Multi oameni au impresia ca sunt potriviti in a razbi printre maretele peisaje off –road,  iar cu setarile automate de control al tractiunii, suspensii reglabile si cu o tehnologie moderna a diferentialelor, automobilele lor sunt pregatite pentru orice teren accidentat, mai mult ca niciodata.

Dar numai pentru ca ai un Jeep sofisticat si o idee despre un traseu interesant, nu inseamna neaparat ca esti gata sa te aventurezi. Off-roading-ul poate fi o activitate dificila si extrem de periculoasa si nu ar trebui sa fie tratata cu superficialitate, indiferent cat de pregatit te simti.

Cum sa eviti situatile neplacute si cum sa-ti menti vehiculul 4x4 intact pe traseele off road jeep-wrangler-expeditie-off-road

Pentru a intelege mai bine ce se intampla in pregatirea, conducerea si placerea uneia dintre cele mai importante distractii pe 4 roti, am contactat expertii in industria Jeep-ului si expertii din industria off-road, pentru cateva sfaturi despre cum se procedeaza corect in aceasta zona. Cu zeci de ani de experienta in calcule, si nenumarate trasee, urcusuri pe dealuri si bolovani la activ, decizia de a forma un grup experimentat de cunoscatori, s-a dovedit a fi plina de satisfactii.

Fireste, exista intotdeauna cateva lucruri pe care ghizii veterani  le-ar adauga la aceasta lista, dar,  in ansamblu, aceste sfaturi sunt mai importante,  deoarece pot fi factorul determinant intre a avea o excursie distractiva, sau a fi luat cu Elicopterul SMURD.

  • Nu conduce niciodata singur

Nimanui nu-i place sa se distreze singur, iar asta se aplica si la entuziastii de off-road. Daca mergeti cu un amic experimentat pe trasee, va va ajuta sa determinati care e ruta mai buna si va pot ajuta sa va redresati, in caz de blocaj.

Drumul in convoi ofera, de asemenea, soferilor,  linistea in a sti ca exista un partener acolo, in caz de urgenta, sau daca intampinati probleme tehnice. In plus, daca va plimbati singuri, cine va face pozele uimitoare cand tocmai ati iesit dintr-un sant noroios?

Cum sa eviti situatile neplacute si cum sa-ti menti vehiculul 4x4 intact pe traseele off road accident-off-road-1024x683

  • Pregateste-ti masina.

O masina slab pregatita poate sa-ti strice calatoria. Daca intentionezi sa mergi mai mult off-road, vei avea nevoie de cateva modificari de baza, si aici intervin magazinele de specialitate. Chiar daca nu modifici suspensiile sau cauciucurile, intotdeauna investeste in echipament de rezerva,cum ar fi : carlige de tractare si trolii, unelte pentru reparatia  oricarui lucru ce s-ar putea rupe, un extinctor,  si un kit de reparatie a anvelopei, atunci cand lupti impotriva naturii.

  • Fii pregatit si echipat

In afara de pregatirea mintala pentru stresul, dar si dulcea aventura, ce urmeaza, este important sa-ti aduci cateva lucruri pentru supravietuire.

Logic, o trusa de prim-ajutor, este prima pe lista, obiecte de igienizare, haine de schimb, semnale luminoase, o pelerina de ploaie, mancare neperisabila, si multa apa.

Nu uita, e posibil sa fii departe de civilizatie, deci fii pregatit mereu pentru ce e mai rau, caci situatia se poate schimba usor.Cum sa eviti situatile neplacute si cum sa-ti menti vehiculul 4x4 intact pe traseele off road recuperare-vehicul-4x4-off-road

  • Verifica cum va fi vremea

O ploaie torentiala poate dubla distanta de parcurs. Exista limite, chiar si pentru cele mai performante vehicule, si daca ramai blocat, nu va mai fi o dupa-amiaza de distractie, ci de operatiuni de salvare.

  • Gaseste echilibrul acceleratiei

Repetitia este mama invataturii, cea mai buna cale de a-ti imbunatati tehnica condusului, este sa exersezi.

Sa calci pedala de acceleratie intermitent in loc de o apasare continua si sa ajustezi in intervale mici, cu viteza corespunzatoare, este unul dintre lucrurile esentiale pe care le spun profesionistii unui incepator. Daca accelerezi cu neglijenta, risti sa strici ceva sau sa te ranesti.

  • Fa-ti un plan al traseului.

Fa-ti timp sa te familiarizezi cu harta, sau mai bine, fa o prima tura cu cineva ce cunoaste zona. Astfel, stii exact cat timp iti ia , si daca ai probleme, cineva stie cum sa te localizeze.

  • Instaleaza-ti dispozitive de comunicatie

Telefoanele nu sunt mereu de folos cand esti in pustietate, deci nu poti suna la 112, oricand s-ar intampla ceva.

In plus, daca esti in fruntea convoiului, este important sa folosesti radio emitatoarele cu restul prietenilor, pentru a castiga timp, energie si pentru a evita situatile neplacute.

Orice dispozitiv de acest gen este alegerea preferata a celor mai multi amatori de off road.

  • Presiunea redusa in anvelope pentru tractiune

Cand reduci presiunea in roti, creste aderenta.  Desi oamenii adesea asociaza aderenta, cu capacitatea de a traversa suprafetele noroioase, sau partea superioara a unei stanci mari, este bine sa te poti opri la timp, asta ar face, uneori, diferenta intre esec si succes.

Sa stii cand sa te opresti

Adesea, specialistii au intalnit multi nepriceputi ce se bagau cu masinile prin locuri dificile si rupeau suspensiile pentru ca, din orgoliu, nu doreau sa renunte.

Acesta nu este un concurs de genul: care ajunge cat mai departe, trage aer in piept si cantareste situatia. Sa-ti cunosti punctele forte si slabe ale masinii, este la fel de important, precum a realiza cand te va depasi o posibila situatie.

Cum sa eviti situatile neplacute si cum sa-ti menti vehiculul 4x4 intact pe traseele off road recuperare-vehicul-4x4-din-noroi

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.