Masinile cu volan pe partea dreapta nu vor mai putea fi inmatriculate in Romania din 1 ianuarie 2021. Masura va intra in vigare daca perioada de tranzitie dintre UK si Uniunea Europeana nu va fi prelungita.

Cum pot primi CIV masinile cu volan pe partea dreapta

Conform RAR, modul in care autovehiculele cu volan pe partea dreapta pot primi CIV este precizat clar in Reglementarile RNTR 7. „Postul de conducere trebuie sa fie situat pe partea stanga in raport cu planul median longitudinal al autovehiculului. Sunt exceptate autovehiculele speciale utilizate in serviciile publice comunitare (curatenie stradala). Precum si autovehiculele care au fost inmatriculate ultima data intr-un alt stat membru al UE si care nu au suferit modificari in raport cu configuratia de inmatriculare initiala. Insa, in cazul autovehiculelor din categoriile M2 si M3, usile de serviciu vor fi amplasate pe partea dreapta, in raport cu planul median longitudinal al autovehiculului”, se precizeaza in acel document.

Pe de alta parte, RNTR 7 impune obligativitatea inlocuirii farurilor originale. Trebuie montate unele care emit un fascicul luminos asimetric, orientat spre partea dreapta a drumului. RAR este in masura sa acorde CIV unui autovehicul cu volanul pe partea dreapta ce se incadreaza in aceste exceptii.

Prevederi pentru omologarea masinilor cu modificari

O alta prevedere legala a RNTR 7 in cazul acestor masini se refera la omologarea autovehiculelor care au suferit modificari constructive. „Omologarea autovehiculelor echipate cu postul de conducere pe partea dreapta in raport cu planul median longitudinal al vehiculului si care au suferit modificari ale caracteristicilor constructive mentionate in CIV se acorda numai daca postul de conducere se schimba pe partea stanga in raport cu planul median longitudinal al vehiculului”.

Concret, un autovehicul inmatriculat in Romania cu volanul pe partea dreapta poate fi reomologat. Conditia: se prezinta la RAR dupa ce i-au fost aduse modificari constructive. Iar postul de conducere a fost mutat pe partea stanga.

Legislatia noastra pune in aplicare legile UE

Legislatia din Romania pune in aplicare legislatia UE in domeniu. O legislatie care nu permite introducerea de interdictii de natura tehnica referitoare la autovehiculele echipate cu volan pe partea dreapta.

Comisia Europeana considera ca introducerea interdictiei de inmatriculare a unor astfel de autovehicule constituie o bariera pentru libera circulatie a marfurilor. In plus, sustine ca este o masura disproportionata in raport cu obiectivul public de asigurare a sigurantei rutiere si protectiei sanatatii si vietii cetatenilor UE.

RAR precizeaza ca pana la data de 31 decembrie 2020 este in vigoare o perioada de tranzitie. Aceasta a fost stabilita ca urmare a Acordului de retragere. Iar aceasta poate fi prelungita.

„In consecinta, pana la 31.12.2020 se accepta, in aceleasi conditii, omologarile UE emise de UK. Adica si autovehiculele cu volan pe partea dreapta care provin din UK vor putea primi CIV. Daca respecta celelalte conditii aplicabile”, se precizeaza.

De la 1 ianuarie 2021, dar numai daca perioada de tranzitie dintre UK si UE nu va fi prelungita, omologarea de tip emisa de Regatul Unit nu va mai fi valabila in Romania.

Masinile cu volan pe dreapta din UK vor fi tratate precum oricare alt vehicul care provine dintr-un stat tert din afara UE. Astfel, nu vor mai primi CIV. Deci nu vor mai putea fi inmatriculate in Romania. Masura nu vizeaza masinile deja inmatriculate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.