Brad Binder, debutantul care va implini 25 de ani maine, a fost eroul Marelui Premiu al Cehiei in MotoGP. El devine primul sud-african victorios in categoria regina. In plus, s-a impus cu KTM, oferind constructorului intaiul succes in MotoGP. Franco Morbidelli si Johann Zarco au completat podiumul istoric de la Brno. Cu doua motociclete private!

Rapidul traseu ceh favorizeaza motoarele puternice, in special pe Ducati. Constructorul care pornea favorit in aceasta intrecere. Nimeni insa, probabil, nu paria pe KTM. Chiar daca semnele progresului lui V4 erau evidente. Insa Brad Binder, campionul mondial Moto3 in 2016, a adus primul succes al unei RC15 in categoria regina. La doar a treia sa cursa in elita. Si este primul rookie care se impune in MotoGP dupa Marquez, in America, in 2013.

Competitivitatea KTM

Competititvitatea celor de la KTM a fost probata inca din antrenamentele libere. Prin ritmul consistent al viitorului pilot Honda-Repsol, Pol Espargaro. Un Espargaro care a fost, de altfel, la un pas de un loc secund in calificari. Insa timpul sau a fost anulat. Pentru ca il realizase sub steag galben, dupa cazatura lui Cal Crutchlow.

„N-a fost o decizie justa”, spunea acesta. Oferind ca argument faptul ca drapelul galben a fost fluturat tarziu de catre comisari. Decizia a ramas insa in picioare. Insa Espargaro a semnat cel mai bun timp si-n warm-up. Reconfirmand forta celor de la KTM pe acest circuit.

Quartararo, semne din primul tur

Invingator in cursele de pana acum, Fabio Quartararo a inteles rapid ca nu o sa fie cursa lui. Incheia primul tur pe locul secund, la 1,4 secunde de liderul Franco Morbidelli. In spate, Brad Binder reusea sa urce pana pe locul 3, dupa ce a trecut de cei doi frati Espargaro.

Johann Zarco a pornit si el bine. Si ajungea pe locul 4, intre RC16 al lui Binder si cel al lui Pol Espargaro. Cu gand de revansa in conditiile in care lupta, cu un Ducati model 2019, contra reprezentantilor fostului sau angajator.

Espargaro forteaza

Pol Espargaro l-a depasit pe Johann Zarco cu 16 tururi inainte de final. Pe interior. KTM, era clar, dorea sa dea lovitura. Iar Binder proba din plin acest lucru. Il presa permanent pe Quartararo si astepta cea mai mica greseala a acestuia pentru a urca pe locul 2.

Trei tururi mai tarziu insa aveam sa consemnam un acrosaj intre catalan si fostul sau coechipier, Zarco. Exact in momentul in care Brad Binder il depasea pe Fabio Quartararo. Espargaro a dorit sa-l copieze pe coechipier, Zarco a ales interiorul, si cele doua motociclete s-au atins. Un nou semn al tensiunilor existente intre cei doi. Care nu s-au „inghitit” nici cand colaborau la KTM.

Zarco avea sa-l depaseasca pe Quartararo. Si, mai mult, si-a pastrat pozitia chiar daca a avut parte de o penalizare „long tour” din partea oficialilor. Evident, pentru momentul acorsajului despre care am vorbit.

Surpriza Brad Binder

Cu noua tururi inainte de final, Brad Binder a trecut la conducere in fata lui Morbidelli. Cu o usurinta stupefianta. Iar KTM era pe prima pozitie. Niciodata nu reusise sa ajunga acolo de la intrarea in MotoGP, acum patru ani. Mai mult, Binder avea sa creasca ecartul si sa se impuna. Marcand premierele despre care am vorbit.

In fata lui Morbidelli si Zarco. Ultimul revenind pe podium pentru prima data dupa Malaysia 2018. Atunci, cu o Yamaha Tech3, obtinea locul secund.

Marele Premiu al Cehiei

Brad BINDER KTM 41’38.764
Franco MORBIDELLI Yamaha +5,266
Johann ZARCO Ducati +6,470
Alex RINS Suzuki +6,609
Valentino Rossi Yamaha +7,517
Miguel OLIVEIRA KTM +7,969
Fabio QUARTARARO Yamaha +11.827
Takaaki NAKAGAMI Honda +12.862
Jack MILLER Ducati +15,013
Aleix ESPARGARO Aprilia +15,087
Andrea DOVIZIOSO Ducati +16,455
Danilo PETRUCCI Ducati +18,506
Cal CRUTCHLOW Honda +18,736
Maverick VIÑALES Yamaha +19.720
Alex MARQUEZ Honda +24 597
Tito RABAT Ducati +29,004
Bradley SMITH Aprilia +32.290
Stefan BRADL Honda +55,977

Clasament MotoGP 2020
Fabio QUARTARARO Yamaha 59
Maverick VIÑALES Yamaha 42
Franco MORBIDELLI Yamaha 31
Andrea DOVIZIOSO Ducati 31
Brad BINDER KTM 28
Johann ZARCO Ducati 28
Valentino Rossi Yamaha 27
Takaaki NAKAGAMI Honda 27
Jack MILLER Ducati 20
Alex RINS Suzuki 19

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.