Tesla începe anul în forță. Și ne-a prezentat faceliftul pentru Model S şi Model X. Care sunt deja disponibile pentru comandă. Și cum constructorul este prezent și-n România, probabil că nu vor întârzia să apară și pe drumurile noastre.

Tesla a profitat de prilej și a introdus și cea mai performantă versiune de până acum. Este vorba despre Model S Plaid+, care oferă peste 1.100 de cai putere și o autonomie maximă de 840 de kilometri.

Marea revoluție, la interior

La exterior, nu se pot semnala lucruri cu adevărat importante. Nici în ceea ce privește liniile generale, nici în privința blocurilor optice. Doar versiunea SUV, Model X, beneficiază de stopuri noi. Totuși, remarcăm jante și bare de protecție noi. Ca și elemente decorative negre în locul celor cromate.

Tesla Model S Plaid +, un recordman, și Model X facelift Tesla-Model-S_interior

La interior însă, lucrurile se schimbă. Iar primul lucru de semnalat este cel care a născut deja o mulțime de comentarii. Volanul de tip manșă. Tăiat în partea superioară, are o formă care, susțin cei de la Tesla, îi va determina pe șoferi să-l țină corect. Nu lipsesc comenzile de pe coloana de direcţie, trecute sub forma unora tactile pe spiţele volanului.

Tehnologie pentru noua generație

Altfel, remarcăm că Tesla a schimbat tableta verticală cu un monitor orizontal de 17 inch. Ecranul are o rezoluție 2200 x 1300 pixeli, dar și luminozitate și contrast superioare. Panoul de instrumente rămâne sub forma unui monitor color de 12.3 inch. Pentru pasagerii de pe locurile din spate, în spatele cotierei centrale, a fost montat încă un ecran de 8 inch.

Tesla Model S Plaid +, un recordman, și Model X facelift Tesla-Model-X-interior-1024x576

Calculatorul de bord este de 10 teraflops, similar cu ce oferă un PlayStation 5. Mai mult, sunt preinstalate jocuri precum Stardew Valley, Cuphead, Fallout Shelter și The Witcher 3: Wild Hunt. Iar puterea de calcul este suficientă pentru Cyberpunk 2077.

  • Scaune noi, optimizate, cu încălzire, iar în față, ventilate.
  • Sistem de climatizare pe trei zone
  • Deflectoarele de ventilație sunt acum deghizate și ceva mai discrete.
  • Pe consola centrală există o suprafaţă pe care se pot pune la încărcat wireless două smartphone-uri compatibile. Dar și porturi USB-C.
  • Sistem audio cu 22 de difuzoare şi o putere de 960 W. Acesta funcţionează în tandem cu un sistem activ de izolare fonică.
Trei versiuni de motorizare pentru Tesla Model S și un record

Tesla Model S Plaid +, un recordman, și Model X facelift Tesla-Model-S-Plaid

Schimbări sunt și în ceea ce privește motoarele electrice, care sunt noi. Tesla Model S facelift va avea trei versiuni de motorizare:

  • Model S Long Range (înlocuiește Long Range Plus). Două motoare electrice şi sistem de tracţiune integrală. Puterea este de 679 CP față de 564. Atinge 100 km/h cu start de pe loc în 3.2 secunde și o viteză maximă de 250 de km/h. Autonomia estimativă declarată: 663 de km (față de 647) în ciclul american EPA.
  • Model S Plaid, care vine în locul versiunii Performance. Are AWD, trei motoare electrice, între care două pe puntea din spate şi controlează fiecare roată în mod individual. Soluție care permite și integrarea unui sistem de control al vectorului de tracţiune. Puterea este de 1.020 CP! De la 0 la 100 km în 2.1 secunde, viteză maximă limitată la 322 km/h. Autonomia estimativă se ridică la 628 de km.
  • Model S Plaid+ este versiunea record și propune peste 1.100 de CP! Atinge 100 km/h cu start de pe loc în mai puţin de 2.1 secunde. Viteza maximă, de asemenea limitată, este tot de 322 km/h. Este cel mai rapid automobil de producţie în termeni de acceleraţie 0-97 km/h şi a timpului necesar parcurgerii distanţei de 402 metri – sub 9.0 secunde. Autonomia maximă estimativă va putea depăşi 840 de km, probabil cu noua baterie anunţată în toamna lui 2020.
Tesla Model X facelift, în două versiuni

Modelul SUV al celor de la Tesla are ca versiune de bază Model X Long Range. Are câte un motor pe fiecare punte şi AWD. Puterea totalăeste de 679 CP, iar autonomia maximă estimativă de 580 de km. Accelerație 0-100 în 3.9 s şi viteză maximă de 250 de km/h.

Model X Plaid beneficiază de acelaşi tren de rulare ca la Model S Plaid. Puterea totală se ridică la 1.020 CP, iar autonomia până la 547 km. Poate atinge 100 km/h în 2.6 s şi o viteză maximă 262 de km/h.

Livrările, din martie/aprilie, în Europa, din septembrie

Fiecare automobil vine standard cu suspensie pneumatică adaptivă, interior premium şi sistem audio premium. Electromobilele se pot încărca acum mai rapid: 15 minute la un Supercharger asigură energie pentru 322 km!

Potrivit celor de la Tesla, livrările vor începe în SUA. Model S se va comercializa din martie, iar Model X, din aprilie. Excepție face Model S Plaid+, așteptat în toamnă. În Europa (și implicit în România) primele mașini vor ajunge la clienți din septembrie.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.