Departamentul de Design al BMW, in colaborare cu laboratorul de Autoasamblare al MIT (Institutul de Tehnologie din Massachusetts), a dezvoltat cu succes tehnologii de material gonflabil format prin printare 3D (3D liquid printing) care se autotransforma, se adapteaza si se metamorfozeaza dintr-o stare in alta. Aceasta tehnologie este prezentata la V&A si expusa in premiera la expozitia The Future Starts Here (Viitorul incepe aici), care exploreaza puterea designului in modelarea lumii de maine.

Departamentul de Design al BMW, in colaborare cu laboratorul de Autoasamblare al MIT (Institutul de Tehnologie din Massachusetts), a dezvoltat cu succes tehnologii de material gonflabil format prin printare 3D (3D liquid printing) care se autotransforma, se adapteaza si se metamorfozeaza dintr-o stare in alta. Aceasta tehnologie este prezentata la V&A si expusa in premiera la expozitia The Future Starts Here (Viitorul incepe aici), care exploreaza puterea designului in modelarea lumii de maine.

Departamentul de Design al BMW si Laboratorul de Autoasamblare al MIT si-au inceput studiul interdisciplinar in urma cu doi ani, cu obiectivul de a forta limitele tehnologiei materialelor. Conceptele BMW de gandire avangardista a interioarelor viitorului, care pot interactiona si adapta perfect, au reprezentat punctul de pornire al unei explorari profunde realizata de Laboratorul de Autoasamblare al MIT. Aceasta colaborare a avut ca rezultat primul exemplu de material gonflabil format prin pritnare 3D care poate fi personalizat in orice dimensiune sau forma. Obiectul imprimat in silicon iti poate schimba forma in functie de presiunea aerului din sistem. Controlul pneumatic al sistemului permite structurii imprimate sa se transforme intr-o varietate de forme, functii sau caracteristici de rigiditate.

Noi tehnologii ale materialelor, BMW si Laboratorul de Autoasamblare al MIT (Institutului de Tehnologie din Massachusetts) colaboreaza pentru crearea primului material gonflabil imprimat P90305731_highRes_liquid-printed-pneumNoi tehnologii ale materialelor, BMW si Laboratorul de Autoasamblare al MIT (Institutului de Tehnologie din Massachusetts) colaboreaza pentru crearea primului material gonflabil imprimat P90305729_highRes_liquid-printed-pneumNoi tehnologii ale materialelor, BMW si Laboratorul de Autoasamblare al MIT (Institutului de Tehnologie din Massachusetts) colaboreaza pentru crearea primului material gonflabil imprimat P90305734_highRes_liquid-printed-pneum

„Rezultatul acestei colaborari evidentiaza faptul ca un nou viitor al materialelor este iminent”, declara Martina Starke, director de viziune si design de brand BMW in cadrul BMW Group. Impreuna cu Laboratorul de Autoasamblare de la MIT, Starke era dornica sa schimbe paradigma actuala a automobilelor deoarece dezvoltarea tehnologica rapida pune sub semnul intrebarii conventii precum scaunele fata si spate. „Automobilul viitorului nu mai trebuie blocat intr-o anumita forma. Interioarele ar putea lua si forme modulare, maleabile”, mai explica ea. Acesta este motivul pentru care, in aceasta faza, studiul se concentreaza pe dimensiunile tehnologice si proprietatile materialului.

Dupa testarea diverselor directii privind modul in care interiorul vizionar s-ar putea modela, expertii de la Laboratorul de Autoasamblare au realizat un progres cand au reusit sa imprime geometrii gonflabile lichide de aer si apa, precum baloanele imprimabile personalizate. Cu aceasta tehnologie, ei pot produce canale si buzunare complexe care se autotransforma. Skylar Tibbits, fondator al Laboratorului de Autoasamblare, explica: „Am reunit numeroase tehnologii recente, precum Imprimarea Lichida Rapida, si tehnicii din robotica soft pentru a realiza aceasta structura adaptiva de material. In trecut, scenarii precum acesta au necesitat adesea dispozitive electromecanice complexe si predispuse la erori sau instrumente/matrite complexe pentru a produce obiecte gonflabile. Acum putem imprima structuri gonflabile complexe cu actionare personalizata si rigiditate reglabila”.

La V&A este expus un obiect tridimensional, care este foarte dinamic si se metamorfozeaza ca forma si functie. Acest obiect scalat expune o transformare robotizata dintr-un sistem pneumatic cu sapte camere independente pentru a crea diferite modele de miscare. „Aceasta tehnologie adaptiva a materialelor face trimitere catre un viitor al suprafetelor transformabile pentru confort uman adaptiv, amortizare si performante de impact”, declara Martina Starke.

„The Future Starts Here” reuneste tehnologii de ultima ora si designuri aflate in prezent in dezvoltare in studiouri si laboratoare din lumea intreaga. Bazandu-se pe cercetarea internationala si lucrand in stransa colaborare cu o serie de companii, universitati, practicieni si consilieri, expozitia exploreaza peste 100 de proiecte care modeleaza lumea de maine. „Suntem mandri ca suntem unii dintre cei care contribuie si ne prezentam realizarile”, concluzioneaza Martina Starke, „Proiectul «Liquid Printed Pneumatics» este un exemplu perfect pentru o colaborare interdisciplinara de succes pe care o vom vedea tot mai mult in anii urmatori, in special la BMW.”

Noi tehnologii ale materialelor, BMW si Laboratorul de Autoasamblare al MIT (Institutului de Tehnologie din Massachusetts) colaboreaza pentru crearea primului material gonflabil imprimat P90304916_highRes_liquid-printed-pneumNoi tehnologii ale materialelor, BMW si Laboratorul de Autoasamblare al MIT (Institutului de Tehnologie din Massachusetts) colaboreaza pentru crearea primului material gonflabil imprimat P90304917_highRes_liquid-printed-pneumNoi tehnologii ale materialelor, BMW si Laboratorul de Autoasamblare al MIT (Institutului de Tehnologie din Massachusetts) colaboreaza pentru crearea primului material gonflabil imprimat P90304919_highRes_liquid-printed-pneumNoi tehnologii ale materialelor, BMW si Laboratorul de Autoasamblare al MIT (Institutului de Tehnologie din Massachusetts) colaboreaza pentru crearea primului material gonflabil imprimat P90304922_highRes_liquid-printed-pneum

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.