia. Viteza maxima este de 20 km/h.
  • Olanda. Se pot deplasa pe pistele de biciclete. Intra in categoria mopedelor speciale, cu viteza constructiva maxima de 45 km/h. Insa pentru utilizarea pe drumurile publice trebuie sa fie avizate de echivalentul RAR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.